Echipe de legendă: Ripensia Timișoara

0
3462

A existat o perioadă în care fotbalul se juca de plăcere, o vreme în care banii nu contau și în care porneam încet pe căile fotbalului. Se juca oriunde. Singurul lucru necesar era o minge, de restul se ocupau acei frumoși ai dreptunghiului verde.


Statisticile vorbesc puțin despre acea perioadă. Într-o vreme în care suntem întoxicați de fotbaliști de carton și de un fotbal alterat, ar trebui sa aruncăm o privire asupra istoriei primului club de fotbal profesionist din România. Vorbind într-un limbaj de lemn putem spune că Ripensia Timișoara s-a înființat pe 21 octombrie 1928. Totuși să vedem cum sună, în limbajul vremii, actul de naștere al echipei de pe Bega.

Denumirea clubului: “F.C. Ripensia” s.a. persoană juridică. Societate pe acțiuni, înscrisă la Tribunalul Orașului Timișoara.

Scopul: Stoparea exodului de jucători valoroși în străinătate, în speță al celor din Timișoara; înjghebarea unei echipe de nivel European.

Culorile clubului: Tricou galben roșu, chiloți albaștrii, jambiere galbene de lână, cu o banderolă de 12-15 cm, sau jambiere roșii cu aceeași banderolă, însă galbenă.

Locul de desfășurare a jocurilor oficiale și a antrenamentelor: Arena Banatul”

Timp de 2 ani echipa nu poate participa la niciun meci oficial datorită statului de club profesionist. Abia în 1930 Ripensia joacă primul meci. Pe 5 noiembrie Ripensia evoluează împotriva unei echipe combinată a orașului Arad (A.M.E.F.A. – Gloria).

Primul 11 din istoria Ripensiei a fost următorul: Zombory – Hoksary, Dobay – Hrehuss, Stepan I, Ciolac – Beke, Glanczmann, Schwartz, Lakatos, Semler. Meciul a fost câștigat de echipa de pe Bega cu 3-2.

În sezonul 1932-1933 timișorenii ies pe primul loc în Seria I a Campionatului Național. Pentru a se cunoaște campioana s-a jucat o finală tur-retur între locurile 1 din Seria I și Seria II. Pe 9 iulie Ripensia juca meciul tur la Timișoara împotriva celor de U Cluj. După un meci jucat pe o ploaie torențială, Ripensia câștigă cu 5-3. În meciul retur jucat la Cluj scorul a fost de 0-0. Astfel Ripensia câștigă primul titlu din palmares. Era ceva incredibil pentru o echipă ce se înființase cu doar 4 ani în urmă.

În cartea scrisă de Cristofor Cristi Alexiu, “Ripensia – nostalgii fotbalistice”, întâlnim o prezentare foarte interesantă a presei vremii.

WILLIAM ZOMBORY, portar, 27 de ani, angajat la firma “Hutchinson”, joacă de 12 ani, a început la Chinezul, necăsătorit.

BLAZIUS HOKSARY, fundaș, 30 de ani, angajat la fabrica “Filt”, joacă fotbal de 16 ani, clubul de origine: Chinezul, căsătorit.

RUDOLF BURGER, fundaș, 25 de ani, angajat la atelierul de tâmplărie al Primăriei Municipiului Timișoara, joacă de 12 ani, a început la Chinezul, căsătorit.

FRANCISC AGNER, fundaș și mijlocaș, 23 de ani, grădinar, joacă de 10 ani, a început la Chinezul, necăsătorit.

ADALBERT HREHUSS, mijlocaș, 27 de ani, angajat la firma “Hutchinson”, joacă de 12 ani, a început la C.A.T., necăsătorit.

VASILE DEHELEANU, mijlocaș, 24 de ani, funcționar la Primăria Municipiului Timișoara, a jucat la Politehnica Timișoara, Victoria și Universitatea Cluj, joacă de 11 ani, necăsătorit.

RUDOLF KOTORMANY, mijlocaș centru, 22 de ani, militar în termen, joacă de 9 ani, mai întâi la Fortuna, apoi la Chinezul, necăsătorit.

EUGEN LAKATOS, mijlocaș, 21 de ani, angajat la firma “Hutchinson”, joacă de 8 ani, a început la Chinezul, necăsătorit.

SILVIU BINDEA, extremă dreapta, funcționar la Servicul Tehnic al Primăriei Municipiului Timișoara, joacă de 6 ani, a început la România (Victoria) Cluj, necăsătorit.

ZOLTAN BEKE, înaintaș, 20 de ani, angajat la fabrica de argint, joacă de 8 ani, a început la Chinezul, necăsătorit.

ALEXANDRU SCHWARTZ, înaintaș,24 de ani, joacă de 10 ani, mai întâi la Alba-Iulia, apoi la Arad și Szeged-Ungaria, necăsătorit.

GHEORGHE CIOLAC, înaintaș centru și mijlocaș, 25 de ani, funcționar la Primăria Municipiului Timișoara, joacă de 12 ani, la început la Banatul, necăsătorit.

LADISLAU RAFFINSKY, înaintaș, inter, mijlocaș, 28 de ani, Servicul Tehnic al Primăriei Municipiului Timișoara, joacă de 15 ani, a început la C.A.T., a jucat la Chinezul și Juventus București, necăsătorit.

ȘTEFAN DOBAY, extremă stanga, 24 de ani, angajat la fabrica de argint Timișoara, joacă de 11 ani, cluburi de origine – Unirea și Banatul.

Tot în 1932, Ripensia organizează un turneu de meciuri amicale în Franța. Au jucat 14 meciuri, câstigând 9, terminând la egalitate un meci și pierzând 4 partide. Golgheterul echipei în campionat a fost Ștefan Dobay, el fiind și golgeterul campionatului (16 goluri).

Răzvan Nicolae

Pasaje preluate din cartea “Ripensia – Nostalgii fotbalistice” scrisă de Cristofor Cristi Alexianu.

 

Articolul precedentCele mai tari reclame din fotbal
Articolul următorCele mai importante informații despre reluarea sezonului în Liga1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here