România – Suedia 2-2 (meci amical, 27 iunie 1937)

0
470

Pe 27 iunie 1937 la București, pe Stadionul Regele Carol cu peste 25.000 de spectatori în tribune, tricolorii sperau să spele rușinea suferită în fața suedezilor cu doi ani în urmă când, la Solna pierdeam cu un neverosimil 7-1, acela fiind și primul meci din istorie dintre cele două reprezentative (1 septembrie, 1935).

De la acea partidă, tricolorii au mai jucat 7 meciuri, toate pe teren propriu reușind 5 victorii și un egal, suferind doar o singură înfrângere în fața Ungariei, una dintre puterile continentale ale vremii. Rezultatele noastre între cele două meciuri cu Suedia:

Data: Meci
01.09.1935 Suedia 7:1 România
03.11.1935 România 4:1 Polonia
10.04.1936 România 3:2 Iugoslavia
17.04.1936 România 5:2 Grecia
24.05.1936 România 4:1 Bulgaria
04.10.1936 România 1:2 Ungaria
18.04.1937 România 1:1 Cehoslovacia
10.06.1937 România 2:1 Belgia

 

Deși am jucat mai bine, nu am obținut decât un egal, un egal smuls în finalul meciului din penalty. Potrivit cronicii meciului:

“Echipa noastră a dominat net în câmp. Sjoeberg, cel mai noroc portar. Bürger și Albu, slabi. Raport de lovituri de colț: 12-1 pentru România.” 

CUM A DECURS MATCHUL

Matchul este condus de d. John Langenus (Belgia) ajutat de d-nii Piki Kroner și Tică Iliescu. Formațile sunt următoarele:

SUEDIA: (tricouri galbene) Sjoeberg, Kaelgrenn, Lundgren, Svanstrom, Iacobsson, Almgren, Wetterstrom, Bunke, Ionasson, Persson, Iosefsson.

ROMÂNIA: (tricouri roșii) David, Bürger, Albu, Vintilă, Juhasz, Raffinski, Moldoveanu, Covaci, Baratki, Bodola, Dobai.

România are norocul loviturii de începere de altfel singurul noroc al matchului și începe o acțiune care se termină în picioarele mijlocașului Almgren. Suedezii nu fac mare treabă dar în schimb fac două regularități sancționate cu două lovituri libere pe care Covaci și Baratki le bat afară. Prima fază demnă de reținut se petrece în careul suedez unde Baratki cu doi oameni în spinare trage surprinzător. Balonul atinge mâna unui fundaș dar d. arbitru Langenus nu remarcă handsul, massa este mulțumiță de emoția fazei și nu mai gratifică prea copios pe arbitru. Prima lovitură de colț o avem în minutul 4. Aceasta ca și mute alte lovituri asemănătoare, sunt ratate cu o neglijență repetată.

UN JOC REPEDE

Deși se joacă de zece minute căldura e destul de mare, jocul se curge cu repeziciune. Se joacã foarte frumos și avem satisfacția că formația naționalã merge ca pe roate. Suntem însă nedumeriți că în aceste zece minute, Dobai n’a pus piciorul ăe balon. Din fericire nu avem mult de așteptat și aripa ripensistă primește mingea pe care o trece înainte lui Bodola. „Dudus” este singur în fata porții, trage violent dar portarul Sjoeberg pe care vom avea prilejul să-l mai pomenim în această cronică, deși este pe picior greșit, are timpul să întindă o mână care ne răpește primul punct. Dominăm cu insistență și avem prilej prielnic de tras. Baratki nimerește însă mereu peste bară, în minutul 17, este un adevärat tir la poarta suedeză. Dobai trage primul și balonul este boxat de Sioeberg. Avem lovitură de colț și de aci încolo Bodola, Baratki și chiar Vintilă mai trimit către faimosul portar suedez. Poarta suedeză nu poate fi perforată nici când Moldoveanu lansat bine, trage o paralelă cu bara de sus.

ÎN FINE GOALUL…

Situația aceasta care «exasperează» nervii, durează până în minutul 25. Este puțină învalmășeală la poarta oaspeților Dobai are balonul și îl trece lui Baratki. Bine inspirat, conducătorul atacului românesc lasă impresia că va trece balonul pe aripă și deși doi swedezi voinicii sunt gata să se repeadă, Baratki trage surprinzător în colțul stâng. Este primul punct românesc. Suedezil lau lucurirle in serios și străduința lor ese în evidență Bunke, un inter admirabil ia jocul pe cont propriu. Este un soi de Rudi Wetzer care știe să încurce toți adversarii și să lase liber un om. Bunke deschide bine pe Wetterstrom și acesta centrează pe sus. Ionasson țâșnește din linie și cu capul egalează situația. Egalarea este primită cu entuziasm de colonia suedeză grupată în tribuna de sus. 

Nu este un motiv de îngrijorare căci vedem că România joacă azi bine. Speram că ghinionul nu ne va persecuta speranța care se dovedește mai târziu inutilă și reluăm jocul cu însuflețire. Când atacul nostru este în vervă, se întâmplă un hands la marginea careului suedez. Baratki îș pregătește balonul iar suedezii fac un zid la 9 metri de tragător. Baratki, șiret, caută poziția cea mai bună dar balonul lovește în traectoria sa capul blond a unui atacant. Situația este ratată. Zidul chinezesc s’a dovedit bun! E rândul suedezilor să ne domine și ne lucrează cu tripleta. Acelaș Bunke, de o viclenie inegalabilă se strecoară prin apărarea noastră. Odată este respins, a doua oară nu reuseste să deschidă aripa dar a a treia oară, trece balonul lui Ionasson și acesta trage în colțul drept, David sare puțin cam târziu și balonul se odihnește în plasă: este 2:1 pentru adversari. Goalul suedezilor a fost obținut în minutul 35. Ultimile zece minute sunt împărțite în mod egal între echipe. Fiecare a dominat însă nu insistent. Totuși poarta suedeză a fost mai des în pericol decât cea apărată de David.

