Pe 26 iunie 1938, Ripensia Timișoara și Rapid București debutau în Cupa Europei Centrale (sau Cupa Mitropa așa cum mai era cunoscută această competiție). Prima ediție avusese loc în anul 1927 și au participat atunci 8 echipe din 4 țări (Iugoslavia: BSK Belgrad și Hajduk Split; Austria: Rapid Viena și Admira Viena; Cehoslovacia: Sparta și Slavia Praga; Ungaria: MTK Budapesta și Ujpest). Ediția inaugurală avea să fie câștigată de Sparta Praga după 7-4 la general cu Rapid Viena. Din 1934 competiția se extinde de la 8 la 16 echipe iar numărul țărilor participante crește și el. Mai multe despre Cupa Mitropa, aici:
Cupa Mitropa – prima competiție fotbalistică europeană intercluburi
În 1938 se juca deja ediția cu numărul 12 a Cupei Mitropa însă abia a doua la care participau echipele românești. Cu un an în urmă era invitată pentru prima dată și campioana României. Venus București era însă eliminată de Ujpest cu 10-5 la general în primul tur (se juca în sistem eliminatoriu).
Venus București, prima campioană a României care a jucat în cupele europene
Echipele noastre aveau să întâlnească adversari puternici: AC Milan pentru Ripensia, respectiv Ujpest pentru Rapid.
Meciul dintre Ripensia și AC Milan era tratat ca un mare eveniment. Câteva amănunte de organizare ale meciului care avea să se dispute la București pe Stadionul Venus le aflăm din ziarul Universul care a acordat o importanță deosebită partidei:

“Duminică dimineața la ora 10, casele vor fi deschise pe teren iar la Victoria Sport vânzarea biletelor va fi suspendată. Porțile stadionului vor fi deschise la ora 13. Matchul de deschidere, A.S. Distribuția – Soc. Lafayette va începe la ora 14:30. Finala campionatului național de juniori, Aquila (Iași) – U.D.R. (Reșița) la ora 16:15, iar F.C. Milano – Ripensia la ora 18:15. Biletele de tribună sector A.B.C.D., biletele pentru loji cu mențiunea specială loja No., biletele speciale pentru lojile Straja Țării, U.F.S.R. și F.R.F.A. au intrarea prin poarta principală din splaiul Independenții. Biletele numerotate, carnetele de presă F.R.F.A. și U.F.S.R. au intrarea pe poarta din str. Știrbei Vodă. Controlorii vor purta o banderolă specială iar la fiecare sector vor funcționa comisari speciali pentru respectarea numerotării. Am anunțat că în deschiderea la partida Ripensia-Milano, se va disputa finala campionatului național de juniori. Este pentru prima oară când speranțele de mâine se întâlnesc într’un joc atât de însemnat. D.V.V. Tillea, președintele F.R.F.A. va remite câștigătorului acestui campionat, cupa de argint oferită de d-sa ca trofeu în această competiție.”
Sub privirile a aproximativ 30.000 de spectatori, campioana României, Ripensia Timișoara avea să obțină una dintre cele mai importante victorii din istoria clubului: 3-0 cu AC Milan!

Cronica meciului din ziarul Universul:
Arena Venus a fost neîncapătoare, spre a adăposti numărul mare de spectatori dornici de a urmări întâlnirea dintre Ripensia și F. C. Milano. Au asistat aproape 30.000 spectatori, făcându-se astfel încă odată dovada popularității de care se bucură Ripensia la București, cât și a interesului pe care publicul îl poartă întâlnirilor internaționale cu caracter oficial.
