Pro sau contra terenurilor sintetice în fotbalul profesionist?

0
1214

Trăim în secolul vitezei, tabletelor, mașinilor electrice, fibrei optice. Totul are loc într-un ritm accelerat – la fel și fotbalul. Jocul evoluează și jucătorii devin din ce în ce mai rapizi, mai puternici, mai buni. Sume uriașe de transferuri, drepturi TV vândute cu valori astronomice. Jocul de fotbal a devenit ca o piesă de teatru. Jucătorii filmează și gesticulează mai mult ca niciodată.

A devenit foarte dificil să ținem pasul cu tehnologia și mijloacele de comunicare socială. În fotbal – ajutoarele high-tech și-au făcut intrarea prin tehnologia goal line, arbitrajul video și cine știe ce va mai urma. Toate acestea sunt necesare și folosirea tehnologiei este justă deoarece presiunea, banii și jocul atât rapid fac aproape imposibilă arbitrarea fără greșeală a unui meci.

Terenurile sintetice

Cei care sunt pro au desigur un motiv bine întemeiat și argumentat. Un teren sintetic este fără îndoială mai ușor de întreținut, mai ieftin, durează mai mult, ceea ce înseamnă că mai multe echipe îl pot folosi pe o perioadă mai îndelungată de timp. Este mai practic, meciurile nu se vor amâna aproape niciodată din cauza vremii instabile și avansarea tehnologiei va însemna și că materialele vor deveni din ce în ce mai bune.

Islanda – cu o populație de aproximativ 330.000 oameni, este poate țara în jurul căreia se poate învârti acest articol. Aici iarba artificială joacă un rol important pe scena fotbalului. O țară care s-a calificat impresionant la EURO 2016, eliminând printre altele Olanda și cel mai recent calificată la Campionatul Mondial din Rusia 2018, câștigând grupa de calificare din care a făcut parte, în fața mult mai titratelor Turcia, Ucraina sau Croația (vicecampioana mondială). Primul semnal de alarmă a fost transmis de micuța echipă când câștiga în fața Danemarcei lui Christian Eriksen, la Campionatul European din 2011, 3-1, chiar la danezi acasă.

Revoluția în fotbalul lor, a fost inițiată în jurul anului 2000 și succesul actual se datorează unei mai bune pregătiri a antrenorilor, construirii a numeroase terenuri artificiale, atât indoor cât și outdoor, ceea ce a făcut posibilă, pregătirea continuă a jucătorilor, fără pauze prea mari în perioada de iarnă. Jucătorii au evoluat mult din punct de vedere tehnico-tactic, având de partea lor deja o pregătire fizică „naturală”.

Islanda vine cu argumente, nevoită să construiască terenuri sintetice în mai toate părțile țării, fiind o necesitate pentru progresul sportului

Când vine vorba de celelalte țări din Europa, climatul nu se compară cu cel menționat mai sus, iar în perioadele de iarnă, există deja peste tot terenuri sintetice care fac posibilă pregătirea de iarnă a echipelor.

Este nevoie însă ca meciurile oficiale din campionatele europene să se dispute pe teren sintetic? Spre exemplu, 2 echipe din prima ligă daneză, FC Nordsjælland și Silkeborg se folosesc de acest teren sintetic la toate meciurile oficiale de pe teren propriu.

Echipe din alte țări care se folosesc de teren sintetic în meciurile oficiale din campionat:

ȚarăStadionClub
BelgiaStayenSint-Truiden VV
DanemarcaFarum ParkFC Nordsjælland
FranțaStade Marcel-PicotAS Nancy
ItaliaStadio Dino ManuzziAC Cesena
OlandaPolman StadionHeracles Almelo
NorvegiaAlfheim StadionTromsø IL
PortugaliaEstadio do BessaBoavista FC
ElvețiaStade de SuisseYoung Boys
RusiaLuzhniki StadiumFC Spartak

Fotbalul devine, într-un fel, ca și denumirea acestui concept: „artificial”. Imitarea firelor de iarbă și disputarea meciurilor pe timpul verii pe un teren artificial strică foarte mult imaginea fotbalului, dar și calitatea acestuia. Este imposibil să practici „alunecările” englezești, jocul este mult mai rapid, cu mai mare accent pus pe tehnicitate și mai multe pase scurte. Mai puține faze întâmplătoare și mai multe faze previzibile. Echipa mai tehnică va câștiga întotdeauna și frumusețea fotbalului va pieri. Dacă nu ne crezi, urmărește un meci de Premier League, apoi ne vei da dreptate.

În ceea ce privește soluții pentru momentele când anumite țări sunt lovite de vânturile din Siberia, o idee salvatoare pentru calitatea jocului, dar și suferința genunchilor și gleznelor jucătorilor, ar fi comprimarea și partajarea sezonului de fotbal, planificat și construit conform meciurilor europene. Astfel cât mai multe meciuri în sezonul de vară ar atrage și mai mulți oameni la stadion și ar fi per total un câștig pentru toată lumea.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău