Salvaţi AS Cannes!

0
1781

AS Cannes, înfiinţat în 1902, este unul dintre cele mai vechi cluburi din Franţa şi unul dintre fondatorii primului campionat profesionist de fotbal din ţara castelelor şi a vinurilor. Istoria lor este una cu suişuri şi coborâşuri, având mai multe perioade destul de lungi în ligile inferioare decât prezenţe în prima ligă, iar palmaresul include doar o Cupă a Franţei câştigată în 1932 şi un loc 2 în 1933 în campionat.

32Cannes

La sfârşitul anilor 80, mai exact în 1988, clubul a ajuns din nou în prima ligă şi a avut cea mai constantă şi importantă perioadă din istoria sa. În acel timp, clubul promova de la echipa de juniori un puşti de 17 ani, Zinedine Zidane, jucător ce avea să devină unul din cei mai mari maeştri ai balonului, mângâindu-l şi controlându-l cu o eleganţă ce l-a făcut unic. Nu doar Zidane avea să devină cunoscut. Printre alţi jucători formaţi la Cannes se mai numără Johan Micoud, Patrick Vieira, Sebastien Frey, Jonathan Zebina, David Jemmali şi Gael Clichy.

BMG3g2rCYAAYfu8.jpg large

cannes_vieira

În perioada 1988-1998, AS Cannes a reuşit să fie prezent în 9 sezoane în primul eşalon şi să atingă de două ori şaisprezecimile Cupei UEFA, în 1992 şi 1995, sub comanda bosniacilor Boro Primorac (în prezent la Arsenal în stafful de antrenori) şi Safet Susic (actual selecţioner al Bosniei). Între cele două mandate ale bosniacilor, antrenor a fost Luis Fernandez, care i-a adus pe linia de plutire după plecarea lui Zidane la Bordeaux şi care mai apoi a făcut performanţă pe banca tehnică a celor de la PSG şi Athletic Bilbao. 1998 avea să fie ultimul sezon în prima ligă pentru Cannes, iar în prezent se află în liga a 4-a franceză. Anul trecut, au aniversat 110 de ani de existenţă şi sperau ca la finele sezonului să promoveze în liga a 3-a. Obiectivul nu a fost departe de a fi atins, Cannes terminând pe locul 2, la 6p distanţă de locul 1, cel care asigură promovarea.

Cu toate acestea, deşi echipa a mers bine, situaţia este îngrijorătoare din cauza problemelor financiare, iar oficialii au anunţat ieri că dacă nu vor reuşi să facă rost de 1,2 milioane de euro, clubul va da faliment. Astfel, Cannes ar putea dispărea sau ar fi nevoit să o ia de la capăt undeva în ligile regionale. Lucrurile au început să se mişte repede şi puterea reţelelor sociale ar putea ajuta din nou, la fel cum s-a întâmplat în cazul clubului Real Oviedo, salvat de la dispariţie. Povestea a început să fie pusă în atenţia mass mediei, jucătorilor, fanilor, pe Twitter, unde este răspândită prin intermediul hashtagului #SaveASCannes, iar în zilele următoare se aşteaptă să ia amploare şi se speră să apară şi primele semnale pozitive.

asc_colomiers-_ND44011

Este trist să vezi cum în aceeaşi ţară PSG şi Monaco aruncă sume uriaşe pe transferuri şi plătesc salarii exorbitante, iar cei care au pus bazele Ligue 1 se zbat să supravieţuiască, însă, un club care ni l-a dat pe Zidane şi al cărui stadion poartă numele lui Pierre de Coubertain, este condamnat să trăiască!

Sursa

Surse foto: 1, 2, 3, 4

Articolul precedentRetroLiga1! CSMS Iași, Teoria Retrogradării Fine!
Articolul următorUnder nivelul mării: Insulele Feroe – România 2-2! Pescari = Maneliști!
Football, bloody hell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here