Ciocnirea dintre echipa italiană F.C. Milano și Ripensia contând pentru Cupa Europei Centrale, se prezenta extrem de interesantă, din mai multe puncte de vedere. Footballul italian n’a mai evoluat pe arenele noastre de mult timp, astfel că eram curioși să_i vedem evoluția. Italia a reușit să-și însușească și în acest an Cupa mondială, dovedindu-se astfel cea mai puternica formațiune din lume sub raport footballistic. Apoi țara noastră a fost admisă definitiv în Cupa Europe Centrale, abia în acest an. Trebuia sã ne comportăm bine spre a justifica prezența noastră în această competițiune. Și, n fine, întâlnirea Ripensia-Milano mai avea misiunea de a ne arăta care football este mai eficace. Cel italian, care se bazează mai mult pe elan, sau al timișorenilor la baza căruia stă tehnica. Din această ciocnire, victorioși au ieșit reprezentanții noștri. Nu ne vom grăbi de aci să tragem concluzia că cel mai bun football este cel tehnic pentru că în definitiv Ripensia a jucat și cu destul elan, cele trei puncte care i_au asigurat victoria, find obtinute după faze în care cuvântul hotărâtor l-au avut tocmai acțiunile pe extreme.
Milanezii au demonstrat numai în mică măsură footballul pe care_l așteptam, cu passe mult în adâncime, cu porniri vijelioase dela o poartă la cealaltă. În prima repriză în speclal, s’au mișcat cu destulă greutate, cele două extreme fiind puse de puține ori în posesia balonului. După pauza însă, când s’au încălzit majoritatea acțiunilor le-au avut Capra și Cassio. În această parte a jocului, italienii au atacat cu toți înaintașii, punând dese ori în dificultate poarta lui Pavlovici.
Ripensia a făcut un prudent joc de apărare, spre a păstra avantajul din prima repriză. Dupà părerea noastră o greșeală pentru că peste o săptămână la Milano, când italienii vor prezenta echipa completă s’ar putea să schimbe rezultatul în favoarea lor. Ripensia a pierdut un prețios punct, când Marcu n’a transformat o lovitură dela 11 m. Cu patru puncte avans, reprezentanții noștri se puteau califica mai ușor în turul următor. Să sperăm însă că la Milano, timișorenii vor adopta tactica cea mai fericită care să le permită menținerea avantajului.
CUM S’A DESFĂȘURAT JOCUL
Oaspetii au scuza de a nu fi putut prezenta formațiunea completă și de a fi întâlnit în Pavlovici un adevărat înger păzitor al porții ripensiste. Au putut însă constata clasa avansată a footballului nostru, întrucât au fost uneori momente când mingea era numai în posesia jucătorilor ripensiști. Învingătorii s’au dovedit încă odată o echipă de bază, care în întâlnirile internaționale se comportă admirabil. Au luptat cu multă râvna și au meritat din plin victoria. Oaspeții au mingea și pornesc la atac, însă Chiroiu și Bürger resping. Ripensia joacă mai mult pe aripa dreaptă și obține o lovitură liberă dela 18 m. pe care Marcu o trage afară. Jocul se perindă dela o poartă la cealaltă cu repeziciune. Cei doi interi ai oaspeților stau înapoi, jucând mult în apărare. În minutul 14 Ripensia beneficiază de un corner, bine bătut de Bindea. Se produce învălmașeală în careul italian. Marcu este pe punctul de a înscrie, însă Bartoletti respinge cu capul. Jocul se mută la poarta timișorenilor, unde Pavlovici iese de două ori defectuos, însă odată Chiroiu și a doua oară Bürger salvează situația.
Ripensia începe să domine și amenință serios poarta lui Diamante. Loviturile lui Marcu și Dobay se loves însă de fundașii adversi care joacă admirabil. Italienii sunt din nou dezlănțuiti și timișorenii sunt înghesuiți în careu. Boffi trage însă în bară, iar Cassio deasupra porții. Jocul se mută pentru puțin timp în careul oaspeților unde Perversi acordă corner. Deși bine bătut de Dobay, este respins de Bonizzoni.
