RetroLiga1! Puțini cai de rasă la Mediaș!

0
3847

Retrospectiva primei întreceri fotbalistice a țării ajunge azi în Transilvania, mai precis la trupa de pe malurile Târnavei Mari, Gaz Metan Mediaș. De departe, micuța grupare ardeleană este una dintre cele mai frumoase echipe ale provinciei, aș îndrăzni să spun chiar cea mai frumoasă. Este adevărat că unii mi-ar da în cap în acest moment, însă lăsați-mă să fiu măcar azi inocent și să cred că Mediașul este cea mai puțin ”hoață” dintre cele 18 echipe ale Ligii 1.

Să începem cu aspectele pozitive ale echipei și să spunem că Mediașul este singura echipă din Liga1, și probabil din România, care, din 2008 până în 2013 a avut același antrenor. Astfel, conform cercetătorilor britanici, în ultimii cinci ani în România au avut loc 56789 de tranzacții la nivelul băncilor tehnice.  Dintre aceste zeci de mii, niciuna nu l-a vizat pe Cristi Pustai. Probabil că mulți spun că, în momentele grele, care au fost destule, cei din conducerea Gazului au fost ”prea profesioniști” sau că pur și simplu nu aveau pe cine să aducă la echipă. Trebuie să vă spun că aceasta este o idee falsă. Gaz Metan nu a avut niciodată o conducere de cinci stele, ba dimpotrivă, au existat multe ”inadvertențe”, însă întotdeauna aceștia au știut un lucru: Cristi Pustai este UNICUL antrenor din lume care poate face treabă la GAZ METAN MEDIAȘ.

Cu Pustai, Gazu a bătut pe Poli Timișoara cu 5-1, când nimeni nu se aștepta. Cu Pustai, Gazu a bătut pe Dinamo, CFR Cluj, Rapid și Vaslui. Cu Pustai, Gazu a umilit Steaua la Mediaș. Cu Pustai, Gazu s-a calificat în Europa League. Cu Pustai, Gazu a eliminat pe Mainz, locul 5 din Bundesliga, iar lista performanțelor tehnicianului medieșan poate continua. O parte din aceste performanțe nu vă impresionează, însă trebuie să știți că Pustai a realizat multe dintre ele având un material îndoielnic la îndemână. Pe românește, a făcut din rahat bici, iar biciul a mai și pocnit adeseori. Cu siguranță că dacă unul dintre antrenorii catastrofă ai României, Stoichiță, Cîrțu sau Lăcătuș ar trebui să facă o echipă cu Trtovac, Zaharia, Akaki, Buzean, Todea sau Roman, nu ar atinge nici baremul.

În ceea ce privește partea întunecată a Gazului, aceasta este reprezentată de puiul de ”lord”bistrițean, pe numele său Ioan Horoba. Pe acest personaj nu cred că-l iubește nici oxigenul din H2O, darămite publicul din Mediaș. De când a venit el la echipă, o parte din meciuri au trezit suspiciuni elementare. De exemplu, Gazu nu prea mai câștigă la Bistrița sau la Piatra Neamț. Tot Gazul, are unele scăpări cu ”granzii”. Cu toate acestea, procentul meciurilor ”pe bune” al echipei este covârșitor mai mare decât cel al partidelor suspecte.

Rezultate

Prima parte a sezonului a reprezentat o cruntă dezamăgire pentru fanii Gazului. Doar cinci victorii, șase egaluri și o medie de un gol pe meci au definit un parcurs mai mult decât cenușiu al echipei și, după mulți ani, Cristi Pustai a fost pe picior de plecare. Din fericire pentru clubul ardelean, Pustai  s-a răzgândit în ultima clipă, iar ultimele rezultate, victorie cu Petrolul și remize cu CFR și Pandurii au demonstrat că decizia a fost una inspirată. Oricum, până la salvarea de la retrogradare mai este cale lungă, Gazu acumulând doar 21 de puncte, la doar trei lungimi de primul loc retrogradabil ocupat de SMS Iași.

Antrenor

Este un capitol la care clubul din Mediaș dă clasă tuturor celorlalte combatante ale Ligii 1. Au fost și perioade dificile, presărate cu eșecuri usturătoare, însă Cristi Pustai a știut să gestioneze cu inteligență situația. Vorbim aici de un ”profesor”…la toate capitolele!

Jucători

Când vorbim de jucători, situația se schimbă cu 180 de grade. Din motive știute doar de ei, cei din conducere au adus la Mediaș o serie de jucători mai expirați ca o cutie de unt din frigiderul lui George Copos. Spun ”conducerea” întrucât îmi este greu să cred că un antrenor inteligent ca Pustai ar aduce la o echipă de fotbal jucători ca Ciprian Vasilache, Vali Negru sau Florin Dan. Acești jucători nu ar avea loc nici la CS Nuova Mama Mia Becicherecul Mic. În afară de acești obosiți, care probabil vor fi trimiși la plimbare, Pustai are puține ”scule” pe care se poate baza. Chiar dacă are câteva kile în plus, Eric de Oliveira s-ar putea dovedi și în retur un jucător cheie. Tot important poate fi și iordanianul Thaer Bawab, însă numai dacă va deveni mai serios. Din păcate, cel mai bun jucător al Gazului, Astafei, a plecat în această pauză, el preferând malurile Dunării, mult mai largi decât cele ale Târnavei Mari.

Sursa foto: Fotbalita

Articolul precedentExecuție superbă în Ligue 2
Articolul următorRaliul Dakar: Nasser Al-Attiyah abandonează cursa! Peterhansel are drum liber către titlu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here