Mult timp numărul 1 între jucătoarele din România participante în circuitul profesionist WTA, Sorana Cîrstea a fost detronată în acest an de Simona Halep. A fost o schimbare de roluri care nu a surprins pe nimeni. Sorana a ”plătit” oarecum pentru inconstanța de care a dat dovadă și în 2013. Spre deosebire de Halep, varianta 2013, Sorana Cîrstea a fost în acest an o jucătoare a extremelor. Capabilă oricând să bată jucătoare de top 8, precum Li Na, Petra Kvitova, Angelique Kerber sauJelena Jankovic, Sorana este la fel de predispusă la înfrângeri cu nume mai puțin cunoscute ca Mayr-Achleitner, Camila Giorgi sau Kurumi Nara.
Într-un an 2013 dominat din nou de o inconstanță care încă o ține departe de Top 10, acolo unde are capacitatea să urce, Sorana a reușit totuși o performanță deosebită, chiar performanța carierei de până acum. Este vorba de finala turneului de la Toronto. Deși Sorana avea un titlu WTA în palmares, câștigat în 2008 la Tashkent, aceasta reprezenta cea mai mare performanță din cariera româncei, având în vedere faptul că turneul de la Toronto este inclus în categoria Premier 5.
Săptămâna carierei la Toronto, după victorii cu patru jucătoare de top 10! În finală, așa cum orice naș își are nașul, orice româncă își are ”Serenul”!
Sezonul pe ciment al Soranei a fost unul care a început excelent, cu o semifinală la Stanford, acolo unde a fost învinsă de Dominika Cibulkova (Slovacia). De la Stanford, Cîrstea a ajuns la Washington, însă aici drumul ei s-a oprit doar în sferturi, acolo unde a fost învinsă de Alize Cornet (Franța).
La doar trei zile după eșecul cu jucătoarea franceză, pentru Sorana Cîrstea avea să înceapă o săptămână de basm, cu siguranță săptămâna pe care nu o va uita niciodată și pe care va încerca s-o repete în viitor. Este vorba de săptămâna Rogers Cup (Toronto), un turneu la care participau cele mai tari jucătoare din lume ale momentului. Dintre toate acestea, patru au căzut victime jocului perfect al Soranei. Să le luăm pe rând:
În primul tur Sorana nu a întâmpinat mari probleme și a învins-o pe ucraineanca Olga Savchuk (179 WTA), scor 6-2, 6-3, după un meci care a durat o oră și 17 minute. De la meci ușor, pentru Cîrstea urma un careu de 5 stele.
Următoarea adversară a Soranei a fost una mult mai puternică, în persoana danezei Caroline Wozniacki, numărul 10 WTA și cap de serie 9 în Canada, cea care avusese un tur liber. În duelurile directe, daneza conducea cu scorul de 3-2, ultima victorie a Soranei înregistrându-se în urmă cu patru ani, la Los Angeles. Meciul de la Toronto avea să fie unul în care Sorana Cîrstea demosntra încă o dată că meciurile din circuitul WTA în care se simte cel mai bine sunt cele jucate împotriva marilor favorite, în special a celor clasate în top 10. Am văzut acest lucru și în șaisprezecimile de finală ale turneului dotat cu premii de 2,369,000 de dolari de la Toronto, acolo unde Sorana a învins-o în trei seturi, 5-7, 7-6, 6-4, pe Caroline Wozniacki, cap se serie numărul 9 în Canada și locul 10 WTA.
Meciul dintre Sorana și Caroline a fost un adevărat thriller sportiv. De-a lungul a fix trei ore de joc, jucătoarea din România a luptat eroic împotriva danezei, amintindu-ne de meciurile Simonei Halep de la Roma. Astfel, în setul secund, la scorul de 5-6, Cîrstea a fost condusă cu 40-15, însă s-a dovedit puternică și a salvat cele două game-point-uri. Apoi, în setul decisiv, la scorul de 4-4, Sorana a mai salvat o minge de break la scorul de 30-40 pe serviciul ei. Din acel moment, românca a câștigat șapte puncte la rând și s-a impus cu 6-4 în decisiv.