În minutul 34, Nagy servește pe Beke. Acesta trece mingea lui Bindea care centrează. Marcu trage puternic și înscrie în colțul stâng al porții: 1-0 pentru Ripensia. În minutul următor, Ripensia este din nou în posesia mingei. Beke o trece cu capul lui Marcu, iar acesta trage scurt. Balonul nu poate fi reținut de portar: 2-0 pentru Ripensia. N’a trecut decât un minut și Bindea are mingea, pe care trece lut Marcu: Centrul atacant al timișorenilor deschide frumos pe Dobay, care complet nemarcat înscrie impecabil: 3-0 pentru Ripensia. Până la sfârșit, timișorenii atacă insistent și sunt pe punctul de a-și mări avantajul. Italienii fac însă un excelent joc de apărare, astfel că scorul rămâne neschimbat.
REPRIZA A DOUA
Ripensia are mingea, însă o pierde în favoarea milanezilor, care se apropie de poarta lui Pavlovici, Bürger respinge. Marcu atacă neregulamentar pe Boffi la 30 m. Lovitura de pedeapsă rămâne fără rezultat. Chiroiu acordă apoi un corner pe care Capra îl bate afară. Jocul se schimbă și este rândul lui Perversi odată și Loetti a doua oară să dea mingea în corner. Loviturile de colț nu aduc nici un rezultat. La o ciocnire cu Bartoletti, Chiroiu este obligat să părăsească terenul pentru puțin timp. În minutul 60, Bindea lansat de Beke este singur în fata porții. Bonizzoni îl jenează însă astfel că mingea iese afară. Două minute mai târziu, Capra trage extrem de puternic și Pavlovici printr’un gest reflex, respinge. Imediat după aceia Cassio este pe punctul de a înscrie, însă Chirolu respinge în corner.
Din nou Bindea este singur în fața porții, dar trage alături de bară. Jocul se mută în câmpul timișorenilor, unde Capra se dovedește extrem de periculos. Pavlovici are însă intervenții magistrale. În minutul 75 Bindea este atacat neregulamentar în careul de 16m. Lovitura de pedeapsă dela 11m. este însă bătută în brațele portarului de către Marcu. Italienii atacă insistent și Capra trage puternic, dar Pavlovici respinge de nenumărate ori. Ripensia face joc de apărare și reușește să mențină rezultatul.
CUM AU JUCAT
La Ripensia, Pavlovici în poartă s’a comportat excelent. Deși a ieșit de câteva or cu totul greșit, a avut uneori gesturi reflexe, care au salvat puncte aproape făcute. Bürger și Chiroiu au constituit o linie de fund peste care nu s’a putut trece decât cu greu. Dintre mijlocași, cel mai bun a fost Cotormany. Acesta a jucat ca în zilele lui cele mai bune. Excelent s’a comportat apoi Nagy, care a muncit până la epuizare. Deheleanu și-a făcut o reintrare bună. Din linia de atac, cel mai periculos a fost Marcu. În afară de ratarea acelui “penalty” a jucat fără greseală. Dobay s’a dovedit extrem de periculos, Bindea după un început bun a slăbit complet în repriza doua. Face impresia că este epuizat. Ciolac acelaș tehnician desăvârșit, dar prea încet, iar Beke în revenire de formă. La oaspeți, portarul Diamante, ni s’a părut lipsit de experiență. Bine s’au comportat cei doi fundași, Perversi și Bonizzoni. Linia de mijloc a oaspeților, a fost punctul slab al echipei. Dintre atacanți, extremele Capra și Cassio au fost cei mai buni. Primul în special, a pus deseori în pericol poarta lui Pavlovici. Boffi bun în jocul de câmp, însă ineficace în fața porții. Cei doi interi, Antonini și Gabardo au jucat mai mult în apărare.
ARBITRUL ȘI ECHIPELE
D. Klein (Ungaria), ajutat la tușe de d-nii Tică Iliescu și Jean Petrescu a condus excelent urmatoarele formații:
Ripensia: Pavlovici, Bürger, Chiroiu, Nagy, Cotormany, Deheleanu, Bindea, Beke, Marcu, Ciolac și Dobay.
Milano: Diamante, Perversi, Bonizzoni, Gianesello, Bortoletti, Loetti, Capra, Antonini, Boffi, Gabardo si Cassio.
Sursa: Ziarul Universul (Anul 55, Nr. 174, Luni 27 iunie 1938)