Profetul

0
364

“Antici e un tip foarte puternic. A impus disciplină, a readus motivaţia la “naţională”, ştie să discute cu jucătorii şi să-i determine să ofere pe teren exact ceea ce le cere. Credeţi-mă, fotbaliştii îl ascultă ca pe un profet! El este marele atu al Serbiei în aceste preliminarii.”

Declaraţia de mai sus îi aparţine lui Ljupko Petrovici, antrenorul care a condus Steaua Roşie Belgrad spre succesul din Cupa Campionilor Europeni din 1991, unul dintre oamenii care au un cuvânt greu de spus în fotbalul din Serbia.Antici este un erou, simbolul renaşterii fotbalului măcinat de scandalurile din ultimul deceniu, cel mai important om al naţionalei Serbiei.

Antici este indiscutabil unul dintre cei mai mari antrenori ai Serbiei şi asta se vede din declaraţiile celor implicati în acest fenomen, iar decizia sa de a prelua naţionala, lucru care s-a întamplat pe 19 august 2008 a fost un moment îndelung aşteptat de suporteri, el este salvatorul, cel menit să readucă fotbalul din Serbia în elita mondială.

Antici şi-a făcut un renume în fotbalul european după ce a reuşit să redreseze echipe precum Barcelona, Real Madrid sau Atletico Madrid.El este cel care a pregătit Barcelona pentru succesul care avea să urmeze sub conducerea lui Frank Rijkaard, triumful in Liga Campionilor şi titlurile din 2005, respectiv 2006.După demiterea de la Celta Vigo din 2004, Antici a hotărât să stea departe de terenul de fotbal, fiind comentator pentru un canal de televiziune din Spania şi organizând seminare pentru antrenori în Serbia.

Interesant este că lui Antici i s-a oferit regulat acest post în ultimii zece ani, însă a refuzat.Motivele? Nu a vrut să lupte cu mafia din fotbalul sârbesc.E cunoscut faptul că echipele de fotbal din Serbia erau conduse din umbră de personaje pe care le putem regăsi cu uşurinţă şi în fotbalul românesc.

Înţelegerea lor cu echipa naţională era foarte simplă.Când una dintre echipele din campionat, fie Steaua Roşie, Partizan sau Vojvodina, dorea să vândă un jucător, atunci el trebuia convocat la echipa naţională, indiferent de călităţile sale.Astfel cota jucătorului era ridicată şi clubul obţinea un preţ foarte bun la vânzare.
Antici nu a vrut să aibă de-a face cu aşa ceva.De altfel, înainte să accepte aceasta slujbă a impus mai multe condiţii şi a cerut libertate totală.A cerut ajutorul cluburilor pentru a avea la dispoziţie jucători în forma maximă şi cel mai important, a cerut timp pentru a construi o echipă naţională capabilă să aducă din nou satisfacţii suporterilor.I s-au garantat toate acestea şi rezultatele au început să apară.

Cea mai mare surpriză a fost însă răspunsul echipei.Naţionala odată plină de individualităţi a devenit deodată o echipă.Încrederea şi dorinţa de a realiza ceva măreţ au revenit din nou în această echipă.Cu o nouă atitudine, total diferită faţa de anii trecuţi, Serbia joacă un fotbal bun, cu jucători de valoare, cu tineri extrem de promiţători, care au reuşit să pătrundă în cele mai puternice campionate ale Europei şi ăsta e motivul pentru care România va avea un meci extrem de greu sâmbătă.
Fără indoiala e nevoie de timp pentru a suda o echipă, pentru a elabora o strategie, însă cum spuneam, schimbările sunt vizibile şi echipa este pe drumul cel bun.

Antici e cel mai bun lucru care i se putea întâmpla acestei echipe.Venirea sa pe bancă a readus speranţele unei naţiuni de a vedea această echipă la un turneu final, iar sâmbătă vom vedea dacă acest vis e pe cale sa se împlinească.

Articolul precedentSutul imparabil
Articolul următorThierry Henry + Reebok

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here