Sezonul regular

 • Două serii a câte 14 echipe fiecare (notă: FCM Dorohoi s-a retras din prima serie; FC Bihor a intrat în faliment, FC Caransebeş a fost exclusă, în a doua serie. Astfel, Metalul Reşiţa poate juca în locul lui FC Bihor în playout, cu toate că are un punctaj mai mic decât orădenii)
 • 26 de etape, fiecare echipă va juca împotriva celorlalte de două ori (acasă şi deplasare)
 • La finalul sezonului regular, primele 6 echipe (locurile 1-6) se vor califica în playoff, urmatoarele 6 echipe (locurile 7-12) în playout, iar ultimele două clasate (locurile 13 şi 14) vor retrograda direct în liga a 3-a

Playoff şi Playout

 • După ce vor fi scăzute punctele obţinute cu echipele clasate pe locurile 13 şi 14 (pentru că FCM Dorohoi s-a retras înainte de începerea sezonului, în prima serie se vor scădea doar punctele obţinute cu ocupanta locului 13, Oţelul Galaţi. În cea de-a doua serie se vor scădea punctele obţinute cu echipele excluse, FC Bihor şi FC Caransebeş), punctajul final va fi înjumătăţit şi rotunjit în plus. Exemple: Seria 1: dacă Dunărea Călăraşi termină sezonul regular cu 49p, din acestea vor fi scăzute punctele acumulate cu Oţelul Galaţi (6p în cazul de faţă). După scădere, Dunărea Călăraşi va rămâne cu 43p, iar acest punctaj va fi înjumătăţit şi rotunjit în plus (dacă este cazul). Cum punctajul final este 21,5p, Dunărea Călăraşi va începe playoff-ul cu 22 de puncte, prin aplicarea rotunjirii. Seria 2: dacă Gaz Metan Mediaş termină sezonul regular cu 52p, din acestea vor fi scăzute punctele acumulate cu FC Bihor şi FC Caransebeş (12p în cazul de faţă). După scădere, Gaz Metan va rămâne cu 40p, iar acest punctaj va fi înjumătăţit şi rotunjit în plus (dacă este cazul). Astfel, Gaz Metan va începe playoff-ul cu 20 de puncte.
 • Golurile marcate şi primite vor fi şterse, echipele pleacă cu golaveraj 0
 • Echipele din playoff vor disputa 10 etape, fiecare echipă va juca împotriva celorlalte de două ori (acasă şi deplasare)
 • Echipele din playout vor disputa tot 10 etape, fiecare echipă va juca împotriva celorlalte de două ori (acasă şi deplasare)
 • Ocupantele locului 1 din fiecare serie vor promova direct în Liga 1
 • Ocupantele locului 2 din fiecare serie vor disputa mai întâi un baraj (tur-retur), învingătoarea urmând a se duela cu ocupanta locului 12 din Liga 1 (tot tur-retur), câştigătoarea acestei duble manşe urmând a juca sezonul viitor în Liga 1
 • Ultimele trei clasate din playout (locurile 10, 11 şi 12) vor retrograda direct în Liga a 3-a
 • Ocupantele locului 9 din fiecare serie vor disputa un meci de baraj în două manşe, în urma căruia învinsa va retrograda în Liga 3

Criterii de departajare

În situația în care la finalul play-off-ului sau play-out-ului două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se face în primul rând ținându-se cont dacă a fost sau nu aplicată rotunjirea cu 0,5. În caz de egalitate după aplicarea acestui criteriu, departajarea se va face astfel:

a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte;
b) golaverajul mai bun în jocurile directe;
c) numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe;
d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe;
e) golaverajul general mai bun (diferenţa între golurile marcate şi primite în toate jocurile din campionat);
f) numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat;

IMPORTANT: Începând cu sezonul 2016-2017, Liga a 2-a va avea o singură serie, de 22 de echipe.

sursa: FRF – Regulamentul de organizare a activităţii fotbalistice (ROAF)

CITEŞTE ŞI “Regulament Liga 1 sezonul 2015-2016”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here