Jucători de legendă: Roger Milla

2
2801

Ne întreba recent un prieten al site-ului de ce nu vorbim și despre acest fotbalist, o adevărată legendă a continentului african, un fotbalist prezent atunci când mulți din generația anilor 90 am deschis ochii spre fotbalul internațional o dată cu prăbușirea comunismului și primul nostru Mondial văzut la televizor, mai precis Italia 90.

Pentru că acolo, la turneul final găzduit de Italia s-a vorbit mult de el. Un adevărat exemplu de longevitate, devotament pentru propria țară și profesionalism. El este Roger Milla. Cel care ne-a marcat două goluri în meciul disputat pe stadionul San Nicola din Bari în acea după-amiază a zilei de 15 iunie 1990. Golul lui Gabi “Pele” Balint a venit prea târziu. Leul african mușcase mortal din naționala României.

Cine a fost?
Fotbalist camerunez în perioada anilor 70-90.

Cum este amintit?
Unul dintre cei mai buni fotbaliști camerunezi ai tuturor timpurilor, participant la trei turnee finale ale World Cup.

Știați că?
Se retrăsese din fotbal în 1987, însă la insistențele președintelui Camerunului s-a răzgândit pentru a face parte din selecționata Camerunului în 1990. A marcat patru goluri la acel turneu.
– A jucat și la World Cup SUA 1994, cu 42 de ani la activ, transformându-se în cel mai vârstnic jucător participant la această competiție. A marcat și un gol ( în poarta Rusiei ), ceea ce automat l-a transformat în cel mai vârstnic marcator de la turneul final World Cup all-time.
– A fost ales cel mai bun jucător african al secolului XX.
– Numele său adevărat este Roger Miller.
– Este jucătorul african ce a marcat cele mai multe goluri la turneele finale World Cup ( cinci ).
– La Mondialul din 94, avea cu 24 de ani mai mult decât Rigobert Song, viitorul căpitanul al naționalei Camerunului.
– Pele l-a ales între cei mai buni jucători din istoria fotbalului mondial.
– A debutat cu 14 ani la clubul camerunez Ben el Eclair de Douala și s-a retras la vârsta de 45 de ani, în 1997, în Indonezia la clubul Putra Samarinda.

Mică biografie
Albert Roger Mooh Miller, născut pe 20 mai 1952, Yaounde, Camerun. Enumerăm echipele la care a jucat pentru că sunt o groază: Eclair de Douala, Leopard de Douala, Tonnerre Yaounde, Valenciennes, AS Monaco, Bastia, Saint Etienne, Montpellier, Saint Pierroise, Perlita Jaya și Putra Samarinda. Pentru Camerun a jucat 102 meciuri și a marcat 28 de goluri.

Roger Milla

 

Articolul precedentEurogoluri ( Retrospectiva 2008-2009 ): Monarev în Shinnik Yaroslavl – Spartak Nalchik ( 22 octombrie 2008 )
Articolul următorGhicitoare

2 COMENTARII

  1. valeu frate s-a retras la 45 de ani!!!…l-a batut clar pe Dorinel la capitolul asta 😀

  2. valeu frate s-a retras la 45 de ani!!!…l-a batut clar pe Dorinel la capitolul asta 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here