Ronaldinho, fotbalistul pentru care fotbalul e doar o distracție, împlinește 34 de ani

0
4832

ronaldinho 34 aniRonaldo de Assis Moreira, cunoscut și ca Ronaldinho, nume care i se trage de la faptul că mai mereu era cel mai mic din echipele în care juca fiind copil, împlinește astăzi 34 de ani.

Tatăl său a fost portar la nivel de amatori și mai apoi paznic la stadionul celor de la Gremio. Cu banii câștigați de Roberto, fratele mai mare, care juca la Gremio, familia a reușit să iasă din favele pentru a locui într-un cartier mai bun. Avea doar opt ani când Torino a pus ochii pe el, însă familia a refuzat să îl lase să plece în Italia după ce Gremio le-a promis că le construiește o piscină. Destinul a făcut ca la puțin timp tatăl să îi moară înecat în chiar piscina recent construită.

A început să minuneze lumea încă de la o vârstă fragedă, iar într-un meci din cadrul unui turneu local, echipa lui învingea cu scorul de 23-0, toate golurile aparținându-i. Avea doar 13 ani. Trezise un interes atât de mare printre scouterii din Brazilia și Europa, încât pentru o perioadă, pe ușa clubului a putut fi văzut un afiș pe care scria cu litere mari ” Nu avem jucători de vânzare!”.

În 1999, după ce a avut prestații excelente la Copa America, a fost abordat de un anume Sandro Rosell, director executiv Nike pentru America de Sud, care l-a convins să semneze cu el un contract în urma căruia brazilianul primea 2000 dolari pe an în schimbul drepturilor de imagine. Paradoxal, cu toate că Rosell avea și atunci strânse legături cu Barcelona, nu echipa catalană a fost prima interesată de serviciile lui Ronaldinho, ci scoțienii de la St. Mirren, cei care au fost pe punctul de a îl transfera în 2001, însă o problemă cu pașaportul fotbalistului a stopat operațiunea. Arsenal, deși la urmărit o bună bucată de timp, a renunțat la el pentru că nu avea experiență internațională, iar Ronaldinho a ajuns în Franța, la Paris Saint Germain și de acolo, după ce a făcut un superb Mondial în Corea de Sud și Japonia, la Barcelona, în schimbul a 27 de milioane de euro. În ziua prezentării sale pe Camp Nou, magazinele clubului catalan au vândut 20 000 de tricouri pe care era inscripționat numele său.

Mai jos, câteva momente geniale din cariera acestui extraordinar fotbalist care s-a ghidat mereu după motto-ul ” Fotbalul nu se joacă pentru bani sau faimă, ci doar pentru a te simți bine”.

În urmă cu doar două zile, într-un meci din Copa Libertadores pe care  l-a jucat cu actuala sa echipă, Atletico Mineiro împotriva celor de la Nacional ( Paraguay ), Ronaldinho a produs următoarea perlă:

19 noiembrie 2005. Stadionul Santiago Bernabeu l-a aplaudat la scenă deschisă după ce a făcut un alt meci senzațional cu Barcelona, momentul culminant fiind un gol în care a trecut de toată apărarea echipei gazdă.

Probabil cel mai spectaculos gol al lui, cel reușit într-un meci din campionatul Spaniei in poarta celor de la Villarreal în 2006 …

…un altul din meciul Brazilia – Anglia la Mondialul din 2006…

… și o compilație cu cele mai frumoase goluri ale sale.

sursă foto football-cover.com

Articolul precedentS-au tras la sorți sferturile de finală din Liga Campionilor și Europa League
Articolul următorEstadio Municipal de Aveiro, Aveiro, Portugalia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here