Revolutie prin fotbal sau doar o mare conspiratie in Egipt ?

0
953

Pe strada  Mohamed Mahmoud toti vorbesc despre ce s-a intamplat joi seara la Port‑Said la meciul dintre Al Masry şi Al Ahly. “Toate aceste violente, inclusiv spargerile din ultima saptamana…toate astea au fost planificate” spune Ahmed Omarah, un fan Al Ahly.

“SCAF (Consiliu suprem al fortelor militare) vor sa se razbune deoarece ultrasii au avut un rol important in revolutia din ultimul an. Ei sunt la putere de 70 de ani si nu vor sa piarda asta. Ei creaza haos pentru ca violenta duce la interventia lor.”

Al-Ahly club banner, Cairo (3 February)

“Cand fanii au intrat in stadion nu au fost cautati de arme, chiar daca oficialii stiau gradul mare de risc al acestui meci. Unii oameni au fost omorati cu arme, cum s-a putut permite asta ? Si in tot acest timp politia statea acolo si nu facea nimic.” a spus Ahmed

Basim al-Sayed, un alt suporter, e de asemenea sigur ca totul o fost planificat.

“Am mai vazut multe meciuri de fotbal in trecut, iar egiptenii nu sunt invatati cu astfel de lucruri. Cred ca va mai trece mult timp pana se va gasi dovada ca totul a fost planuit dar totul e evident.”

Field hospital near Tahrir Square (3 February)

Dr Sherif Samra, un inginer din anii ’60 spune ca de obicei nu crede in teoria conspiratiei in Egipt.

“Aici in Egipt sunt multe teorii ale conspiratiei iar eu de obicei nu cred asemenea lucruri dar ce s-a intamplat joi a fost diferit. A fost un mare dezastru, peste 70 de oameni nevinovati au murit. Nu a fost violenta obisnuita in fotbal, a fost ceva planuit. In Egipt in ultimele 12 luni cu totii spunem ca mai exista si o a “treia parte. Cine sunt ei ? Nu stim.”

“Cu siguranta cineva e in spatele acestor lucruri. Poate fi armata, poate fi consiliu suprem, sau poate fi miscarea islamista. Nu avem raspunsurile.”

Daca ma intrebati pe mine ce cred, eu cred ca SCAF (Consiliu Suprem) vrea sa impinga tara la haos pana intr-un moment in care egiptenii vor fi nevoiti sa accepte armata la conducerea tarii.

Articolul precedentRomânia pierde in fața Spaniei calificarea in semifinalele Euro Futsal 2012
Articolul următorCazul Alberto Contador de la A la Z.
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here