Începutul anului 1991. Gary Pallister și Paul Ince intrau in biroul lui Sir Alex Ferguson pentru a îi vorbi de un puști special. Antrenorul scoțian al celor de la Manchester United,  zâmbi deloc surprins, pentru că îl cunoștea foarte bine pe acel personaj. El era cel care îl racolase din curtea marilor rivali de la Manchester City exact în ziua în care galezul implinea 14 ani.

Fanul de vârstă de medie al celor de la Manchester United l-a cunoscut în martie 1991, atunci când îl înlocuia pe Denis Irwin pe durata unui meci în care rivali erau cei de la Everton. Componenții acelei echipe îl cunoșteau deja foarte bine și îi ceruseră lui Alex Ferguson să îi acorde mai multe oportunități. Majoritatea articolelor ce se scriu in prezent despre United au tangență cu implantul de păr al lui Rooney sau plecarea de pe meterezele tunarilor a lui Van Persie, la fel cum s-a făcut la vremea respectivă cu Bobby Charlton, George Best, Eric Cantona, David Beckham sau Cristiano Ronaldo. Un nume, o epocă. Insă idolul incontestabil al tribunelor de pe Old Trafford este Ryan Giggs, The Welsh Wizard ( Magul Galez ), care la cei 39 de ani ai săi, împliniți azi, a demonstrat de atâtea ori valabilitatea proverbului ”Dacă nu ai bătrâni să ii cumperi” .

Primul său meci: 2 martie 1991. Dacă te uiţi la pozele de atunci îţi dai seama cât de mult s-a schimbat Ryan Giggs în toţi aceşti ani. La 17 ani purta un tricou care probabil era prea mare atât pentru fizicul lui cât şi pentru ceea ce reprezenta el ca fotbalist la acea vreme. Manchester United 0 Everton 2. Echipa venea după șapte meciuri fără victorie şi era la aproape un sfert de secol de câștigarea ultimului titlu în Premier League. ” Ceea ce îmi amintesc de atunci e faptul că Dave Watson trebuia să mă ţină. A fost ca un “bun venit” în liga băieţiilor mari.” În afară de asta, nu şi-a mai amintit mare lucru în afară de Alex Ferguson  care striga la toată lumea în vestiar.

24 de ani de alergat în faţă şi-n spate pe flancul stâng. Deşi Giggs e o legendă a celor de la United lui nu-i place să facă prea mult tam-tam din asta. La gândul că într-o zi s-ar putea să îl aştepte o statuie a sa în afara stadionului Old Trafford el rămâne surprins ” O statuie ? Nu ştiu nimic despre asta … ” părul alb începe să apară la fel de numeros precum apariţiile sale de-a lungul timpului în primul 11 de la United.

Cel mai urât moment din întreaga carieră ? ” Primul meu sezon, când am pierdut campionatul în meciul cu Leeds. Finala UCL pierdută în faţa celor de la Barcelona în 2009 e un alt moment dificil din cariera mea. După meci ştii că ,personal, nu ai jucat bine şi nici echipa nu a strălucit iar cel mai greu de suportat e faptul că a fost unul din meciurile importante ale istoriei şi nu mai poţi schimba ceva la rezultat. Nu am jucat fotbal. Asta a fost cel mai rău lucru, în seara aceea noi pur şi simplu nu am jucat. La United întotdeauna când primeşti gol reacţionezi, dar în seara aceea noi nu am reacţionat. ” a recunoscut galezul pentru The Guardian.

În 24 de ani Giggs a avut peste 150 de colegi diferiţi, unii mai buni, unii mai puţin buni iar în câteva cazuri unii chiar excepţionali. În 2010, Giggs l-a nominalizat pe Paul Scholes ca fiind cel mai bun fotbalist dintre cei care au jucat alături de el. Dacă l-ai întreba azi probabil ar zice Roy Keane, iar la câţi colegi excepţionali a avut probabil în fiecare zi ar alege pe altul. Pentru el Ferguson probabil acum e mult mai calm, mult mai puţin înfricoşător decât în 1991.

Bătrânul Giggs a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi jucători de la Manchester United în aceşti 24 de ani. Medaliile câştigate de-a lungul timpului sunt foarte multe, greu de numărat (48 şi numărătoarea poate continua). Giggs nu a inventat arta driblingului, însă au fost momente în aceşti peste 20 de ani când el a demonstrat că poate fi printre cei mai buni din lume. O carieră plină de succes, plină de momente de glorie sau momente dezamăgitoare, cariera unei legende – Ryan Giggs, The Welsh Wizard.

În cele 960 de meciuri jucate pentru Manchester United, Ryan Giggs nu a fost niciodată eliminat. În toată cariera sa, galezul a văzut cartonașul o singură dată într-un meci al naționalei țării sale. Este vorba mai exact despre un meci cu Norvegia, jucat pe 5 septembrie 2001 contând pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2002.

Din 2018, Ryan Giggs este selecționerul primei reprezentative a Țării Galilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here