Multe au fost, doar două au mai rămas din RetroSpectiva noastră cea de toate zilele: Astra și cealaltă Astră, mult mai mare și mai controversată. Până la Stele, haideți să vedem ”Cine sunt acești magarii” (atenție, NU ”măgarii”) de la Astra Giurgiu via Ploiești.

În primul rând trebuie să ne întrebăm de ce vorbim de Astra acum și nu în undeva la începutul serialului nostru, când am vorbit de echipele care se luptă pentru supraviețuire ? Răspunsul e foarte simplu: pentru că numai astfel de echipe mai sunt în vârful Ligii 1. Pe vremuri, mai mult sau mai puțin de demult, aici vorbeam de U Craiova sau Poli Timișoara, acum, de Astra, Pandurii sau alte mărunțișuri.

Astra Giurgiu, via Ploiești, este un alt club-patron al Ligii 1. Din păcate, nici la acest club banii nu aduc fericirea și, ce e mai grav, nici măcar înțelepciunea. Deși este cel mai bogat român, conform ziarelor care numără banii albi, și nu numai, patronul Astrei, Ioan Niculae nu dă dovadă de un intelect pe măsură în ceea ce privește fotbalul.

Dacă în primii ani a fost un pic ”european”, lăsând echipa să funcționeze natural, în ultimul timp, odată cu apariția rezultatelor, magnatul mioritic a început să se implice la echipă într-un stil demn de un pui de becali.

Sezonul 2012-2013 l-a început cu Bogdan Stelea pe bancă! Da, nu vă minunați, cu Bogdan Stelea ! Deci cum, tu, cel mai bogat om de pe pământul românesc, care poți avea orice luzăr dinăsta care să-ți stea pe bancă, ai început un campionat tocmai cu un nepriceput ? După Stelea, Niculae părea în sfârșit să-ți fi găsit înțelepciunea, odată cu numirea lui Gigi Mulțescu în funcția de antrenor. Toate bune și frumoase, echipa și-a revenit din moleșeala produsă de Stelea, a urcat și a tot urcat, până când, surpriză: Gigi Mulțescu a fost demis. Vreo șase victorii consecutive și o plasare pe podium nu fuseseră suficiente pentru ca Mulțescu să aibă continuitate. Motivul oficial pentru demiterea tehnicianului a fost ”neînțelegerea cu Dinu Gheorghe”, un atârnător de joasă speță din fotbalul românesc.

Așadar, iată cum ”vama”, a avut un nou succes în fața performanței. Să vorbim acum despre parcursului Astrei Giurgiu și Ploiești.

Echipa

Astra a început campionatul exact ca o echipă de coada clasamentului, cu un meci dubios cu Steaua, conform invidioșilor și cu remize la Viitorul și CS Severin. Pa parcurs, datorită în special antrenorului, echipa a urcat revoltător de mult. În afară de accidentul cu Steaua, Astra s-a cam distrat cu echipele de ”top”. Au bătut pe Dinamo, după un meci în care i-au scos din ghete pe alb-roșii, au bătut pe la Cluj, pe CFR și apoi în Giulești. Ultima a fost o victorie logică, însă la CFR a fost o surpriză. În finalul mega-turului, locul secund cu 37 de puncte reprezintă supriza campionatului fără doar și poate.

Antrenori

După episodul nefericit numit Bogdan Stelea, a venit Gigi Mulțescu, cel care cu un an în urmă făcuse din Petrolul o echipă de temut în Liga 1. Și de acolo, iar acum și de aici, acesta fusese aruncat ca un gunoi, de doi oameni destul de ”ciudați”, Niculae și Bucșe. Multă lume credea că după Mușescu Astra se va stinge, însă nu a fost deloc așa, iar nou-venitul Valentin Sinescu, un Cornel Dinu cu fâș, a pus filozofia la loc de cinste în fobalul intern și a menținut Astra în topuri.

Jucători

La Ploiești, iar acum la Giurgiu  sunt niște jucători pe care Liga 1 nu i-a avut în ultimii ani la echipele de top. Printre aceștia, Takayuki Seto, Fwayo Tembo (frumos prenume) sau Constantin Budescu. Integrați cu tineri sau cu foste rebuturi din Liga1, aceștia au creat o echipă care, cu puțină șansă, ar putea produce o mare surpriză la finalul sezonului.

* ATENȚIE! Fotbalul românesc este un pamflet! Să-și asume caracterizarea!

Sursa foto: Fotbalita

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here