Q: Ce au în comun Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A și Ligue 1? A: Un român aflat la retrogradare!

0
1832

Weekend de weekend, mijloc de mijloc de săptămână sau când au loc meciurile, pe Tikitaka.ro, în rubrica ”Barometrul Stranierilor” (#BSRo), urmărim fiecare mișcare din teren a stranierilor români. Așteptăm cu emoții fiecare meci, fiecare gol și fiecare evoluție apreciată a românilor de afară. Există zile când avem motive de mândrie cu ”cei de afară”, atunci când aceștia marchează sau au evoluții strălucitoare, așa cum există momente când suntem întristați de cele două cuvinte ”rezervă neutilizată”.

Din păcate, deși ne-am dori cu toții să avem stranieri aflați în luptă la supremație în campionatele lor, situația este una cu totul și cu totul diferită, ba chiar pe dos. Sezonul 2014-2015 ne-a adus în prim plan o realitate cruntă, aceea a stranierului român aflat în lupta pentru supraviețuire. Cel puțin în campionatele puternice, ”clasicele 5” Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A și Ligue 1, observăm cum românii se luptă mai degrabă pentru evitarea retrogradării, decât pentru cupele europene. Dacă e să vorbim de titlu, acesta este deja un cuvânt care nu există în vocabularul fotbalistului român de afară, cel puțin nu al celui din cele 5 super campionate.

Să vedem acum care sunt cei 5 români aflați în prag de retrogradare în ”clasicele 5” Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A și Ligue 1:

Premier League, Costel Pantilimon (Sunderland): locul 16 

Costel Pantilimon

Cu doar o victorie în ultimele 11 partide de campionat, Sunderland-ul lui Pantilimon se află în mare pericol de a părăsi prima ligă engleză, Premier League. Deocamdată, Sunderland se află la 4 puncte de primul loc retrogradabil, QPR, însă seceta de succese din ultimele luni anunță vremuri întunecate pe ”Stadium of Light”. Paradoxal, în contradicție cu rezultatele echipei, portarul român a avut evoluții apreciate în toată perioada sa de la titularizare încoace. Din păcate, cu o floare nu se face ”salvare”, așa că Sunderland are nevoie și de 10 piese de calitate puse în fața unui portar solid și sigur în intervenții.

sursa: www.safc.com
sursa: www.safc.com
Bundesliga, Alex Maxim (VfB Stuttgart): locul 18

maxim

Probleme mult mai grave decât Pantilimon le are Alex Maxim în Germania. Deși nu se poate considera ”părtaș” 100% la situația echipei, dat fiind faptul că a fost mai mult rezervă (uneori neutilizată) de-a lungul sezonului, fostul ”pandur” este aproape de o retrogradare care va da urât în CV-ul său. Nu cu mult timp în urmă, se vorbea de un interes al lui Liverpool pentru Maxim, iar acum acesta are de ales între 2.Bundesliga și…. o minune. De un astfel de lucru are nevoie VfB pentru salvare. Echipa are doar un succes în 10 etape. În ceea ce privește evoluția lui Maxim de-a lungul acestui sezon, este greu să-l notăm, dat fiind faptul că a prins foarte puține minute.

sursa: www.vfb.de
sursa: www.vfb.de
La Liga, Florin Andone (Cordoba): locul 20

florin andone w

De ceva mai mult decât o minune are nevoie tânărul Florin Andone și Cordoba pentru a evita salvarea în Segunda. Cu 7 eșecuri în ultimele 7 runde, echipa românului debutant în acest sezon al La Liga nu mai are șanse de supraviețuire. În contrast cu evoluția Cordobei, îl avem pe Florin Andone, jucător care nu a dezamăgit de la apariția sa în teren. El a marcat deja 3 goluri în 7 apariții ca titular, o medie destul de bună pentru un debutant. Așadar, viitor sumbru pentru Cordoba, dar promițător pentru Andone.

sursa: www.cordobacf.com
sursa: www.cordobacf.com
Serie A, Constantin Nica (Cesena): locul 19

constantin nica

Dintre toți românii aflați la retrogradare în cele 5 mari campionate ale Europei, fostul dinamovist este cel mai puțin ”vinovat” de situația echipei sale. Cu doar 189 de minute în acest sezon de Serie A, Nica nu a reușită să bată decât un cui în coșciugul Cesenei, este vorba de autogolul din meciul cu Sampdoria (1-1, etapa a 12-a). În rest, acesta a privit mai mult de pe margine insuccesele echipei.

sursa: www.cesenacalcio.it
sursa: www.cesenacalcio.it
Ligue 1, Dragoș Grigore (Toulouse), locul 18

Dragos Grigore

De la cel mai puțin vinovat trecem la cel mai vinovat de situația echipei sale. Tot un ex-dinamovist, Dragoș Grigore a fost prezent pe teren în 24 din cele 28 de meciuri ale echipei sale, Toulouse, în Ligue 1. Titular și la națională, acesta a parcurs în acest sezon drumul de la extaz la agonie. De la laude în startul sezonului, Grigore a ajuns un fundaș de nota 1 în L’Equipe. De această notă se apropie și echipa sa, cea care a ajuns pe loc retrogradabil.

sursa: www.tfc.info
sursa: www.tfc.info

Alți români aflați în prag de retrogradare în Europa:

  • Serie B, Sergiu Suciu, Mihai Bălașa și Adrian Stoian (Crotone), locul 18
  • Super League (Elveția): Cristi Ianu (Luzern), locul 9 (din 10 echipe)
  • Super League (Elveția): Ovidiu Herea (Sion), locul 8
  • Ekstraklasa (Polonia): Cornel Predescu și Cristi Pulhac (Zawisza), locul 16 (ultimul)
  • Premier League (Ucraina): Alex Tudose (Hoverla Hzhhorod), locul 12
  • OTP Bank Liga (Ungaria): Laurențiu Brănescu (Haladas), locul 16 (ultimul)
  • Liga 3 (Germania): Sabrin Sburlea (Hansa Rostock), locul 16
Articolul precedentHalep, Hănescu, Niculescu şi Tecău joacă astăzi. Programul zilei de vineri. Aseară, Monica Niculescu a făcut meci mare la dublu.
Articolul următorȘi-a împlinit visul dar nu s-a putut bucura prea mult de el.
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here