Santiago Bernabeu

0
5324

Santiago Bernabeu a fost uns ca președinte la Real Madrid pe 15 septembrie 1943. Trecuse prin multe ca să ajungă acolo. Fusese jucător al echipei, delegat și secretar, pentru ca ulterior, timp de doi ani de zile să stea ascuns în ambasada Franței din Madrid din cauza războiului civil care măcina Spania.

Embed from Getty Images

După război, Santiago Bernabeu se intoarce in Spania dupa exilul in care fusese în Franța, iar în septembrie 1943 ajunge președinte al clubului căruia îi dedicase întreaga carieră de fotbalist. Conștient de faptul că fotbalul se va transforma într-un imens spectacol de mase prima măsură luată a fost proiectul unui stadion nou. Un stadion mai încăpător, mai mulți spectatori, mai mulți bani, o echipă mai puternică.

Vechiul stadion Chamartin

În 1944 a obținut un împrumut bancar, bani cu care a cumpărat niște terenuri în apropierea vechiului stadion Chamartin, a cărui capacitate era de doar 12 000 de locuri. Mare parte din timpul în care s-a lucrat la construcția noului stadion, Real Madrid a jucat pe stadionul Metropolitano, pe atunci casa celor de la Atletico Madrid.

În cele din urmă, pe 14 decembrie 1947, Santiago Bernabeu poate arăta lumii întregi opera sa. Este invitată Belenenses, campioana Portugaliei, iar la ora 15:30, într-o friguroasă zi de decembrie, avea să fie inaugurat noul Stadion Chamartin, nume care avea să fie schimbat în Stadionul Santiago Bernabeu pe 2 ianuarie 1955.

Lucrari la noul stadion
Primul meci pe noul stadion
Noul stadion Chamartin

Cine era de fapt Santiago Bernabeu

Într-o epocă în care Real Madrid defila prin toată Europa, Santiago Bernabeu era personificarea modestiei, onestităţii şi onoarei. Nu a încasat niciodată salariu din partea clubului, iar dacă lua ziarul de la birou acasă, mereu trecea pe la casierie şi îl plătea. Subordonaţii săi au căzut de acord ca de ziua lui să îi cumpere un costum şi o pereche de pantofi noi cu care să înlocuiască hainele deja învechite cu care se prezenta la recepţii şi gale oficiale.

La funeraliile sale au asistat peste 100 000 de persoane, iar printre ultimele sale cerinţe, a interzis soţiei sale să încaseze pensie de urmaş din parte clubului Real Madrid. 35 de ani a condus Santiago Bernabeu un club care la ora actuală este unul dintre cele mai importante cluburi şi tot odată branduri sportive mondiale.

Cu Santiago Bernabeu președinte, Real Madrid a câștigat de șase ori Cupa Campionilor Europeni, 16 titluri în Primera Division și de șase ori Copa del Rey ( Cupa Spaniei ).

sursa fotografii

Articolul precedentCampionatul Mondial din 2026: 44 de potențiale orașe pentru găzduirea evenimentului
Articolul următorMeciuri memorabile: Finala Ligii Campionilor 1999 – Bayern Munchen 1-2 Manchester United

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here