În optimile de finală de la Rogers Cup, Sorana urma să evolueze împotriva sârboaicei Jelena Jankovic. Jucătoarea noastră avea un record negativ pe ciment împotriva Jelenei, pierzând ultimele două întâlniri, în 2012 la Dallas și în acest an la Miami. Victoriile Soranei cu Jankovic au venit pe zgură. Dacă meciul cu Wozniacki a fost un adevărat maraton, întins pe durata a trei ore, partida cu Jankovic a fost una mult mai simplă pentru Cîrstea, aceasta câștigând meciul în doar o oră și 20 de minute, după 2-1 la break-uri în fiecare set. Dacă în meciul cu daneza a salvat două mingi de meci în setul secund și una de break extrem de importantă în decisiv, în meciul cu sârboaica Sorana a ratat trei mingi de meci, însă s-a dovedit mult mai puternică decât Wozniacki și a reușit să revină repede: 6-3, 6-4. Principalul atu al jucătoarei noastre a fost serviciul, acesta ajutând-o de multe ori să iasă din situațiile dificile.
In faza sferturilor de finală Sorana Cîrstea o întâlnea pe Petra Kvitova (6 WTA) cea care o învinsese în turul precedent pe Samantha Stosur (12 WTA) cu un dublu 6-3. Condusă cu 3-1 în meciurile directe, Sorana pleca din postura de outsider clar în acest meci, însă asta i-a priit din nou. În primul set, Kvitova a condus cu 3-0, Sorana a egalat, dar în cele din urmă a pierdut cu 6-4. În manșa a doua, românca a reușit două break-uri și a ajuns să conducă cu 4-0, dar cu toate acestea ea a fost egalată și a câștigat setul abia în prelungiri. În decisiv, situația s-a repetat, iar Cîrstea a avut din nou 4-0, iar de data aceasta și-a păstrat avantajul și s-a impus cu 6-2. Așadar, 4-6, 7-5, 6-2 și doar Na Li mai stătea în calea finalei carerei pentru Cîrstea!
Săptămâna perfectă a Soranei Cîrstea a continuat și în meciul cu chinezoaica Na Li (cap de serie numărul patru și locul 5 în clasamentul WTA), iar jucătoarea noastră se califica în finala carierei, finala de la Rogers Cup după o victorie în două seturi, 6-1 7-6 (5). Chinezoaica Li intra, alături de Caroline Wozniacki, Jelena Jankovic și Petra Kvitova, pe lista numelor mari eliminate de Cîrstea la acest turneu. Din păcate, la fel ca în cazul Simonei, și pentru Sorana urma ”Apocalipsa”, adică Serena Williams!
După o săptămână în care a arătat un joc aproape perfect, Sorana Cîrstea nu a avut nicio șansă în finala de la Toronto cu Serena Williams. Românca nu a reușit să-i ia decât două game-uri liderei WTA, pierzând cu 6-2 6-0. Sorana a pierdut game-ul inaugural după ce a făcut și două duble greșeli, iar în scurt timp adversara ei a ajuns să conducă cu 3-0. La acest scor, Cîrstea a făcut break-ul, iar apoi s-a apropiat la doar un singur game de Serena. După aceea, americanca a câștigat toate game-urile încheind finala după doar 65 de minute.
Pentru Sorana Cîrstea aceasta rămânea cea mai bună săptămână din carieră, una în care le-a învins, pe rând, pe trei foste lidere mondiale, Caroline Wozniacki, Jelena Jankovic și Petra Kvitova, și pe câștigătoarea de la Roland Garros 2011, Li Na. În urma acestei performanțe, ea urca până pe locul 21 în clasamentul WTA.