Cine n-are bătrâni, să-și cumpere, este proverbul după care se ghidează 96,9% dintre români. Urmând acest exemplu, ei fac tot ceea ce depinde de forța umană pentru a-și urma țelul. Dacă nu au țâțe, își pun de plastic. Dacă nu au putere, și-o cumpără prin șpagă (politic, cultural, economic, sportiv). Dacă nu au minte (aici sunt majoritatea) își cumpără 20 de diplome de licență. Dacă nu au doctorat, plagiază, adică furtul maxim posibil.
Ei bine, dacă ne raportăm la sport, în cazul nostru la fotbal, proverbul de mai sus s-ar traduce cam așa: Cine nu are echipă, să-și cumpere alta. Acest mecanism l-am văzut de foarte multe ori. Cel mai celebru caz s-a petrecut în 2002, atunci când Gigi Nețoiu mai avea puțin și aducea la Dinamo tot prazul din Oltenia. Apoi, în 2010, un alt caz care a implicat olteni. Internațional Curtea de Argeș, echipă ”cu probleme financiare” s-a vândut oltenilor de la Pandurii. Tot în 2010, o echipă mică, Unirea Urziceni, a fost înghițită de Steaua, o echipă mare, dar cu minte mică. Derulând timpul până în 2012, ajungem și la sus-numita Petrolul Ploiești, care, prin sus-numitul Florian Walter, aka Bucșe, și-a însușit, legal sau ilegal, asta e probleme DNA-ului, o altă entitate sportivă, Universitatea Cluj. Și ploieștenii și-au insușit așa de bine clubul fanion al Clujului, că acesta din urmă a intrat în comă, și mai există azi doar cu numele..
Așadar, iată cum un nou caz de transhumanță sportivă se petrece într-un fotbal românesc, fără ca nimeni și nimic să intervină pentru a opri moartea unei echipe, respectiv clădirea alteia pe niște structuri putrede.
La Ploiești există însă și multe lucruri pozitive, printre care superbul public de pe ”Ilie Oană”. Mic și cochet, stadionul din Ploiești găzduiește una dintre cele mai frumoase galerii din Liga 1. Aceasta este o galerie adevărată, pe care o vezi la datorie indiferent de adversar. Să vedem și câteva detalii despre evoluția Petrolului din maxi-turul sezonului.
Echipa
Având în vedere lotul și susținerea de care dispune, clasarea Petrolului pe locul șase după 19 runde nu poate reprezenta decât un mare eșec. Totul avea să înceapă ca în basme, 5-0 cu Ceahlăul și visele prahovene prindea contur. Din păcate pentru ei, conturul a fost barat încă din etapa a doua, 0-3 la Vaslui și ploieștenii intrau din nou în bârlogul mediocrității. Trebuie să menționăm faptul că echipa lui Walter nu a învins niciun nume mare din Liga 1, ba dimpotrivă, ei au pierdut cu cele mai importante rivale, iar cu Steaua și Dinamo au lăsat o impresie mai mult decât cooperativistă.
Antrenori
Ceea ce începe cu ”Strâmbu” se termină în ”Contra” performanței ? Iată o întrebare la care vom primi răspuns în acest mini-retur. După cum bine se știe, Mircea Rednic, alintat în popor Strâmbu’, a fost cel care a primit sarcina urcării Petrolului pe culmile gloriei, tocmai el, nu e paradoxal? Mai puțin paradoxal rămâne plecarea lui, una mai mult decât interesantă, la Standard Liege. Cât de redus trebuie să fii pentru a-ți pune un om ca Rednic pe bancă ? În fine, nu e treaba noastră. Odată plecat de la Ploiești, locul acestuia a fost luat de Cosmin Contra, un antrenor tânăr, care începuse o treabă bună în ligile secunde spaniole. Rămâne să vedem la ce dată va fi Contra dat afară din Liga1.
Jucători
Lotul ”Universitatea Cluj”, încrucișat cu lotul ”Petrolul Ploiești” nu arată deloc rău, rezultând într-o echipă care, cu un antrenor pe măsură, s-ar bate oricând și la orice oră pentru titlul de campioană în modesta Ligă 1. Din nefericire pentru ei, ploieștenii au început destul de Strâmb sezonul, iar Contra nu pare a fi soluția câștigătoare.
Un articol tendentios si grotesc