RetroLiga1! Gloria Bistrița, o echipă pe val …cu tot cu targă!

0
1990

Surfer on a WaveFace ce face și tata Jean Pădureanu sau contele Blatula, cum e cunoscut în breasla cooperativistilor, cade tot în picioare, asta cel puțin la #RetroLiga1, acolo unde este din nou primul. Acum vor sări haterii de cont(e) și-mi vor spune: ”Da, bă, dar degeaba, că e primul de la coadă”. Ei, și ce ? vorba regretatei cântărețe, atâta timp cât e primul și aici înseamnă că există. Și încă ceva: atâta timp cât slănina, grătarul și micii sunt instalate la conducerile FRF și LPF, Pădureanu mai are o șansă de a nu dispărea definitiv. Că e de 0,1%, 50% sau 99%, nu contează, cert e că Gloria lui încă n-a apus matematic, știți voi, acel ”matematic” care există doar în fotbalul românesc.

Revenind la parcursul Gloriei Bistrița din acest campionat, trebuie să spunem că echipa ardeleană se înscrie în galeria retrogradatelor rușinoase din ultimul deceniu care nu au reușit să atingă modestul prag de 20 de puncte. Celelalte sunt: FCM Bacău, 14 puncte (2005-2006), Universitatea Cluj, 17 puncte (2007-2008), Gloria Buzău, 17 puncte (2008-2009) și ultima, și chiar cea din urmă, CS Mioveni, 12 puncte (2011-2012).

 La finalul maxi-turului de 19 etape Gloria avea 12 puncte. După alte 15 din mini-retur:

Rezultate

Dacă după prima parte a campionatului încă mai existau speranțe, returul bistrițenilor a fost o adevărată catastrofă, ei adunând doar 6 puncte în 15 runde. Echipele care și-au pătat istoria cu puncte pierdute în fața Bistriței sunt: Ceahlăul, FC Vaslui, Oțelul și CS Severin. Dintre acestea, Oțelul Galați va duce cu ea în mormânt rușinea de a fi ultima echipă pe care Gloria a bătut-o în existența ei. Alături de gălățeni se mai află CSMS Iași și Dinamo. Apropo de Dinamo, aceștia primesc titlul de fraierii anului în fotbalul românesc, ei fiind singurii care au pierdut în acest sezon cu Gloria Bistrița pe teren propriu!

Jucători

Față de tur, a doua parte a sezonului Ligii 1 a găsit la Bistrița o trupă de jucători tineri și foarte tineri, chiar deosebit de tineri sau ilegal de tineri, dacă-l privim pe Roberto Hasnaș de 15 ani, care chiar a jucat în acest sezon. Tot la Bistrița am regăsit și relicve (Adrian Iordache), bătrâni cu talent (Emilian Dolha) sau străini afoni (Walter Cubilla, Markisio Moraes și Mor Puye). Tot la Gloria l-am întâlnit și pe jucătorul cu nume de aparat foto expirat, Wilfried Canon, acesta fiind om de bază și la finalul turului.

Antrenor

Dacă e să vorbim de banca tehnică a Gloriei ar trebui să îi ridicăm o statuie lui Nicolae Manea (foto), acest pui de Alex Ferguson, însă nu datorită abilităților sale în antrenorat, ci timpului pe care l-a petrecut la Gloria. Să stai trei ani pe banca unei echipe de fotbal din România fără să fi demis este ca și cum ai petrece o viață pe banca unei echipe din vestul Europei. Mai multe nu sunt de spus despre Manea, un antrenor care s-a remarcat mai mult prin activitățile fizice, decât cele tehnico-tactice. Astfel, dacă în tur a depășit recordul de 6,7 metri la aruncat targă, în retur s-a înscris cu succes la concursul ”Bate-ți ofițerul”, după ce și-a altoit cu succes propriul ofițer de presă de la Gloria.

Barometrul presiunii blatului la Bistrița! 

În ciuda faptului că au acumulat doar 6 puncte în cele 15 runde din acest penal mini-retur, cei de la Gloria Bistrița nu s-au dat în lături de la ceea ce le-a marcat istoria: BLATUL! Iată meciurile Bistriței în care BPBL-ul a sărit de 50%:

Gloria – Ceahhlăul 0-0! BPBL = 55% Inocenții vor spune că nu așa se face o reciprocitate, însă tata Jean și Pinalti au făcut să fie ”bine” pentru toată lumea, inclusiv pentru alți băieți cu ”cote”.

FC Vaslui – Gloria 1-1! BPBL = 59% Unul dintre cele mai penibile meciuri ale Gloriei s-a jucat la Vaslui, acolo unde Sănmărtean & co. s-au chinuit 94 de minute să egaleze o echipă de copii. Iar egalarea a venit dintr-un penalty inventat!

Gloria – Oțelul 2-1! BPBL = 100% În afară de toate meciurile CFR-ului și duelurile Viitorului cu Steaua și Dinamo, acesta a fost cel mai evident meci trântit din acest retur. Păcat de Grigoraș, un om care părea OM!

Gloria – CFR 0-5! BPBL = 79% Până la meciul de la Bistrița, CFR-ul dona, pardon, pierdea și remiza cu toată lumea. Odată ajunși în fieful lui tata Jean, care era dat ca și dispărut din sezonul viitor, clujenii s-au resuscitat!

Gloria – Dinamo 1-2! BPBL = 88% Un alt meci cu aspecte desprinse din ”epoca de aur” a blaturilor din România a fost duelul Gloriei cu Dinamo, o echipă praf și pulbere în acest sezon, care nici măcar la Bistrița nu a reușit să se impună prin joc. Victoria câinilor a fost adusă de arbitrul Lucian Rusandu și ”moloeșeala” atacanților gazdă.

Iată și frumusețea de clasament final!

 

Gloria Bistrita

foto: @ioanitoaia

Articolul precedentFOTO: Cum se vor imbraca cele mai importante echipe europene in sezonul 2013-2014
Articolul următorMeci de adio pentru Michael Ballack!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here