Rapid se duelează cu FCSB în Liga 1 după o pauză de 6 ani!

0
1806

Pe 15 august, de la ora 21:30, Rapid București și FCSB se întâlnesc din nou, după o pauză de 6 ani, timp în care echipa giuleșteană a evoluat în eșaloanele inferioare. În 2015, Marcel Gecov aducea victoria „alb-vișiniilor” în ultimul meci direct (1-0). Succesul a contat doar pentru orgoliu, întrucât Rapidul avea să retrogradeze în acel sezon, iar FCSB-ul antrenat de Costel Gâlcă să câștige titlul.

Rivalitatea dintre cele două echipe este una istorică, dacă o privim pe FCSB drept continuatoarea Stelei, așa cum consideră Cristian Săpunaru, căpitanul din 2015 și de astăzi al Rapidului: „Nu mi se pare normal ca o echipă să fie împărțită în două. Eu n-am văzut Steaua să retrogradeze. Au și cei de la CSA dreptate pentru că au palmaresul. Pentru noi, restul, echipa care e în prima ligă rămâne Steaua, pentru că nu a retrogradat. Astea sunt treburile lor, suporterii au nevoie de o singură echipă, nu de două echipe”.

Rapid și FCSB s-au întâlnit de 38 de ori din 1998 și până în prezent, în toate competițiile. Ambele echipe au obținut câte 10 victorii, alte 18 partide încheindu-se cu remize. Din istoria confruntărilor, două episoade nu vor fi uitate niciodată: meciul din martie 2008, câștigat la masa verde de FCSB după „cazul bricheta” și „dubla” din sferturile de finală ale Cupei UEFA, din sezonul 2005/2006, când „roș-albaștrii” s-au calificat în semifinale după 1-1 (goluri Viorel Moldovan/Bănel Nicoliță) în Giulești și 0-0 pe Arena Națională.

Războiul psihologic: ironii de ambele părți

Victor Angelescu, finanțatorul Rapidului, a anunțat prime speciale pentru meciul care se va juca pe cel mai mare stadion al țării. „Sunt trei puncte, la fel ca și cu FC Argeș, dar este un derby”, a spus Angelescu, completat de președintele Daniel Niculae: „Eu spun că vom juca cu casa închisă, vor fi minimum 35.000 de fani”.

Războiul psihologic a început cu o săptămână înaintea derby-ului. Giuleștenii „au deschis focul”, prin declarația lui Alexandru Dandea: „La fotbal, totul este posibil. Eu îmi doresc să câștigăm. Dacă nu primim gol, cu atât mai bine. Dar eu îmi doresc să luăm cele trei puncte. Nu avem mare rivalitate cu ei, sunt o echipă nou-înființată, cum zice toată lumea. Este o echipă foarte bună, soarta se va decide pe teren”.

Mihai Stoica a replicat, amintindu-i lui Dandea că a apelat la centrul din Berceni al FCSB-ului, atunci când a avut nevoie să se recupereze după o accidentare: „Salut reapariția Rapidului în prim-planul fotbalului românesc și mi-aș dori să ne întâlnim de 4 ori sezonul ăsta. (…) În rest, mă bucur că ne-am înființat la timp și am avut sala de la Berceni pusă la punct în detaliu, plus pe Ovidiu Kurti cu înaltă calificare. Nu de altceva, dar ca să se recupereze domnul Dandea la noi după accidentarea suferită când făcea parte din lotul Astrei”.

Rapid stă mai bine în clasament

Nou-promovata Rapid are un început de sezon foarte bun. Cu trei victorii și un egal, echipa antrenată de Mihai Iosif este pe locul 2 în clasament, la două puncte distanță de liderul CFR Cluj, fără gol primit (golaveraj 4-0).

De partea cealaltă, FCSB a avut un parcurs sub așteptări, cu 2 victorii și 2 remize (egalul cu UTA Arad, 1-1, fiind obținut printr-un gol marcat în timpul adițional). Prestațiile slabe din Liga I au fost completate de eliminarea din turul 2 preliminar al Conference League, în fața lui Șahtior Karagandy.

Cu toate acestea, Helmut Duckadam o vede favorită pe FCSB: „Aștept un stadion plin, cât va permite legea. Cred că cei de la Rapid au făcut greșeli că i-au provocat pe cei de la FCSB și prevăd o victorie facilă pentru FCSB. Pentru că se vor ambiționa. FCSB este favorită”.

Și Săpunaru a făcut apel la fani să rămână cu picioarele pe pământ, ținând cont de faptul că Rapid are mulți jucători tineri, care nu sunt obișnuiți cu o asemenea presiune. „Vă asigur că, cu o zi înainte sau cu două o să cam tremure șortul pe câte unii”, a spus căpitanul în vârstă de 37 de ani al Rapidului.

Pe acest site găsiți ce cred tipsterii că se va întâmpla în Rapid vs FCSB, un meci care readuce măcar o parte din farmecul pe care îl avea fotbalul românesc pe vremea când existau și performanțe la nivel internațional.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău