RetroLiga1! Pandurii, eternii bugetari ai fotbalului!

0
939

După ce am umblat prin bălăriile din Ștefan cel Mare, Giulești sau alte ținuturi arhaice, Retrospectiva Ligii 1 se apropie cu pași de GTI de podiumul Ligii 1. Locul patru, Pandurii, cei despre care vom vorbi azi, sunt practic pe podium, având același număr de puncte cu echipa de deasupra, doar golaverajul fiindu-le potrivnic.

Pandurii Lignitul 1962 Târgu Jiu, echipa zilei din RetroLiga1, reprezintă exemplul pur de echipă de fotbal din România. Aceștia au parcurs toate etapele caracteristice unei echipe care se scaldă în rahatul intern găzduit de LPF și nășit de FRF: au retrogradat, au promovat pe șpagă, pile, datorii, cumetrii, sau orice jeg preferați, au ucis fotbalul și, nu în ultimul rând, au o situație financiară cât se poate de dubioasă, fiind sponsorizați, sau nu, de statul român, mare, darnic, dar plin de corupți.

Unul dintre episoadele care a provocat silă tuturor iubitorilor fotbalului, în care este implicată direct echipa nefanion a Olteniei, s-a petrecut la mijlocul anului 2006. Atunci, mafia din FRF, cu mâna LPF-ului, a fabricat una dintre cele mai mari mizerii din istoria fotbalului românesc, prin retrogradarea abuzivă a Sportului Studențesc și promovarea celor de la Pandurii Târgu-Jiu, echipă care retrogradase cu un sezon în urmă. Sportul, o echipă care în sezonul precedent luptase chiar pentru titlul de campioană, fusese găsită atunci drept bătaia de joc a lui Mircea Sandu, cel care avea o datorie morală către Marin Condescu. Acesta din urmă mobilizase cu un an în urmă toată suflarea fotbalistică din regiune pentru a-l vota pe Mircea Sandu în lupta sa cu Gică Popescu la șefia FRF.

Lăsând mizeriile la o parte, și vorbind doar despre echipa de fotbal Pandurii, nu despre sursa de influență Pandurii, trebuie să spunem că gorjenii au traversat perioade diferite în existența lor din ultimii 6-7 ani. Pe scurt: au jucat bambilici cu antrenori de coada-vacii, gen Neagoe sau Ciobotariu și au jucat, finally, fotbal, cu Petre Grigoraș.

Acest ultim nume mai șterge cu buretele din mizeria care s-a așternut pe istoria recentă a acestui club. Acest Grigoraș a făcut din Pandurii o echipă pozitivă, deschisă, tânără, cu FOTBALIȘTI, total schimbată de acea echipă șubredă și dezgustătoare în exprimare a lui Sorin Cîrțu.

Din păcate, acest zâmbet al fotbalului frumos care este Petre Grigoraș, a plecat sau a fost forțat să plece, de la Târgu-Jiu. Dar haideți să vedem câteva repere ale echipei din turul campionatului

Echipa

Chiar dacă nu au nici cea mai mică fărâmă din iubirea și farmecul Universității Craiova, cei de la Pandurii Târgu Jiu au avut un început de sezon de vis pentru Oltenia. De foarte mult timp o echipă din acea zonă nu mai realizase un astfel de parcurs. Numai că, pe parcurs, visul oltean de mărire avea să se spulbere puțin cât de puțin, iar echipa a căzut de pe locul unu până pe patru. În ciuda acestui aspect, echipa se menține încă pe un nesperat loc patru cu 35 de puncte, care, la final poate aduce chiar minunea: o participare în cupele europene.

Antrenori

Din păcate pentru fotbalul gorjean, cel mai bun antrenor din Liga 1, Petre Grigoraș, i-a părăsit pentru o altă echipă, mult mai cenușie, Oțelul. Fără îndoială, acesta este omul căruia i se datorează, în proporție de 100%, parcursul și, mai ales, jocul încântător al oltenilor din ultimul an. Există și un ”din fericire” pentru Condescu și ai lui, întrucât pe bancă a venit un antrenor la fel de serios, Cristi Pustai. Dacă i se va da timp, medieșeanul ar putea face lucruri bune, însă mă tem că nu va primi destul răgaz. Vom vedea ce va fi și dacă Pustai va regreta despărțirea de Mediașul natal.

Jucători

În afară de 2-3 jucători, Grigoraș a reușit să facă la Târgu Jiu o trupă de temut din jucători arhi-necunoscuți. Mamele, Nistor, Pleașcă, Lemnaru sau Matulevicius nu erau cunoscuți nici de gugăl până să ajungă pe mâna priceputului Grigoraș. Alături de fini tehnicieni, ca Răduț sau Maxim, aceștia au format o echipă frumoasă a Ligii 1.

 * ATENȚIE! Fotbalul românesc este un pamflet! Să-și asume caracterizarea! 

Sursa foto: Fotbalita

Articolul precedentUefa Champions League, optimi: Arsenal – Bayern München, meciul serii!
Articolul următorZiua în care Berlusconi a intrat în fotbal. 27 de ani cu ”Sua Emmitenza”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here