Se întâmpla într-o zi de 2 februarie …

0
1290

filippo raciti

Italia, Serie A, 2 februarie 2007. În aceeași zi în care s-a produs intamplarea de care vom vorbi mai jos, pe stadioanele din Livorno si Perugia erau afișate bannere pe care se putea citi ”Vendetta por Spagnolo”, un tânăr ultras decedat in 1995 după incidente in care au fost implicati suporterii echipei gazdă și polițiști la un Genoa – AC Milan.

Înapoi în 2007. Pe stadionul Angelo Massimino se întâlneau gazdele, Catania și Palermo, cele două echipe de top ale insulei Sicilia. Meciul se încheie învăluit într-o atmosferă belică, cu mult fum și multă violență. Violență extremă. O bombă artizanală, aruncată pe geamul mașinii, îl ucide pe Filippo Raciti, un polițist de 38 de ani. Autopsia avea să arate că Raciti murise din cauza traumelor toracice și a unor fracturi multiple la nivelul ficatului. Primele concluzii semnalau că artefactul ajunsese întâmplator sa intre pe geamul mașinii de poliție, însă ulterior s-a descoperit că Raciti declarase cu două săptămâni înainte într-un proces, ca martor împotriva a doi ultrași.

”Ne-au întins o capcană. Urmăream un mic grup de suporteri care erau extrem de violenți când am fost înconjurați din toate părțile de ultrași ai Cataniei. Aerul era irespirabil din cauza fumului torțelor, iar eu am leșinat” avea să declare ulterior colegul lui Raciti. Sunt arestați 20 de suporteri și se caută conexiuni între grupurile ultras si mafia siciliană.

Scandalul ia amploare si se extinde in toată Italia. Prim-ministrul italian de atunci, Romano Prodi, anunță măsuri severe, iar Federația avertizează că nu se va mai juca fotbal dacă stadioanele italiene nu sunt sigure. Mai mult, sindicatul fotbaliștilor, prin vocea președintelui Sergio Campana, cere un an de pauză în fotbalul italian, iar Antonino Pulvirenti, președintele Cataniei, destituit intre timp din cauza acestui incident, cere interzicerea totală a fotbalului in Sicilia.

Cu toate astea, fotbalul italian s-a oprit o singură etapă, iar bannerele cu mesaje împotriva poliției continuă să fie văzute din când pe stadioanele din Serie A. Vincenzo Claudio Spagnolo avea 25 de ani când a murit, iar acum dă numele unui turneu amical organizat anual de Genoa. Filippo Raciti avea 38 de ani, iar acum numele lui apare pe fațada stadionului din Quarrata, Toscana. Două nume, ale căror destine și-au găsit finalul tragic departe unul de altul, ca timp și distanță, însă sub influența aceluiași factor comun: violența din fotbal.

Articolul precedentPuppy Love, cea mai emoționantă reclamă din Super Bowl 2014!
Articolul următorSteaua în pregătiri: acumulări, eșecuri, explozii întârziate și plecări disperate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here