România – Olanda 0-0 într-un meci amical jucat pe 5 iunie 1968

0
3436

ROMÂNIA – OLANDA 0-0
Meci amical – 5 iunie 1968

Pe 5 iunie 1968, echipa națională a României juca un meci amical cu Olanda. Partida s-a jucat la București pe Stadionul Republicii cu 20.000 de spectatori în tribune. Era pentru prima dată în istoria naționalei când jucam cu Olanda și tot pentru prima dată Nicolae Dobrin a purtat banderola de căpitan. Tot în acest meci a debutat unul dintre cei mai bun atacanți români din toate timpurile, Florea Dumitrache. Partida s-a terminat cu o remiză albă, 0-0.

România - Olanda 0-0, 5 iunie 1968
România – Olanda 0-0, 5 iunie 1968

Până în prezent, am jucat de 13 ori cu olandezii și am reușit să câștigăm o singură dată. Este vorba despre partida de pe 13 octombrie 2007 din cadrul preliminariilor pentru Campionatul European din 2008.

MECI INTERȚIONALE DE FOTBAL
Miercuri, 5 iunie 1968, ora 17:30 (UTC+2:00)
Stadionul Republicii, București / Spectatori: 20.000
Arbitru: Nejat Şener, Bursa / Turcia
SCOR FINAL
ROMÂNIA00OLANDA
ECHIPELE
ECHIPA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – MECIUL NR. 187
Selecționer: Angelo Niculescu
JucătorSelecțiiVârstăClub
Narciz Coman (GK)421FC Argeș
Mihai Ivăncescu326Steagul Roșu Brașov
Ion Barbu629FC Argeș
Bujor Hălmăgeanu827Steaua București
Augustin Deleanu523Politehnica Iași
Nicolae Dobrin (C)1520FC Argeș
Cornel Dinu 62’▼219Dinamo București
▲62′ Vasile Gergely2526Dinamo București
Gheorghe Grozea323Petrolul Ploiești
Emil Dumitriu625Rapid București
Florea Dumitrache 46’▼120Dinamo București
▲46′ Ion Ionescu1430Rapid București
Iuliu Haidu426Dinamo București
ECHIPA NAȚIONALĂ A OLANDELOR – MECIUL NR. 301
Selecționer: Georg Keßler (Germania de Vest)
JucătorSelecțiiVârstăClub
Jan van Beveren (GK)520Sparta Rotterdam
Piet Romeijn428Feyenoord
Rinus Israël2326Feyenoord
Hans Eijkenbroek (C)1028Sparta Rotterdam
Henk Warnas524Go Ahead Eagles
Wietse Veenstra122Go Ahead Eagles
Wim Jansen721Feyenoord
Jan Klijnjan 55’▼523DFC Dordrecht
▲55′ Theo Pahlplatz421FC Twente
Willy van der Kuijlen921PSV Eindhoven
Wim van Hanegem224Xerxes Rotterdam
Rob Rensenbrink220DWS Amsterdam

 

Pe o vreme potrivită pentru fotbal și în fața a aproape 30.000 de spectatori veniți pe Stadionul Republicii din București, naționala României a oferit una dintre cele mai palide prestații din ultimii ani. Deși scorul final a fost 0-0, partida contra Olandei a fost departe de a aduce motive de satisfacție iubitorilor fotbalului românesc. Din contră, a lăsat un gust amar și multe semne de întrebare.

Tricolorii au părut timorați, dezorganizați și lipsiți de inspirație, într-un meci care ar fi trebuit să marcheze un progres față de evoluțiile mai puțin convingătoare din deplasarea de la Linz sau din alte confruntări internaționale. În schimb, România a regresat vizibil, oferind un joc anost, fragmentat și lipsit de imaginație.

Repriza întâi a fost de un echilibru tern, cu ambele echipe părând mai degrabă preocupate să nu greșească decât să construiască ceva concret. Rar s-a ajuns în apropierea porților, iar singurele momente mai vibrante au venit pe finalul primei părți: în minutul 41, Haidu, pornit dintr-o poziție suspectă de ofsaid, a ratat pasa decisivă, iar în minutul 45 Grozea a avut șansa de a deschide scorul, dar a șutat direct în Van Beveren.

România - Olanda 0-0, 5 iunie 1968 în ziarul De Telegraaf
România – Olanda 0-0, 5 iunie 1968 în ziarul De Telegraaf

După pauză, jocul a căpătat o altă turnură, dar nu în favoarea gazdelor. Olandezii au început să alerge mai mult, să se demarce constant și să creeze pericol. Van der Kuylen a fost cel mai aproape de gol, lovind bara transversală în două rânduri, în minutele 65 și 84. În alte momente decisive (min. 46, 61, 66 și 80), portarul Coman a fost providențial, reușind intervenții excelente, care au ținut tabela neschimbată.

La polul opus, România a fost inexistentă ofensiv. Introducerea lui Ion Ionescu în locul lui Dumitrache imediat după pauză nu a produs niciun efect, iar singura ocazie notabilă a venit în minutul 84, când o minge ricoșată din Dumitriu a lovit bara. Ar fi putut fi un gol al victoriei, dar ar fi fost complet nemeritat.

Imediat după fluierul final, reacțiile celor implicați au fost pe măsura prestației: amare și îngrijorate.

Antrenorul Angelo Niculescu a fost tranșant: „Echipa a jucat slab. Coman și Hălmăgeanu au fost singurii remarcabili. Alți jucători, deși promiteau în campionat, nu s-au ridicat la nivelul unei confruntări internaționale.”

Coman, portarul naționalei și omul meciului pentru România, a fost și el dezamăgit: „S-a jucat foarte prost. Nu știu de ce. Toți eram odihniți, dar n-am jucat ce ne-am propus.”

Cornel Dinu a recunoscut, sincer: „Am jucat slab. Nu aveam cui să pasez. Nimeni nu se demarca. M-a demobilizat și faptul că mi s-a spus că voi fi schimbat.”

Grozea și Dumitriu III au subliniat mobilitatea și organizarea olandezilor, remarcând lipsa de sincronizare și greutatea cu care s-a mișcat atacul românesc.

De cealaltă parte, Georg Kessler, selecționerul Olandei, a apreciat fair-play-ul și obiectivitatea publicului român, subliniind că echipa sa a pregătit atent jocul, marcând strâns adversarii.

Chiar și arbitrul turc, Nejat Sener, a constatat că doar 15-20 de minute din meci au arătat ceva ce s-ar putea numi „fotbal”.

România a încheiat la egalitate un meci pe care, după cum o recunosc chiar și vocile neutre, l-a dominat clar adversarul. Dacă olandezii au arătat o pregătire fizică solidă, o bună disciplină tactică și o organizare eficientă, România a părut lipsită de idei și de energie, cu linii rupte și cu jucători parcă străini unii de alții. În fața unei echipe de nivel mediu-european, România a fost dominată și doar norocul și intervențiile lui Coman au evitat o înfrângere.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău