Cei mai buni și cele mai bune jucătoare din lume, 15,598,998 de dolari premii totale și pentru prima dată după ani de secetă, speranțe mari la faze superioare din partea unui reprezentant al României. Iată doar câteva dintre ingredientele unui nou episod din Roland Garros, ediția 2014. România este reprezentată în acest an la internaționalele Franței de către 5 jucători. Dacă pe partea masculină a tabloului avem ultimele semne de viață ale lui Victor Hănescu, dincolo, la fete, România pare vie. Astfel, Simona Halep, a 4-a jucătoare a lumii, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu și Alexandra Cadanțu încearcă să petreacă cât mai mult timp pe zgura pariziană.
Ca de obicei în ultimele 12 luni, unica speranță a României poartă un singur nume: Simona Halep. Urcată de curând pe locul 4 WTA, cea mai bună performanță din carieră și cea mai bună clasare a unei jucătoare din România în întreaga istorie, Simona merge la turneul său favorit cu speranțe mari. Anul trecut a ieșit încă din runda inaugurală, fiind învinsă de Carla Suarez-Navarro, astfel că acum a venit vremea revanșei. Pentru acest lucru, Halep va trebui să fie concentrată la maxim încă din primul meci al turneului, atunci când o va înfrunta pe rusoaica Alisa Kleybanova (85 WTA), o jucătoare revenită de câteva luni în circuit după grave probleme de sănătate.
Fostă număr 25 WTA, Kleybanova ocupă acum locul 85 WTA și a arătat în debutul acestui an o formă destul de bună, reușind să câștige meciuri cu jucătoare din partea superioară a clasamentului, precum Garbine Muguruza sau Petra Kvitova. Cea mai bună performanță a rusoaicei la un Grand Slam s-a înregistrat în 2010 la Australian Open, atunci când a ajuns până în sferturile de finală.
În duelurile directe Halep-Kleybanova, românca se află în avantaj, scor 2-0, după victoriile din 2011 (Australian Open) și 2013 (Moscova).
Dacă va trece de jucătoarea din Rusia, Simona Halep va juca împotriva învingătoarei meciului Heather Watson (Marea Britanie, 92 WTA) – Barbora Zahlavova Strycova (Cehia, 63 WTA).
Despre parcursul ulterior al Simonei Halep vom vorbi după un eventual succes în primul meci, Până atunci, vă invităm să citiți cele 5 motive pentru care Halep se poate impune la Roland Garros (WTA.COM)
Iată meciurile celorlalți români prezenți pe tabloul de simplu de la Roland Garros!
La feminin:
Sorana Cîrstea (27 WTA) – Aleksandra Wozniak (Canada, 152 WTA)
Va fi primul duel în circuitul WTA între cele două jucătoare. Deși poziția din clasament ne indică un meci accesibil pentru Sorana, realitatea stă cu totul diferit. Românca are un sezon slab spre dezastruos, astfel că un succes al canadiencei nu este deloc exclus.
Monica Niculescu (75 WTA) – Kaia Kanepi (Estonia, 26 WTA)
După un start de sezon excelent, Monica a mai scăzut ritmul, fiind învinsă din ce în ce mai des în fazele inaugurale ale turneelor importante la care a participat. Acum, la Paris, ea încearcă să producă surpriza cu o jucătoare extrem de solidă în joc și lovituri. Estoniana o și conduce pe Niculescu cu 1-0 în meciurile directe, după succesul din 2008 de la US Open.
Alexandra Cadanțu (80 WTA) – Kiki Bertens (Olanda, 151 WTA)
Din păcate, debutul fulminant al Alexandrei în circuitul WTA s-a stins de la an la an, astfel că acum jucătoarea nu se poate mulțumi decât cu participările în tururile inaugurale de Grand Slam. Deși este mai bine clasată, românca are șanse mici de reușită cu olandeza Bertens, pe care o conduce totuși cu 1-0 (Palermo 2012).
La masculin:
Victor Hănescu (82 ATP) – Gael Monfils (24 ATP)
O speranță de foarte mult timp pierdută, Victor Hănescu rămâne în continuare unicul reprezentant al Românie în turneele de Grand Slam, cel puțin în tururile inaugurale. Șansele ca Hăne să stea mult la Paris în acest an sunt minime, el urmând să evolueze cu unul dintre favoriții gazdelor, Gael Monfils, împotriva căruia, interesant sau nu, are un 2-2 la general.