Scoțianul complexat

0
1562

alex ferguson

Scoțienii, cu puține excepții, sunt niște persoane complexate. Asta spun englezii despre ei. Pentru că problema scoțienilor sunt englezii, ”The Old Enemy”, cum li se spune pe meleagurile ce mustesc a whisky. Scoțienii se simt victime ale perfidului Albion și doar teama că vor face foamea i-a făcut să se sucească la recentul referendum în care își cereau independența. Alex Ferguson este și el un scoțian complexat. Așa a fost mereu ca antrenor, vedea dușmani în stânga și în dreapta, în federația engleză, printre arbitrii, printre italieni, printre nemți, printre spanioli, ce să mai, acea lozincă cu ”singur împotriva tuturor” a inventat-o el. Englezii știu că un om atât de frustrat poate fi la fel de bine unul dintre cei care reușesc să le motiveze cel mai bine fotbaliști, iar despre Alex Ferguson se poate spune orice, însă nu că s-a purtat ca un mercenar atât timp cât a stat pe banca tehnică a celor de la United.

sursă foto footballtarget.com

Trecuseră 19 ani fără titluri câștigate pentru Manchester United, care ajunsese chiar și prin zona retrogadării. Alex Ferguson, doar ce se retrăsese din fotbal, cu carieră acceptabilă ca atacant la Glasgow Rangers, pentru a se apuca de antrenorat. Prima sa echipă, East Stirlingshire, părea mai degrabă o adunătură de amatori decât o echipă de liga a 2-a scoțiană. Aveau doar opt fotbaliști profesiniști înscriși și se zbăteau în subsolul clasamentului. Ferguson avea un salariu de 40 de lire pe săptămâna, iar echipa nici măcar nu avea portar. A terminat sezonul cu East Stirlingshire pe locul 3 și s-a dus la Saint Mirren, o echipă ceva mai mare.

Acolo a câștigat primul său titlu ca antrenor, cel de campion al Scoției, însă a fost dat afară după patru sezoane, iar aici apar mai multe versiuni ca motive. Unii spun că a fost concediat din cauza primelor pe care le dădea pe ascuns jucătorilor, alții pentru că s-a purtat urât cu una dintre secretarele clubului, iar ultima variantă, publicată de The Guardian în 2008 sub forma unui interviu cu Willie Todd, președintele de atunci al celor de la Saint Mirren, spune că Ferguson a fost pe făraș din cauza negocierilor duse în secret cu Aberdeen.

La Aberdeen s-a făcut cunoscut ca ”Furios Fergie” după ce și-a amendat unul dintre fotbaliști pentru că l-a depășit cu mașina pe stradă. Însă pe lângă poreclă, apăreau și titlurile. Nu unul, ci zece, printre campionate și cupe ale Scoției, cele mai importante fiind Cupa Cupelor câștigată în 1983 în fața celor de la Real Madrid ( 2-1) și Supercupa Europei, tot în acel 1983. Spunea atunci că ”acum am făcut ceva important cu în viață”.

După o scurtă etapă la naționala Scoției, provocată de moartea selecționerului Jock Stein, pe orbita lui Ferguson, întors doar cu un punct de la Mondialul din Mexic, apare Manchester United. Ferguson era pariul pe care îl făceau în încercarea de a ieși din anonimatul în care se zbăteau de aproape două decenii, însă obiectivul scoțianului era clar: Liverpool, echipa momentului în Albion. Îl motiva o astfel de aventură. Găsea echipa pe locul patru, asta în ciuda unui start destul de bun în care se înșiraseră zece consecutive avându-l ca antrenor pe Ron Atkinson.

Primul meci cu United ( sursă foto dailymail.co.uk )

În autobiografia sa, una dintre cele mai vândute cârți în Anglia, Ferguson dădea asigurări că se va retrage la vârsta de 60 de ani. Nu vroia să moară pe gazon ca Jock Stein, 63 de ani, nenorocire pe care a văzut-o de aproape pe 10 decembrie 1985, în timpul unui meci dintre naționalele Țării Galiilor și Scoției. Nu și-a ținut promisiunea și s-a retras în 2013, având 71 de ani, însă doar tehnologia medicală a acestei epoci l-a ferit de infarctul care l-a doborât și pe Stein. O dată retras, Ferguson a lăsat în urmă 38 de trofee câștigate cu Manchester United, între care 13 titluri de campion în Premier League și două Ligi ale Campionilor. Își îndeplinise obiectivul propus, la 27 de ani distanță de acel 6 noiembrie 1986. Călcase Liverpool-ul în picioare, iar complexul scoțian a fost principala armă pe care a folosit-o în acest război.

Articolul precedentSimona Halep a renunțat la colaborarea cu antrenorul belgian Wim Fissette
Articolul următorEroarea de începător a lui Manuel Pellegrini

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here