REPRIZA A DOUA

Selecționeurii nu sunt multumiți de formația noastră. Se propune soluția cu Covaci pe aripă, cum s’a încercat zece minute în repriza primă din pricina lipsei de impetuozitate a lui Moldoveanu. Nu se ajunge la un acord dar se admite că în limita posibilităților Covaci să schimbe cu Moldoveanu, mai ales că orădeanul este lovit la picior. Primul atac suedez ajunge până la poarta lui David. În acelaș minut atacăm cu Moldoveanu dar Sjoeberg boxează balonul în corner. Ceva mai târziu, Vintilă trage dela 20 m. afară și imediat Bodola repetă pe camaradul său. În minutul 8 poarta noastră este în pericol. Bunke a trecut mingea lui Person care s’a apropiat de poartă. David are timpul să-i sară cu agilitate la picioare și salvează. Publicul se agită căci prevede că suedezii vor menține rezultatul. Au un joc tehnic, cu acțiuni de tripletă. Nu fac înflorituri și atacă viguros. Totuși echipa noastră nu este bine încurajată în aceste momente când are nevoie de imbold.

În minutul 12, Kaelgrean face hands în careu. Arbitrul Langenus nu acordă. Atacăm cu mult tact și ne apropiem de poarta suedeză. Bodola este foultat și deși are balonul în picioare, arbitrul ignorează legea avantajului. Balonul ajunge la Baratki care trage formidabil. Avem impresia unui goal dar Sjoeberg apără din nou. Albu ne face peri albi… Are proasta inspirație să facă hands la marginea careului și lovitura este salvată de Vintilă care de aci încolo este eroul matchului. În minutul 21, Moldoveanu trage dela 18 m. în brațele portarului iar ceva mai apoi, Covaci pasează lui Baratki care reia volée peste bară. Un minut mai târziu, Sjoeberg, îngerul păzitor al suedezilor, salvează un goal gata făcut de o combinație Covaci-Bodola. Avem o nouă lovitură dela 16 m. pe care Raffinski o bate afară.

Este incontestabil că cea mai bună echipă de pe teren este a României dar avem un ghinion formidabil. După situațiile de până acum ar fi trebuit să avem cel putin trei goaluri în avantaj. Portarul suedez și tirul dela depărtare al înaintașilor noștri sunt cele două elemente care ne răpește victoria. Suntem numai la 15 minute de sfârșit și sperăm cel puțin la o egalare. O înfrâgnere, la 2:1 ar fi nedreaptă. E curios că jocul este moale. Dacă suedezii imprimă alura aceasta este explicabil căci se par că au obosit după matchurile antecedente. Dar nu înțelegem cum echipa noastră se pretează la atacuri răzlețe lipsite de vigurozitate.

Îl vedem astfel pe Vintilă, plecând din careul nostru de 16 și trecând cu balonul tot terenul ca să tragă la poartă. Nu are pur și simplu un om liber căci un fundaș stă lipit de Baratki parcă ar fi frate siamez, iar Bodola care tocmai în acest match a făcut o partidă neașteptat de bună are ghinion la shot. În plus este și el sever marcat. Minutele trec cu repeziciune și nu înregistrăm nimic efectiv.

UN PENALTY SALVATOR

Mai sunt două minute până la sfârșit. O parte din lume a și plecat. Coama stadionulul este plină de spectatori care se îndreaptă spre poartă. Baratki este în careul advers și are o clocnire cu fundașul Kaelgrenn care are proasta inspirație să împingă pe atacantul nostru.

D. Langenus a observat și dictează 11 m. Tot Baratki trage lovitura. Spectatorii sunt emotionați. Baratki își potrivește balonul și lovitura pornește ca din gură de tun: 2-2. Situația este egală, Ultimile două minute înseamnă apărarea disperată a României ca să mențină un rezultat care trebuia fie cu totul favorabil țării noastre.

✴︎

România a bătut 12 lovituri de colț și Suedia numai una. Lovituri libere 12–10 pentru România.

ARBITRAJUL

D. Langenus flancat de arbitrii bucureșteni Piki Kroner și Tică Iliescu a avut de condus un match greu. S’a achitat cu dibăcie de însărcinare, și numai reputației d-sale i se datorește faptul că oaspeții, ispitiți la un moment dat să se socotească mai marunței și mai lesne de păcălit, nu au dat jocului o notă mai accentuată de forță. Excelentul arbitru belgian le-a trecut cu vederea câteva durități, dar când le-au înmulțit a dat pedeapsa de neînlăturat: lovitura de reparație. Fără greșelile dinainte, cari adunate la un loc au dat o socoteală rotundă, d. Langenus ar fi trecut poate cu vederea și pe cea din urmă.

Al. & Art. Vogel

 

GALERIE FOTO
Articolul precedentRipensia – AC Milan 3-0 (Cupa Mitropa, 26 iunie 1938)
Articolul următorRomânia – Cehoslovacia 2-1 (Cupa Balcanică – 4 iulie 1948)
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here