Retrospectiva sezonului 2008/09 în Liga I: Dor de Steaua

0
366

Unirea campioană, Poli sau FC Timişoara (cine mai ştie exact?) în preliminariile Ligii Campionilor, Dinamo, CFR Cluj, FC Vaslui şi Steaua în Europa League. Aşa s-a încheiat cea mai nebună ediţie de campionat nu ştiu dacă neapărat din istorie, dar după revoluţie cu siguranţă. După ce omul cu cifrele, l-am numit aici pe Liviu, a dat drumul retrospectivei sezonului, BDF începe analiza echipelor din Liga I. Pornim cu Steaua, care a prins în ultimul moment un loc în cupele europene, la capătul unui sezon plin de scandaluri, rezultate jenante şi evoluţii sub orice critică.

Plecată la drum cu ambiţii parcă mai mari decât oricând, amplificate şi de meciul de prezentare câştigat în faţa Romei şi de a treia calificare în Liga Campionilor după o dublă cu Galatasaray, Steaua avea să arate că drumul de la vorbe la fapte este lung. Foarte lung. Atât de lung încât nu i s-a găsit capătul. Nicio victorie în Europa, egaluri ruşinoase acasă cu CS Otopeni sau Gloria Buzău şi jocuri din ce în ce mai slabe. Prima schimbare de antrenor, Lăcătuş – Munteanu, nu a adus nicio îmbunătăţire a evoluţiilor sau a rezultatelor. Chiar şi aşa, Munti nu a pierdut niciun meci în campionat, dar, exceptând victoria cu fundul contra Unirii, nici nu a câştigat. Oricum, circul începuse în Ghencea. Patron vs. suporteri şi viceversa, rocada Lăcă – Muni în sens invers, stop la transferuri, „întărirea” echipei cu Bicfavi, Liţu şi Ochiroşii. Şi pentru că aceste lucruri nu erau suficiente, Gigi a mai ajuns şi în arest. În aceste condiţii, nu a mai mirat pe nimeni parcursul execrabil al Stelei.

Sezonul a fost salvat (ce ciudat sună asta la un club precum Steaua) de o participare în Europa League smulsă cu forcepsul şi cu ajutorul unei bare a Rapidului în ultimele secunde ale partidei cu Poli Iaşi. De neînţeles bucuria unora din stafful roş-albaştrilor pentru îndeplinirea acestui „măreţ obiectiv”. Mă gândesc că unii dintre foştii jucători ar fi intrat în pământ de ruşine după aşa ceva. Iar fanii se gândesc că „asta nu e Steaua noastră, e doar o glumă proastă”.

Pentru sezonul următor, Cristiano Bergodi a fost confirmat oficial ca antrenor. Italianul şi-a dovedit valoarea în Liga I, dar oare va reuşi să se impună la o echipă în care patronul are prostul obicei să se bage ca musca-n lapte? Va putea oare face minuni cu nişte jucători ori blazaţi, ori fără valoare? Va avea mijloacele de a-i face pe fani să revină alături de Steaua? Urmează să aflăm destul de repede răspunsurile. Până atunci, sunt mulţi care suspină… MI-E DOR DE STEAUA!

Cifrele Stelei în sezonul 2008/09 au fost furnizate, aţi ghicit, de Liviu. Aveţi un tabel cu toţi jucătorii care au evoluat pentru roş-albaştri în acest campionat (click pe imagine), plus câteva date statistice.

Click pe imagine pentru mărire

În sezonul 1982-1983, Steaua a avut un parcurs mai slab ca cel de anul acesta. Deşi s-au clasat pe 5, bucureştenii au obţinut doar 14 victorii şi 10 egaluri, cu 4 remize mai puţin ca în ediţia actuală. Locul 6 l-au mai ocupat în ediţia 1981-1982, atunci când au reuşit 14 succese şi 9 rezultate de egalitate. În acel an, au fost depăşiti în clasament de echipe precum Corvinul, FC Olt sau Sportul Stundenţesc. Şi totuşi, se poate ca trupa din Ghencea să fi avut sezoane mai slabe? Bineînţeles că da.

Clasări slabe ale Stelei:

-47/48, locul 14 (30j-8v-6e-16i);
-48/49, locul 7 (26j-10v-9e-7i);
-55/55, locul 6 (24j-8v-7e-9i);
-61/62, locul 9 (26j – 10v -4e- 12i);
-65/66, locul 12 (26j-6 v – 10 e – 10);
-71/72, locul 9 (30j – 11 v – 8 e – 11 i);
-72/73, locul 6 (30 j – 9 v-13 e – 8 i);
-73/74, locul 6 (34 j – 13 v-9 e – 12 i).

Articolul precedentA murit si ultima speranta
Articolul următorPovestile fotbalului: Ciudatul destin al golgeterului de gheață

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here