După prestația excelentă de la Doha (Qatar), acolo unde a reușit să câștige cel mai important turneu din carieră, cel din categoria Premier 5 – Qatar Total Open 2014, Simona Halep a rămas în zonă și s-a mutat în Dubai (Emiratele Arabe Unite) pentru un turneu de Premier 12. Tradiția anului în curs spunea (și o să vedem că se va menține pe tot parcursul lui 2014) că Simona nu poate, fie din motive medicale, fie din considerente de strategie, să lege două turnee bune. Astfel, din seria Keys și Mladenovic, în acest episod al Retrospectivei 2014 includem Sincopa (III) intitulată Alize Cornet. La doar două zile după succesul clar din finala de la Doha, Simona Halep juca în primul tur al turneului de la Dubai împotriva franțuzoaicei Alize Cornet, meci în care era cotată favorită clară. Din păcate, cu dureri pe care le resimțise încă de pe durata turneului anterior de la Doha, Simona nu a rezistat mai mult de 43 de minute și a abandonat la scorul de 1-6, 1-1 pentru Cornet. Și astfel, pentru jucătoarea noastră urma o vacanță prelungită de trei săptămâni, numai bună pentru a se putea revitaliza fizic pentru turneele americane de la Indian Wells și Miami.
Indian Wells și ghinionul de a întâlni o Radwanska perfectă în semifinale!
La aproape o lună distanță de titlul de la Doha și accidentarea de la Dubai din primul tur, Simona Halep revenea în forță în circuitul WTA direct în turul II de la Indian Wells. Pe hardul american, românca avea să evolueze aproape perfect, însă nu suficient pentru a doborî perfecțiunea adversarei din semifinale.
- În primul meci de la Indian Wells, cel din turul II, Halep a întâlnit-o pe extrem de arțăgoasa japoneză Kurumi Nara, recent câștigătoare a turneului de la Rio de Janeiro. În ciuda formei sale foarte bune, asiatica nu a rezistat în fața jocului agresiv și foarte combinativ al Simonei, cea care s-a impus în puțin peste o oră de joc, scor 6-2, 6-2.
- Meciul din turul III, cu Lucie Safarova, avea să reprezinte pentru Simona Halep primul moment dificil de la acest turneu. După ce s-a impus lejer în setul inaugural în doar 25 de minute, scor 6-2, Halep s-a relaxat și a fost la un pas de o eliminare prematură. Din setul secund, pe fondul agresivității tot mai scăzute a jucătoarei noastre, Safarova a revenit intens în joc, câștigând mult mai multe puncte directe și implicit setul cu 6-4. Ritmul acesta al meciului, cu o Simona defensivă și o Safarova controlând jocul a dominat și prima parte a setului decisiv. Mai mult, cehoaica a avut de două ori posibilitatea de a evada în câștigătoare, însă de fiecare dată Simona a revenit. Mai mult, Simona a revenit (4-4), și-a câștigat serviciul (5-4) și apoi a făcut break-ul decisiv (6-4). CLICK PE IMAGINE PENTRU MECI!
- Al doilea moment dificil pentru Halep la Indian Wells a fost meciul din optimi cu Eugenie Bouchard, una dintre liderele noii-generații. La fel ca în turul precedent cu Lucie Safarova, atunci când a fost condusă cu break avans în decisiv, și azi, cu Eugenie Bouchard (19 WTA, Canada), Simona Halep a avut nevoie de o revenire în finalul setului III! În aceste partide, Simona a fost condusă cu 4-3, iar adversarele serveau pentru 5-3. Tot în ambele, Simona a demonstrat că este o jucătoare de top, și-a recuperat break-ul, și-a câștigat serviciul și apoi a făcut break-ul decisiv la 5-4! Până la deznodământul din decisiv, Simona a avut un joc al extremelor. Astfel, după un prim set în care nu i-a dat nicio șansă adversarei, așa cum a făcut și în meciurile cu Nara și Safarova, Simona a căzut în setul secund, pe care l-a cedat fără prea mare luptă. Până la urmă aceasta pare să fi fost și tactica ei, adică acumularea de energie și apoi forțarea în decisiv. CLICK PE IMAGINE PENTRU MECI!
- Pe cât de grele au fost meciurile din șaisprezecimi și optimi, pe atât de lejer avea să fie meciul din sferturi cu jucătoarea din Australia Casey Dellacqua. Simona Halep a avut parte de un antrenament cu public pe terenul de peste 16,000 de locuri de la Indian Wells. În fix 60 de minute de joc, jucătoarea noastră s-a impus cu un dublu 6-2 și a demonstrat clar faptul că nu mai are probleme cu jucătoarele considerate outsidere.
- Altă jucătoare! Așa o putem cataloga pe poloneza Agnieszka Radwańska după meciul din semifinalele turneului de la Indian Wells, câștigat de aceasta în fața Simonei Halep, scor 6-3, 6-4. Dacă la Australian Open, după sfertul cu Cibulkova, i se puteau reproșa Simonei lipsa de agresivitate în joc și la serviciu, în această semifinală din America reprezentanta noastră a jucat cu un robot. Radwanska a scos aproape toate mingile trimise de Simona, acele mingi care, de exemplu, la Doha erau puncte câștigătoare. Această perfecțiune a polonezei în defensivă, corelată cu cele 34 de erori neforțate ale Simonei, au condus la un meci câștigat relativ lejer și rapid de numărul 3 WTA. CLICK PE IMAGINE PENTRU MECI!
Așadar, la Indian Wells, Simona Halep rata calificarea în cea mai importantă finală a carierei, însă asta nu avea s-o demoralizeze, ba dimpotrivă. Performanța din Statele Unite avea să-i aducă acesteia o nouă urcare în top, ea ocupând după acest turneu cea mai bună poziție din istoria tenisului românesc, locul 5 mondial. Irina Spîrlea a fost pe locul 7 în 1997, în timp ce Virginia Ruzici a urcat cel mai mult pe locul 8.
Până la un nou turneu Premier Mandatory, Simona avea să treacă prin Sincopa (IV) din acest sezon, și anume retragerea de la turneul similar de la Miami. Imediat după meciul cu Radwanska, Simona Halep a suferit o intervenţie chirurgicală la unghia unui deget și nu a putut să se recupereze la timp pentru duelul cu Casey DellAcqua.