România – Cehoslovacia 1-1 (Cupa Vecinătății – 18 aprilie 1937)

0
4433

Primul meci al anului 1937 pentru echipa națională a României s-a jucat pe 18 aprilie. Tricolorii întâlneau la București, pe Stadionul ONEF, reprezentativa Cehoslovaciei într-un meci contând pentru Cupa Vecinătății, competiție în care pe lângă cele două mai era angrenată și Iugoslvia. La acest meci au asistat 40.000 de spectatori, record absolut pentru un meci de fotbal la acel moment în România cu toate că timpul a fost unul ploios. În tribunele stadionului ONEF, s-au aflat și Regele Carol al II-lea și Regele Mihai.

Romania Cehoslovacia 1937

Terenul a fost unul destul de greu și din această cauză s-a jucat prudent din partea ambelor echipe. Cu toate acestea, atacantul echipei CA Oradea reușea totuși să deschidă scorul în minutul 63. Jucătorul Spartei Praga, Oldřich Nejedlý reușea egalarea în minutul 81. Rezultatul a fost considerat unul foarte bun de către cronica vremii, care mai menționează un penalty neacordat pentru tricolori la o fază petrecută în careul cehoslovacilor.

Cronica meciului prezentată de Realitatea Ilustrată:

“Matchul de foot-ball dintre Cehoslovacia și România a adunat 40 mii de spectatori pe stadionul din București. S’a bătut cu acest prilej recordul de asistență la jocurile de foot-ball. Masele de spectatori au avut însă satisfacția să vadă echipa României făcând un job bun și terminând la egalitate (1-1) cu Cehoslovacia Din punct de vedere tehnic, rezultatul este foarte bun pentru soccerul nostru căci în materie de foot-ball nu ne putem compara cu cehii. Totuși ar fi fost posibil ca echipa noastră să învingă dacă ar fi avut puțin noroc. România a condus cu 1-0 și a avut avantajul teritorial aproape tot timpul jocului. Cu o tactică mai bună și cu mai multă inițiativă, românii au fost superiori, marelui team cehoslovac.

Echipa românească a avut o zi foarte bună și a realizat cel mai frumos rezultat din palmaresul nostru internațional. Din punctul de vedere al spectaculozității jocului nu a corespuns. S’a jucat pe o vreme cu totul nefavorabilă, căci a plouat tot timpul și terenul a devenit alunecos. În plus, echipele au jucat oarecum nervos. Cehii nu se așteptau ca formația românească să fie atât de bună și când și-au dat seama de realitate au impus un joc forțat unde se căutau fazele de efort minime cu randament maxim. Se înțelege că s’a utilizat o sumedenie de lucruri nepermise care a obligat la intervenția arbitrului. La un moment dat, un ceh a oprit pe un român în careul de pedepsă. După toate regulele era o greșeală de penlizat. Probabil că italianului Barlassina care oficia ca arbitru îi convenea certurile dintre un ceh și un român… Dacă politicește convenea italianului, sportivicește ne priva pe noi de un punct care însemna victoria. Și e destul…

Întâlnirea de Duminică are un substrat politic. Până mai acum un an de zile n’am avut relațiuni sportive permanente cu statele Micii Înțelegeri. D. Eduard Beneș, președintele republicii cehoslovace, sportiv din vechea gardă, și-a dat seama perfect de rolul pe care îl joacă sportul în societatea modernă și ca să asigure între statele semnatare ale pactului Micii Înțelegeri o alianță indisolubilă a înființat cupa care îi poartă numele și pentru care s’a disputat matchul dintre România și Cehoslovacia. Manifestarea foot-ballistică ceho română de Duminică este prima dintr’un ciclu care va dovedi legăturile solide ale Micii Înțelegeri.”

Realitatea ilustrată (sau Lucrurile aşa cum le vedem cu ochii), 11, nr. 535, 21 aprilie 1937

Cupa Vecinătății
18 aprilie 1937 | București, România
Stadion: O.N.E.F. | Spectatori: 40.000
Arbitru: Rinaldo Barlassina (Italia)

ROMÂNIA

CEHOSLOVACIA

1

1

Iuliu Bodola 63′ 
  Oldřich Nejedlý 81′
ECHIPELE
ROMÂNIA
Selecționer: Costel Rădulescu
Jucător Echipa de club V. S.
Mircea David (GK) CA Oradea, Oradea 22 2
Rudolf Bürger FC Ripensia, Timişoara 28 21
Gheorghe Albu ASC Venus, Bucureşti 27 37
Vintilă Cossini FC Rapid, Bucureşti 23 7
Gusztáv Juhász CA Oradea, Oradea 25 7
Ladislau Raffinsky FC Rapid, Bucureşti 31 11
Zoltán Beke FC Ripensia, Timişoara 25 5
Miklós Kovács CA Oradea, Oradea 25 29
Gheorghe Ciolac (C) FC Ripensia, Timişoara 28 24
Gyula Bodola CA Oradea, Oradea 25 31
Ștefan Dobay FC Ripensia, Timişoara 27 27
CEHOSLOVACIA
Selecționer: Josef Tesař
Jucător Echipa de club V. S.
František Plánička (GK) (C) Slavia Praga 32 63
Jaroslav Burgr Sparta Praga 31 42
Josef Čtyřoký Sparta Praga 30 37
Josef Košťálek Sparta Praga 27 28
Karel Průcha Slavia Praga 22 2
Josef Ludl Viktoria Žižkov 20 1
Ferdinand Faczinek Sparta Praga 25 8
František Kloz SK Kladno 31 5
Oldřich Nejedlý Sparta Praga 27 30
Vlastimil Kopecký Slavia Praga 24 8
Antonín Puč Slavia Praga 29 56
GALERIE FOTO
 Regele Caroll al II-lea, Regele Mihai la meciul Romania - Cehoslovacia din 1937
Echipa national inainte de meciul cu Cehoslovacia, 1937
Gheorghe Ciolac, František Plánička 1937
faza din meci Romania - Cehoslovacia 1937
Realitatea Ilustrata 1937
S. Număr selecții
V. Vârsta

Articolul precedentLa mulți ani, UTA Arad!
Articolul următorRomânia – Albania 2-1, (Preliminarii Olimpaida de la München 1972 – 18 aprilie 1971)
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here