Meciuri memorabile: Romania 6-1 Danemarca 1975

0
50877

Primele reprezentative ale României și Danemarcei s-au întâlnit de 9 ori până la această dată, tricolorii  contabilizând 4 victorii, două egaluri și 3 înfrângeri. Cea mai categorică victorie a echipei noastre s-a înregistrat pe 11 mai 1975. Este vorba despre cel de-al doilea meci din istoria întâlnirilor româno-daneze. Meciul conta pentru preliminariile Campionatului European din Iugoslavia, ediția 1976. Naționala României fusese repartizată atunci în Grupa 4 din care mai făceau parte, pe lângă Danemarca, Spania și Scoția.

Romania Danemarca 1975
România 6 – 0 Danemarca, minutul 85.

Precedenta partidă dintre cele două naționale a fost în cadrul acelorași preliminarii. Meciul s-a disputat pe 13 octombrie la Copenhaga, pe stadionul Idraetsparken sub privirile a aproximativ 15.000 de spectatori, deși capacitatea fostului stadion național al danezilor avea undeva în jur de 52.000 de locuri. S-a terminat 0-0. În meciul doi din grupă, Mircea Lucescu și compania au jucat pe Santiago Benabeu cu Spania. Velazquez deschide repede scorul în minutul 5, iar Zoli Crișan restabilește egalitatea pentru noi în minutul 70 și totodată închide și tabela la 1-1. Așadar, România avea două puncte după primele două partide și urma returul cu Danemarca.

Era primul meci al naționalei pe teren propriu din acele preliminarii. Cu un 23 August arhiplin, cele peste 60.000 de priviri au asistat la cea mai mare victorie a României din acea campanie, dar și la cel mai mare scor înregistrat în istoria întâlnirilor dintre cele două selecționate naționale.

Din primul 11 trimis de Valentin Stănescu nu lipseau Dinu, Dobrin, Lucescu, Zoli Crișan sau Dudu Georgescu. Efectivul complet al celor două echipe era următorul:

ROMÂNIA DANEMARCA
1. Necula Răducanu (portar) 1. Benno Larsen (portar)
2. Florin Cheran 2. Flemming Mortensen
3. Gabriel Sandu 3. Henning Munk Jensen
4. Theodor Anghelini 4. Lars Larsen
5. Alexandru Sătmăreanu 5. Jorgen Rasmussen (căpitan)
6. Cornel Dinu (căpitan) 6. Niels Sorensen
7. Zoltan Crișan 7. Morten Olsen
8. Dudu Georgescu 8. Jorgen Horgensen
9. Nicolae Dobrin 9. Birger Mauritzen
10. Ion Dumitru 10. Peter Dahl
11. Mircea Lucescu 11. Eigil Nielsen
Rezerve:
12. Silviu Iorgulescu 12. Flemming Ahlberg
13. Ștefan Sameș 13. Svend Andresen
14. Ilie Balaci 14. Frank Nielsen
15. Attila Kun II 15. Karl Aage Skouberg
16. Anghel Iordănescu 16. Per Poulsen

 

România începe foarte bine partida, fiind mai mereu în atac iar golurile nu au întârziat să apără. În minutul 28, Zoli Crișan insistă și recuperează un balon undeva în apropierea careului de 16 metri al danezilor, reia Dinu care îi oferă o pasă inteligentă coechipierului de la Dinamo, Dudu Georgescu, care preia subtil și-l lobează cu finețe pe goalkeeperul Larsen.

În minutul 40, Gicu Dobrin îl deschide excelent pe Mircea Lucescu cu o pasă peste apărarea daneză. Lucescu înaintează pe partea stângă până la linia de fund și centrează perfect pentru Zoli Crișan. Acesta reia spectaculos din voleu fără urme de speranțe pentru portarul advers iar tabela arăta un neverosimil 2-0 pentru ai noștri. O adevărată lecție de atac oferită de trioul Dobrin – Lucescu – Crișan! Până la pauză, România mai ratează două șanse bune de a majora scorul însă Dudu Georgescu ratează de puțin ținta de fiecare dată. La cabine ne-am dus cu un liniștitor 2-0 și cu mari speranțe de a mai marca în repriza secundă.

Pe fondul unul joc bun al echipei noastre, golul 3 nu întârzie să apară. Jucătorul Craiovei, Zoli Crișan, își trece în cont dubla în minutul 60 când interceptează o pasă lungă venită din apropierea mijlocului terenului, îl driblează pe Larson și înscrie cu poarta goală. 16 minute mai târziu este rândul lui Goergescu să reușească dubla. Atacantul dinamovist primește un balon servit de Mircea Lucescu cu precizie de lunetist și Georgescu trimite cu capul pentru 4-0. Era minutul 76. Scorul avea să ia proporții în minutele 83 și 85. Mircea Lucescu își trece și el numele pe lista marcatorilor după o fază în care danezii nici n-au atins mingea. Doar două minute mai târziu, Cornel Dinu șutează din afara careului de 16 metri și mingea poposește în poarta nefericitului Larsen. Tabela arăta 6 în dreptul României și 0 în dreptul Danemarcei. Danezii au reușit totuși golul de onoare, ultimul al partidei, în minutul 86 dintr-o lovitură liberă.

Articolul precedentJustin Kluivert, băiatul lui Patrick Kluivert, primul gol pentru Ajax
Articolul următorO naţională a Insulelor Feroe s-a calificat pentru prima oară în istorie la un turneu final

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here