Sasa și sărutul lui Maradona

Salvatore Carmando, omul care a avut grijă de mușchii lui Diego Armanod Maradona în perioada în care acesta a jucat la Napoli

0
1653

”Meseria, brățară de aur”. Și acum îmi mai aduc aminte de tabloul atârnat de un cui pe holul școlii generale, care ne îndemna să ne alegem rostul în viață, să ne facem un viitor pe bază folosindu-ne de tâlcul acestui atât de uzat proverb în acele vremuri.

Sunt meserii care trec din tată în fiu și de acolo spre nepoți. Brutar, doctor, senator… iar în cazul nostru, maseor. Salvatore Carmando, omul care a avut grijă de mușchii lui Diego Armanod Maradona în perioada în care acesta a jucat la Napoli, a învățat meseria de la tatăl său. Acasă, în timpul liber. ”E o tradiție a familiei. Suntem 14 frați, iar zece dintre noi am ajuns maseori. Ne-a arătat tata cum se face. Eu m-am dus la Napoli pentru a face un curs de fizioterapie. Era obligatoriu obținerea unei diplome pentru a putea lucra într-o echipă de fotbal”, povestește Carmando.

Născut în Salerno, a emigrat spre Napoli (cam la 50 de km distanță de orașul natal) pentru a își scoate diploma de maseor, iar în 1974 a fost angajat la SSC Napoli de către Corrado Ferlaino, președintele de atunci al clubului. Nu avea cum să știe atunci că peste 10 ani o să transforme în omul lui Maradona, confidentul lui, prietenul și victima preferată a glumelor făcute de starul argentinian. Ce știa Carmando de Maradona înainte ca acesta să ajungă în Italia?” Marca goluri la Barcelona și era un fenomen”, răspune bătrânul maseor, între timp ieșit la pensie.

Maradona l-a luat cu el la Mondialul din 86. Era unicul în care avea încredere. Nu avea încredere în persoanele care nu rădeau, iar Sasa (așa îl poreclise pe maseor) trăia cu zâmbetul întipărit pe chip. Povestește Sasa: Și acum mi se pune pielea de găină când mă gândesc la ziua în care Maradona a ajuns în Napoli. 70 000 de persoane pe San Paolo pentru a îl vedea. Stadionul înnebunise. Și doar pentru a îl vedea cum face niște duble cu balonul.”

Maradona

Nu există oraș mai superstițios în lume ca Napoli, iar Maradona a intrat repede în această atmosferă mistică, Sasa transformându-se într-un ritual care a devenit una dintre imaginile istorice ale clubului: Sărutul lui Maradona pe capul lui Carmando. ” Înainte de fiecare meci, Diego venea la mine, îmi înmâna gagliardetto (fanionul echipei) și mă săruta pe cap. A făcut-o mereu. Mereu. Nu pot spune ce îmi spunea în acele momente pentru că vreau să scriu o carte și acolo voi povesti tot.”

Cei doi au avut o relație cât se poate de strânsă.” Prima noastră întâlnire a avut loc în cantonamentul de la Castelpiano ( Toscana ). S-a apropiat, m-a privit un timp în timp ce lucram și mi-a zis: Vreau să fii maseorul meu. ” A fost începutul unei prietenii care durează si în ziua de azi. Au urmat glumele și sărbătorirea titlurilor unde puteau fi văzut Maradona în timp ce cânta alături de Sasa,  cântecul pe care San Paolo l-a făcut celebru: Oh mamma mamma mamma, oh mamma mamma mamma, sai perché mi batte il corazón, ho visto Maradona, ho visto Maradona. Oh mamma, innamorato sò’ (Oh mamă, știi de ce îmi bate așa puternic inima? L-am văzut pe Maradona și m-am îndrăgostit).

Cine l-a învățat italiana? A învățat singur. Din când în când, Armando și Carmando evadau și se duceau să mânânce prin vreun restaurant ascuns, fără să știe nimeni de ei. Diego nu mânca altceva decât paste cu ursturoi, o rețetă tipică din sudul Italiei.

Ultima oară când s-au văzut a fost acum cinci ani de zile la un meci caritabil. ”Vorbim la telefon o dată la o lună, două”, spune Sasa. ”Mi-a promis că dacă Napoli ajunge în finala Ligii Campionilor, ne vedem acolo.” Ocazia perfectă pentru Maradona de a mai săruta o dată creștetul lui Sasa.

Maradona
Foto: twitter.com/MaradonaPICS
Articolul precedentGiggs și recordul lui Maldini
Articolul următorCraiovenii au demolat Sibiul ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here