România, printre puținele echipe care a participat la primele 3 Campionate Mondiale

0
2126

27 de participante au jucat la primele 3 ediții ale Campionatului Mondial de Fotbal: Uruguay 1930, Italia 1934 și Franța 1938. Dintre acestea doar patru echipe au fost prezente la toate edițiile din anii 1930. Este vorba despre naționalele României, Belgiei, Franța și Braziliei.

Campionatul Mondial din Uruguay, 1930
Primul Campionat Mondial a fost cel din 1934 organizat de Uruguay. La acest turneu au participat 13 echipe care au fost împărțite în 4 grupe (una de 4 echipe și alte 3 grupe de câte 3 fiecare). România a făcut parte din Grupa a 3-a din care au mai făcut parte țara gazdă, Uruguay și Peru.

Pe 14 iulie 1930 câștigam cu 3-1 primul meci din grupă împotriva Perului prin golurile marcate de  Adalbert Deșu (min. 1), Constantin Stanciu (min, 79) și Nicolae Kovacs (min. 89). Din păcate am pierdut meciul decisiv cu Uruguay, scor 4-0. Uruguayenii aveau să devină primii campioni mondiali după ce învingeau Argentina cu 4-2. România s-a clasat pe poziția a 8-a din 13.

Campionatul Mondial din Italia, 1934
A doua ediție a Campionatului Mondial a avut loc în Italia în perioada 27 mai – 10 iunie 1934. A fost pentru prima dată când la baza accesului la turneul final a stat o rundă de preliminarii. Din cele 32 de naționale care s-au înscris în preliminarii, s-au calificat 16. Interesant este faptul că Uruguay, campioana en-titre a refuzat să participe protestând astfel pentru faptul că la turneul organizat 4 ani mai devreme, doar 4 echipe europene au acceptat invitația lor.

La această ediția s-a jucat fără grupe, trecându-se direct la optimi. Din păcate, tricolorii au avut de înfruntat puternica echipă a Cehoslovaciei, viitoarea finalistă. Scorul a fost unul strâns, cehoslovacii impundu-se doar la un gol diferență, 2-1. Golul nostru a fost marcat de Ștefan Dobay. Toate detaliile acestui meci pot fi consultate aici. În clasamentul final, naționala României s-a poziționat pe locul 12 din 16 echipe.

Campionatul Mondial din Franța, 1938
Ediția cu numărul 3 din istoria Campionatelor Mondiale s-a jucat în Franța în perioada  4-19 iunie 1938. A fost pentru prima dată când atât țara gazdă cât și campioana mondială en-titre, Italia, au fost calificate în mod direct. În urma deciziei FIFA de a acorda organizarea turneului finalul tot unei țări europene pentru a doua oară consecutiv, Uruguay și Argentina au refuzat să participe. De asemenea, Spania a ratat participarea din cauza războiului civil cu care se confrunta țara în acel moment. Doar 3 echipe din afara Europei a participat la această ediție, find unică din acest punct din vedere: Brazilia, Cuba și Indiile de Est Olandeze (Indonezia de astăzi).

Austria s-a calificat la acest Mondial însă nu participat deoarece țara s-a unit cu Germania iar cei mai buni dintre jucătorii austrieci au jucat în echipa nemților. Excepția s-a numit Matthias Sindelar care a refuzat să joace pentru Germania.

La fel ca în Italia 1934, și la acest Mondial s-a jucat în sistem eliminatoriu. Suedia a beneficiat de retragerea Austriei și s-a calificat în sferturi din oficiu. Naționala României întâlnea Cuba, o echipă de amatori, total neexperimentată dar și o absolută necunoscută. Probabil că și din aceste motive, tricolorii i-au subestimat pe cubanezi și nu au reușit decât un egal, 3-3. La rejucare, cubanezii au produs una din marile suprize din istoria Campionatelor Mondiale și cu siguranță, cea mai mare surpriză a acelei ediții reușind să câștige cu 2-1 și să ne elimine. În sferturi, Cuba a fost umilită de Suedia cu scorul de 8-0.

Italia devenea campioană mondială pentru a doua oară consecutiv după ce învingea Ungaria în finală cu scorul de 4-2.

Echipele participante la primele 3 Campionate Mondiale
Țară Uruguay 1930 Italia 1934 Franța 1938
Argentina Locul 2 Locul 9 Nu a participat
Austria Nu a participat Locul 4 Nu a participat
Belgia Locul 11 Locul 15 Locul 13
Bolivia Locul 12 Nu a participat Nu a participat
Brazilia Locul 6 Locul 14 Locul 3
Cehoslovacia Nu a participat Locul 2 Locul 5
Chile Locul 5 Nu a participat Nu a participat
Cuba Nu a participat Nu a participat Locul 7
Egipt Nu a participat Locul 13 Nu a participat
Elveția Nu a participat Locul 7  Locul 6
Franța Locul 7 Locul 9 Locul 8
Germania Nu a participat Locul 3 Locul 10
Indiile de Est Olandeze Nu a participat Nu a participat Locul 15
Italia Nu a participat Locul 1 Locul 1
Iugoslavia Locul 4 Nu a participat Nu a participat
Mexic Locul 13 Nu a participat Nu a participat
Norvegia Nu a participat Nu a participat Locul 12
Olanda Nu a participat Locul 9 Locul 14
Paraguay Locul 9 Nu a participat Nu a participat
Peru Locul 10 Nu a participat Nu a participat
Polonia Nu a participat Nu a participat Locul 11
România Locul 8 Locul 12 Locul 9
Spania Nu a participat Locul 5 Nu a participat
Statele Unite Locul 3 Locul 16 Nu a participat
Suedia Nu a participat Locul 8 Locul 4
Ungaria Nu a participat Locul 6 Locul 2
Uruguay Locul 1 Nu a participat Nu a participat
O singură participare: Austria, Bolivia, Chile, Cuba, Egipt, Indiile de Est Olandeze, Iugoslavia, Mexic, Norvegia, Paraguay, Peru, Polonia, Spania, Uruguay
Două participări: Argentina, Cehoslovacia, Elveția, Germania, Italia, Olanda, Statele Unite, Suedia, Ungaria
Trei participări: Belgia, Brazilia, Franța, ROMÂNIA
Articolul precedentLiga 1, sezonul 2006/07: Dinamo campioană, FC Argeș, FC Național și Jiul Petroșani retrogradau
Articolul următorFCM Bacău: din Divizia A, la desființare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here