Îți scriu această scrisoare în calitate de jucător de rugby. Miercurea trecută ai făcut, în opinia mea, o declarație nefericită la finalul unui meci, ”care în loc de fotbal părea a fi de rugby”, pentru că un rival te-a lovit din spate fără să fi avut posibilitatea de a juca mingea. Doream să te lămuresc că in rugby este interzis in mod special sa iti lovesti un rival si orice tip de agresiune se pedepsește cu eliminarea. Ți-aș spune și că jucătorul eliminat, pe lângă faptul că este sancționat de către club și de către federație, trebuie să-și ceară scuze colegilor în vestiar după terminarea meciului pentru că i-a lăsat în inferioritate și le-a ipotecat munca depusă pe parcursul întregii săptămâni. Pentru noi, meciurile se joacă la antrenamente, in timpul săptămânii, iar in week-end se fotografiază demonstrații.
Rugby-ul este un sport de contact, dur și agresiv, însă niciodată violent. În rugby este un cod de conduită pe care toti il respectăm în mod scrupulos și nu vei vedea niciodată un jucător de rugby simulând un fault sau agresând un rival. Se spune că singura minciună permisă unui jucător este cea spusă medicului pentru a îl lăsa să continue pe teren. În acest week-end un jucător a primit o lovitură în față, i s-a spart arcada și a continuat să joace încă o oră doar pentru ca echipa sa să nu rămână în inferioritate.
Probabil că ai văzut că pe tricourile noastre apar numere care indică poziția in teren, însă nu și numele, pentru că nu e important cine îmbracă acele tricouri. Important e ca cel care îmbracă tricoul ”să își facă treaba, doar treaba sa, însă să și-o facă așa cum trebuie”. De aceea, când marcăm un eseu, nu sărbătorim arătându-ne numele de pe tricou, ci sărbătorim cu colegii, adevărații responsabili pentru eseul marcat. De aceea nu înmânăm Baloane de Aur și nici nu avem golgeteri. Mai mult, ne adresăm arbitrului cu ”domnule”, iar cu el vorbesc doar căpitanii de echipă și nu aruncăm niciodată vina asupra lui pentru o înfrângere, conștienți fiind de faptul că greșim mai des ca el.
Ți-aș spune că în rugby importantă e continuitatea, că scopul jocului e ca balonul să fie mereu viu. De aceea, atunci când vezi un placaj, cel care plachează îi dă drumul rivalului atunci când cade, timp în care cel placat dă drumul mingii pe gazon pentru a o elibera. În rugby balonul trebuie să fie mereu în joc pentru ca la finalul meciului să se îndeplinească prima regulă a acestui sport: mereu câștigă cel mai bun. Antijocul este pedepsit sever, motiv pentru care nu vei vedea jucători de rugby trăgând de timp sau simulând faulturi. De altfel, cel accidentat, o dată ce primește îngrijiri medicale, revine pe gazon pentru a își apăra colegii, oricât de gravă poate părea rana.
În rugby, rivalul este adversar pe teren si coleg în afara lui, niciodată dușman, pentru că avem o pasiune comună și un cod de conduită pe care îl respectăm pe teren și dincolo de el. Toate astea fiind spuse, Cristiano, cred că declarația ta a fost nepotrivită și vreau să cred că ai făcut asta doar pentru că nu cunoști prea mult despre acest sport. Prin intermediul acestei scrisori te invit să asiști la un meci de rugby când vrei. Vei fi binevenit, tu și oricine altcineva. Și, bineînțeles, ești invitat să savurezi câteva beri alături de noi o dată terminat meciul. Sănatate și rugby!”
Textul de mai sus a apărut pe site-ul Eurosport Spania la câteva zile după ce Cristiano Ronaldo s-a plâns după meciul pe care Real Madrid l-a jucat în Bulgaria, cu Ludogorets in Liga Campionilor ”că părea rugby, nu fotbal”.
Ati tradus cu Google translate textul scrisorii? Copy paste? Puneti mana si angajati pe cineva care stie engleza sau spaniola sau in ce limba a fost redactata scrisoarea. Sau macar fiti in stare sa corectati in romana un text. Numai dezacorduri si greseli in text, Doamne! Te crucesti cand vezi asa ceva pe un site care se presupune ca e citit. Nu s-a uitat nimeni pe text inainte sa-l publice aici pe site? Nici un elev mediocru la limba romana nu iti scrie asa ceva. Exemple:
1. ci sărbătorim cu colegii, adevărați responsabili pentru eseul marcat. – “ADEVARATII”
2. si coleg în afara lui. Niciodată dușman, pentru că avem – ori punctul ala nu isi are rostul acolo, ori a doua fraza nu trebuie sa contina cuvintele alea despartite de virgula; daca incepi cu “niciodata dusman virgula” iti trebuie un subiect dupa, nu o continuare. Daca ati ales o continuare (“pentru ca avem”) nu mai trebuia sa puneti punct dupa “niciodata”.
3. Toate astea fiind spuse, Cristiano, cred că declarația ta a fost nepotrivită și vreau să cred pentru că nu cunoști multe despre acest sport. – “si vreau sa cred pentru ca nu cunosti multe…” ???? Dar CHIAR nu vede nimeni cum scrieti? Va bateti joc de limba romana. Cine e redactor aici? E vreunul dintre voi care a luat BAC-ul macar? Nu mai zic de o facultate terminata. Una din multele variante corecte poate fi “si vreau sa cred ca asta se datoreaza lipsei tale de informatii/cunostinte despre acest sport”
Vai de mama voastra. Nu stiu de cand ati aparut pe net cu site-ul asta, dar e prima data cand intru aici si aparent, ultima data. Angajati pe cineva competent!
[…] Stoica, Emil Moldovan, Cel Mai Bun Tată,Simona Tache, Victor Kapra, Arhi, Tikitaka, Tolontan, Calea Lactee, Amar de zi, Hipertensiv, din nou Dr. Stoica, Arhi iar și […]