Două întâmplări savuroase povestite de Romario de pe vremea când era la Barcelona

0
5557

În 1993, Romario ajungea la FC Barcelona după 5 ani petrecuți la PSV Eindhoven, perioadă în care a câștigat 3 campionate, două cupe și o super cupă a Olandei. În cele 5 sezoane în care a îmbrăcat tricoul celor de la PSV, brazilianul marcase 127 de goluri în 107 meciuri. Romario a jucat în tricoul catalanilor doar două sezoane însă a rămas cu multe amintiri. Într-o emisiune din Brazilia, aceasta a povestit două întâmplări din vestiarul Barcelonei.

Prezentarea lui Romario la FC Barcelona, 1993
Foto: pinimg.com / Romario – prezentarea la FC Barcelona, 1993

Cum a reușit să obțină Romario câteva zile de vacanță în plus pentru a merge la Carnavalul de la Rio

Datorită unui program mai lejer urmat de câteva zile fără niciun meci, antrenorul Barcelonei de atunci, Johan Cruyff a hotărât să dea fiecărui jucător câte 4 zile libere. Romario a fost singurul străin care nu era din Europa. Printre stranierii echipei catalane se numărau Koeman, care era din Olanda, Laudrup din Danemarca, Stoichkov din Bulgaria, Hagi din România, și încă un jucător din Iugoslavia. Toți străinii din echipă erau din Europa mai puțin el. Dându-și seama de acest lucru, Romario a vorbit cu “Mister” (Cruyff) spunându-i: “nu e corect! Băieții ajung acasă în 3, 4 ore iar eu am nevoie de o zi jumate să merg și să mă întorc. Dacă sunt 4 zile libere, aș mai avea doar două zile jumate. Sunt dezamăgit. 

Cruyff: – Și acum ce-o să faci?
Romario: – Eu te întreb pe tine ce ar trebui să facem!?
Cruyff: – Dacă marchezi două goluri, o să-ți mai dau încă două zile libere.”

Brazilianul a fost de acord și a acceptat oferta lui Cruyff fără să stea pe gânduri. Romario n-a marcat două, ci trei goluri! După acel hat-trick, Cruyff a venit la el și i-a zis “Ok, acum ai 7 zile libere.” 

Meciul s-a terminat 5-0 pentru Barcelona, Romario marcând al doilea gol al său și al partidei în minutul 20. Până la pauză a mai marcat un gol. La finalul primei reprize, a ieșit alergând către vestiare. Am ajuns primul în vestiar așa că atunci când ceilalți au sosit, eu eram deja pregătit să plec, rememorează el.

Am plecat la pauză pentru că aveam deja biletul de avion cumpărat și trebuia să ajung la timp în aeroport. Cruyff le-a zis băieților de afacerea noastră: Dacă dă două goluri o să-i dau x zile libere, dar a dat 3 așa că i-am dat mai multe zile libere. Băieților nu le-a plăcut dar au fost nevoiți să-și țină gura.

Cruyff avea să povestească și el întâmplarea.

Într-o zi, Romario a venit la mine și m-a întrebat dacă poate lipsi două zile de la antrenament pentru a se întoarce în Brazilia pentru Carnavalul de la Rio. I-am spus: “Dacă dai două goluri mâine, o să-ți dau două zile libere în plus față de colegii tăi. ” Următorea zi Romario a înscris al doilea gol al său în minutul 20 și imediat mi-a făcut un semn discret că trebuie să plece. Mi-a zis: “Mister, avionul meu pleacă într-o oră.” Romario a mai înscris un gol, așa că i-am mai dat încă o zi liberă. Nu am avut de ales și l-am lăsat să plece pentru că și-a îndeplinit condiția. 

Cum și-a motivat Romario vacanța prelungită față de colegi după ce a câștigat Mondialul din ’94 cu Brazilia:

“Tu, tu și tu ați fost eliminați în prima rundă așa că voi nu mai contați, ieșiți afară.”

FC Barcelona, 1993/1994
Foto: pinimg.com / Romario – primul din stânga jos

Cupa Mondială se terminase. Cruyff le dăduse câteva zile libere jucătorilor dar Romario a stat în vacanță o lună întreagă. Când s-a întors la Barcelona, ceilalți jucători i-au zis lui Cuyff că vor să vorbească cu el. Subiectul era legat de vacanța prelungită a brazianului. Cruyff le-a zis că o să vorbească cu el dacă aceea era dorința lor, însă le-a mai spus acestora că, crede că nu e o idee prea bună.

Înaintea primului antrenament de la reunirea lotului, Romario era așteptat la discuții în vestiar cu restul colegilor. Primul care a luat cuvântul a fost Bakero, căpitanul echipei, apoi Zubizarreta, Koeman, Stoichkov, Laudrup, Txiki Begiristain, toți imputându-i că și-a luat o vacanță prea lungă: După ce au vorbit o grămadă de prostii, mi-au dat dreptul la replică. Am zis, ok. Să începem. Referindu-se la Mondialul din SUA, 1994: Tu, tu și tu ați fost eliminați în prima rundă așa că voi nu mai contați, ieșiți afară. Tu ai fost eliminat de mine. Era vorba de Koeman. Tu (Laudrup) nici măcar n-ai participat (Danemarca ratase calificare la Mondialul din SUA). Și tu, Bulgaria a fost eliminată în runda a 3-a. Vreau să știu de ce trebuie să vă fac eu pe plac. Voi ați pierdut, eu sunt învingător. Am crezut că motivul pentru care m-ați chemat aici este acela de a mă felicita, să-mi dați un premiu, dar voi vreți să vă fac pe plac? Cruyff era și el în vestiar. După ce Romario termină de vorbit, olandezul aplaudă și zice: Gata! Haideți la antrenament!

Articolul precedentCele mai tari parade ale sezonului în Serie A
Articolul următorKeșeru a marcat din pasa lui Moți dar Ludogorets a pierdut finala cupei Bulgariei
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here