Retrospectivă 2014: Simona Halep, de profesie campioană! (I) Australian Open, un pas în plus față de US Open!

0
1744

Simona Halep BouchardDupă un an 2013 în care a câștigat pe toate suprafețele posibile din circuitul WTA și a urcat spectaculos de pe locul 64 până în apropierea top 10, pe locul 11, pentru Simona Halep, fata de aur a sportului românesc, a urmat un sezon 2014 de confirmare a performanțelor din anul precedent. Majoritatea ”specialiștilor” afirmau că Simona este o jucătoare foarte bună, însă nu suficient de bună pentru a putea să atace fazele finale la turneele importante. Ei bine, spre surprinderea lor, Simona nu numai că a avut evoluții bune la turneele de Grand Slam, dar a jucat și o finală. Despre această finală, despre trofeele din 2014, dar și despre alte finale ale Simonei, vom vorbi pe parcursul acestei Retrospective ”Simona Halep, de profesie campioană”, aflată la a doua ei ediție.

Anul trecut, în prima Retrospectivă Simona Halep, de profesie campioană”, am analizat evoluția Simonei de la explozia ei – turneul de la Roma, am trecut prin seria incredibilă de turnee câștigate (Nurnberg, ‘s-Hertogenbosch, New Haven,  Moscova etc) și am încheiat cu triumful de la Turneul Campioanelor de la Sofia.  În anul 2014, deși a câștigat mai puține titluri decât în 2013, Simona Halep a recuperat teren la capitolul turneelor de Grand Slam, dar și al turneelor Premier Mandatory și Premier 5. Evoluția bună de la aceste turnee de prim-rang a făcut ca jucătoarea din România să urce rapid în top 10 WTA, top 5 WTA, iar finalul de an s-o găsească pe locul 3 WTA, asta după săptămâni bune pe locul 2 în lume.

Așadar, pentru al doilea an consecutiv, Simona Halep nu are adversar în România atunci când vine vorba de ”Sportivul Anului”. De departe, de foarte departe chiar, jucătoarea de tenis din România ocupă prima poziție într-un astfel de top, la distanță imensă de orice alt sportiv din țară. Pe de o parte, într-o țară ca România, cu sportul la pământ, nici nu este greu să te afirmi. Pe de altă parte însă, la ce performanțe a avut în 2014, Simona Halep ocupa locuri fruntașe în orice țară de pe Mapamond.

Retrospectiva din 2014 a parcursului Simonei Halep începe azi cu aventura din Australia, acolo unde jucătoarea noastră avea să evolueze mai bine ca la US Open.

Australian Open, mai bine ca la US Open și mult mai prost decât la (viitorul) Roland Garros!

Cu un sac de titluri WTA în palmares, Simona Halep avea neapărat nevoie și de un parcurs bun la un turneu de Grand Slam. După tentativa semi-eșuată de a impresiona la US Open, acolo unde s-a lovit de ”vulpea bătrână” Flavia Pennetta în optimi, Halep încerca la Australian Open să intre cel puțin între primele 8, ceea ce însemna automat și depășirea performanței de la Flushing Meadows.

Înainte de a intra în Grand Slam-ul propriu-zis de la Melbourne, trebuie sa menționăm un episod foarte interesant care s-a întâmplat în Australia, însă la turneul pregătitor de la Sydney. Aici, într-un mod absolut surprinzător, Simona Halep avea să piardă încă din primul tur la Madison Keys, o jucătoare din al doilea eșalon valoric, dacă putem spune așa. De acest eșec vă amintesc întrucât de-a lungul sezonului care va urma Simona va avea nenumărate astfel de sincope, aparent de neînțeles. Pentru a le scoate în evidență, haideți să le numim Sincopa (I). Să trecem acum la parcursul Simonei la Australian Open, primul de Grand Slam al anului!

  • Cu mici excepții, Simona Halep a avut la fiecare turneu pe care l-a câștigat sau a ajuns în finală în 2014, un meci în fazele de început în care a tremurat. La Australian Open, acest meci a fost cel cu Varvara Lepchenko din turul II. Simona a pierdut primul set 4-6, însă a revenit în stil de mare campioană în următoarele două pe care le-a câștigat cu 6-0, 6-1. Înainte de Lepchenko, Simona trecuse lejer în turul I, scor 6-0, 6-1, de Katarzyna Piter (Polonia). Pentru calificarea în optimi, Simona nu a trebuit să se întrebuințeze prea mult în turul III, trecând în două seturi, 6-1, 6-4, de una dintre jucătoarele promițătoare din circuit, kazaha Zarina Dyias .
  • Optimile de finală de la Australian Open aveau să-i aducă Simonei Halep amintiri extrem de plăcute, întrucât de partea cealaltă a fileului era nimeni alta decât Jelena Jankovic, jucătoarea pe care Simona o învinsese la Roma, turneul ei de referință în ceea ce privește explozia în tenisul mare. Ca și în Italia, meciul cu sârboaica a fost unul extrem de echilibrat, însă doar în primele două seturi (6-4, 2-4). În al treilea, Simona s-a dezlănțuit și a câștigat la 0. Ea se califica astfel, pentru prima oară în carieră, în sferturile unui turneu de Grand Slam. CLICK PE IMAGINE PENTRU SETUL DECISIV!

Simona Halep

  • În sferturile de finală de la Melbourne, Simona a avut ghinionul de a da peste o jucătoare aflată pe val, Dominika Cibulkova, cea care trecuse inițial de Maria Sharapova. Slovaca nu a avut probleme cu Simona, pe care a învins-o, 6-3, 6-0 și nici cu Radwanska în semifinale. Doar Na Li a oprit-o de la câștigarea trofeului, chiar în finală.

Pentru Simona Halep, sfertul de la Melbourne era similar cu urcarea în top 10 WTA, performanță reușită în trecut doar de Virginia Ruzici și Irina Spîrlea. Locul 10 era însă doar începutul unui an extrem de glorios pentru Simona, fata de aur a sportului românesc!

Articolul precedentFinal de tur la #PronoLiga1 cu un singur campion de iarnă!
Articolul următorEl Niño e acum El Viejo
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here