dfdsgf

Ar fi trebuit să fie seara lui Francesco Totti. Împotriva celor de la Torino, legendarul căpitan al Romei a jucat meciul 700 în tricoul giallorosso, chiar la el acasă, pe Olimpico. A fost, în schimb, seara în care viitorul a eclipsat trecutul. La finalul ei, Cesare Prandelli, selecţionerul squadrei azzurra, s-a trezit în continuare pus în dificultate în perspectiva alegerii lotului pentru Cupa Mondială.

Nu mai este niciun secret că fotbalul italian se află într-o criză profundă şi prelungită. Cauzele sunt multiple. Il Calcio pare să fi pierdut trenul modernităţii în care s-au urcat Premier League, La Liga, Bundesliga şi chiar Ligue 1. Infrastructura lasă de dorit, majoritatea meciurilor sunt departe de nivelul de pe continent, problemele cauzate de fanii violenţi şi rasisţi au devenit ceva obişnuit, iar scandalurile de orice fel sunt la ordinea zilei.

Cu toate acestea, acest sezon de Serie A arată că se fac paşi mici spre o reformă care a întârziat prea mult. Starurile au început din nou să vină în Italia, promovarea tinerilor se face cu mai mult curaj decât în trecut, iar noua generaţie de antrenori, în frunte cu Antonio Conte sau Vincenzo Montella, preferă un joc mai spectaculos şi mai orientat pe ofensivă. Este urmarea firească a unui plan început odată cu numirea lui Prandelli la conducerea naţionalei azzurre. Rezultatele nu au întârziat, italienii jucând finala ultimului Campionat European şi calificându-se fără mari emoţii la Cupa Mondială din Brazilia.

Prelungirea contractului lui Prandelli până în 2016 arată că revoluţia începută după dezastrul din Africa de Sud, când Italia a dezamăgit la Cupa Mondială, deşi era deţinătoarea titlului, va continua. Fostul antrenor al Fiorentinei a insistat de multe ori asupra faptului că fotbalul italian trebuie să-şi schimbe mentalitatea şi să privească mai mult spre propriile talente, de care nu a dus niciodată lipsă. Din acest punct de vedere, meciul dintre Roma şi Torino i-a oferit, fără îndoială, motive de satisfacţie.

Un semn clar că şi presa din Italia pare decisă să privească mai mult spre viitor decât spre trecut este faptul că, deşi Totti urma să joace meciul 700 pentru Roma, duelul de pe Olimpico a fost prefaţat ca o confruntare între Mattia Destro şi Ciro Immobile. Doi atacanţi excelenţi din noul val, despre care se vorbeşte tot mai insistent că se luptă pentru un loc în lotul squadrei azzurra care va merge în vară la Cupa Mondială. Ambii au marcat, Immobile cu o execuţie senzaţională, şi au confirmat sezonul excelent pe care îl au.

Destro a fost crescut de Inter, dar explozia sa a venit în sezonul 2011/12, când a evoluat pentru Siena, marcând de 12 ori şi fiind desemnat cel mai bun jucător sub 21 de ani din Serie A. A urmat transferul la Roma, dar primul sezon în capitală a fost mai degrabă unul dezamăgitor. Neînţelegeri cu Zeman, care îl folosea mai mult în bandă şi mai puţin în centru, accidentări şi un an dificil pentru giallorossi, care au ratat calificarea în cupele europene.

Problemele au continuat şi în actuala stagiune, pe care Destro a început-o accidentat şi cu multe kilograme în plus. Părea o misiune imposibilă să reuşească să se impună într-o echipă care, sub conducerea lui Rudi Garcia, a început fulminant campionatul. Dar, odată trecută perioada de refacere, atacantul de 23 de ani a profitat de şansele pe care le-a avut, iar acum este golgheterul Romei, cu 9 goluri în Serie A.

De cealaltă parte, Ciro Immobile este un produs al lui Juventus, care încă deţine jumătate din el, consacrarea sa venind însă la Pescara, tot în sezonul 2011/13, atunci când, sub conducerea lui Zeman şi avându-i coechipieri pe Lorenzo Insigne şi Marco Verratti, a contribuit la promovarea echipei în Serie A. Anul trecut l-a petrecut la Genoa, fără a se remarca în mod special, dar trecerea la Torino a adus confirmarea calităţilor sale. Împreună cu Alessio Cerci formează unul dintre cele mai de temut tandemuri din campionatul italian, iar golul de pe Olimpico l-a aşezat în fruntea clasamentului golgheterilor din Serie A, cu 17 reuşite, una mai mult decât Tevez. La 24 de ani, pare că pasul decisiv spre consacrare a fost făcut.

În condiţiile în care Giuseppe Rossi continuă să aibă probleme cu accidentările, iar Mario Balotelli este departe de forma sa cea mai bună, Destro şi Immobile pot reprezenta cu adevărat soluţii pentru Prandelli. Şi nu ar fi o surpriză dacă ambii se vor afla în avionul pentru Brazilia.

florenzi

Şi totuşi, duelul dintre cei doi a fost decis de Alessandro Florenzi, un alt tânăr de 23 de ani care reprezintă cu succes noul val de talente autohtone din Italia. Mijlocaşul născut în capitală şi crescut în academia giallorossilor a marcat golul de 2-1 în prelungirile partidei de pe Olimpico. La final, a recunoscut că şi el se gândeşte la Cupa Mondială. Dar reuşita sa a fost importantă şi din alt punct de vedere.

Sunt foarte emoţionat, pentru că mereu am visat să înscriu un gol lângă Curva Sud. În doi ani, nu am reuşit niciodată. E un gol care m-a lăsat fără respiraţie”, a spus Florenzi la sfârşitul meciului. Probabil că fanii Romei ar fi preferat să sărbătorească alături de Totti, la meciul 700 al căpitanului. Dar, cu siguranţă, nici pe ei nu-i deranjează să privească spre viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here