România – Suedia 0-2 într-un meci amical jucat pe 17 iunie 1956

0
2391

ROMÂNIA – SUEDIA 0-2
Meci amical – 17 iunie 1956

România - Suedia 0-2, 17 iunie 1956
România – Suedia 0-2, 17 iunie 1956

Pe 17 iunie 1956, Stadionul „23 August” din București a vibrat sub entuziasmul a zeci de mii de suporteri care au umplut tribunele până la refuz, nerăbdători să vadă naționala României înfruntând o selecționată redutabilă a Suediei. Așteptările erau mari, mai ales după parcursul promițător al tricolorilor în ultimele partide, însă duelul s-a încheiat cu o victorie clară a oaspeților, scor 2-0, într-un meci care a scos în evidență contrastele dintre ambiția românească și pragmatismul suedez.

Meciul de pe 17 iunie 1956, a fost al 4-lea dintre cele două reprezentative. Toate întâlnirile, inclusv aceasta au fost amicale. Aici istoria meciurilor cu Suedia. Din păcate rămâneam fără victorie în fața suedezilor și după acest meci.

MECI AMICAL
Duminică, 17 iunie 1956, ora 17:30 (UTC+2:00)
Stadionul 23 August, București / Spectatori: 80.000
Arbitru: Károly Balla, Budapesta / Ungaria
SCOR FINAL
ROMÂNIA02SUEDIA
0-[1]⚽️ Henry Thillberg 30′
0-[2]⚽️ Åke Johansson 55′
ECHIPELE
ECHIPA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – MECIUL NR. 136
Selecționer: Gheorghe Popescu / Secund: Ștefan Dobay
JucătorSelecțiiVârstăClub
Ion Voinescu (GK)1327CCA București
Vasile Zavoda1126CCA București
Alexandru Apolzan (C)1729CCA București
Ion Neacşu125Flacăra Ploiești
Ştefan Onisie430CCA București
Tiberiu Bone327CCA București
Vasile Copil320Locomotiva București
Gheorghe Constantin 67’▼223CCA București
▲67′ Ioan Suciu2Știința Cluj
Titus Ozon1429Progresul Finanțe Bănci
Francisc Zavoda 42’▼429CCA București
▲42′ Nicolae Georgescu820Locomotiva București
Nicolae Tătaru524CCA București
ECHIPA NAȚIONALĂ A SUEDIEI – MECIUL NR. 344
Selecționer: Josef “Pepi” Stroh / Comitet de selecție (președinte: Rudolf Kock)
JucătorSelecțiiVârstăClub
Arne Arvidsson (GK)327Djurgårdens
Åke Johansson628IFK Norrköping
Sven Axbom 42’▼729IFK Norrköping
▲42′ Lennart Karlsson127AIK Solna, Solna
Bengt Gustavsson (C)4128IFK Norrköping
Sigvard Parling1226Djurgårdens
Bengt Berndtsson323IFK Göteborg
Gösta Löfgren3132Motala AIF FK
Nils Åke Sandell2029Malmö FF
Henry Thillberg 75’▼1625Malmö FF
▲75′ Jan Ekström318Malmö FF
Sven Ove Svensson3034Hälsingborgs IF
Gösta Sandberg3223Djurgårdens

 

Meciul a început sub auspicii favorabile pentru România. De la primul fluier al arbitrului maghiar Károly Balla, tricolorii au luat inițiativă, punând presiune pe defensiva suedeză printr-un joc dinamic. Tiberiu Bone, unul dintre cei mai activi jucători ai noștri, a inițiat un atac periculos chiar în primele secunde, dar Nicolae Tătaru a fost semnalizat într-o poziție offside. Suporterii, încurajați de startul energic, sperau la o demonstrație de forță a echipei lui Gheorghe Popescu și Ștefan Dobay.

Cu toate acestea, suedezii, conduși de pe margine de fostul internațional austriac Josef “Pepi” Stroh, au adoptat o strategie defensivă bine pusă la punct. Fundașii Gustafsson, Panning și Svensson au format un zid aproape impenetrabil, susținut de un marcaj strict și o organizare impecabilă. Atacanții români, în frunte cu Titus Ozon, Zavoda I și Gheorghe Constantin, au încercat să spargă această fortăreață, dar au căzut în capcana pasei laterale excesive, neglijând deschiderea jocului pe flancuri. Tătaru, care a primit puține mingi pe aripă, nu a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor, ratând ocaziile rare pe care le-a avut.

Deși tricolorii au dominat teritorial, suedezii au fost cei care au deschis scorul. În minutul 32, o eroare a lui Alexandru Apolzan, înlocuitorul de ultim moment al lui Androvici, a fost speculată de Thilberg. Atacantul suedez a driblat cu eleganță atât pe Apolzan, cât și pe Zavoda II, marcând cu un șut precis în colțul lung al porții apărate de Ion Voinescu. Golul a turnat plumb în ghetele tricolorilor, care au continuat să atace, dar fără rezultat. O lovitură liberă executată de Ozon în minutul 34 și o ocazie irosită de Zavoda I în minutul 20 au fost singurele momente notabile ale echipei noastre în prima repriză.

Repriza secundă a adus o dominare și mai clară a României, dar lipsa de inspirație în fața porții a fost evidentă. În minutul 57, o nouă greșeală defensivă a pecetluit soarta meciului. Voinescu, ieșit imprudent din poartă, a oferit o oportunitate fundașului suedez Johansson, care a profitat, șutând de la 30 de metri și stabilind scorul final: România – Suedia 2-0. În ciuda eforturilor disperate ale tricolorilor, care au beneficiat de numeroase cornere (8-2 raport în favoarea României), apărarea suedeză a fost compactă. Arvidsson, portarul oaspeților, a intervenit spectaculos în mai multe rânduri, consolidând victoria echipei sale.

Replierea rapidă și contraatacurile fulgerătoare, purtate de jucători precum Löfgren, Thilberg și Berndtsson, au pus constant presiune pe apărarea noastră. Un moment de grație al oaspeților a venit în minutul 86, când Löfgren a lovit bara transversală cu un voleu spectaculos, după o centrare a lui Sandberg. Voinescu, deși responsabil pentru al doilea gol, a salvat în repetate rânduri poarta României, inclusiv în ultimul minut, când a intervenit decisiv în fața aceluiași Löfgren.

Antrenorul suedez J. Stroh a subliniat în declarațiile de după meci superioritatea tactică a echipei sale, evidențiind slăbiciunile României: „Românii posedă o tehnică avansată, dar abuzează de pase în mijlocul terenului, în loc să inițieze acțiuni în adâncime.” De cealaltă parte, Erik Persson, vicepreședintele Federației Suedeze de Fotbal, a recunoscut că al doilea gol a fost „norocos”, dar a insistat că victoria a fost meritată datorită organizării impecabile a apărării.

În tabăra României, tonul a fost unul de dezamăgire. Antrenorul secund Ștefan Dobay a recunoscut că atacul tricolorilor nu a găsit soluții pentru a străpunge „zidul suedez”, în timp ce apărarea a comis erori decisive. Selecționerul Gică Popescu, a subliniat viteza superioară a suedezilor și incapacitatea României de a utiliza zonele laterale pentru a destabiliza defensiva adversă. Emeric Vogl a completat, notând că înaintarea tricoloră a insistat prea mult pe centru, neglijând alternativele tactice.

Pe teren, Ozon s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai buni jucători ai României, încercând să compenseze slăbiciunile apărării. Neacșu, debutant în națională, și Bone au arătat momente de calitate, dar nu au putut schimba soarta partidei. În schimb, Zavoda II și Tătaru au avut o prestație sub așteptări, fiind depășiți constant de adversari.

“O sută de mii de spectatori au venit pe stadionul 23 August să vadă echipele naționale de fotbal ale Suediei și României.” – REZUMAT VIDEO

VIDEO

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău