Primul meci din istoria Stelei: ASA București – Dermata Cluj, 24 august 1947

0
845

Primul meci din istoria Stelei avea să aibă loc în ediția de campionat 1947/48. 16 echipe avea Divizia Națională A (cum se numea la acel moment prima ligă din România) în sezonul 1947/48 – 5 din București (A.S.A., C.F.R., Ciocanul, Juventus și Unirea Tricolor), două din Cluj (Universitatea și Ferar)  și câte una din Timișoara (C.F.R.), Tg. Mureș (Dermagant), Arad (I.T.A), Ploiești (F.C. Ploiești), Mediaș (Karres), Oradea (Libertatea), Petroșani (Jiul) și Reșița (Oțelul).

Primul eșalon fotbalistic românesc al acelui sezon începea pe 24 august cu primul meci din istoria Stelei. A.S.A. București, o echipă nou înființată care-i lua locul mult mai cunoscutei la vremea respectivă, Carmen București, întâlnea pe Stadionul Venus, nou-promovata, Dermata Cluj. De menționat că acest meci a făcut pereche din cuplajul cu derby-ul etapei, Ciocanul – Unirea Tricolor (încheiat cu scorul de 4-1) care a avut loc imediat după A.S.A. – Deramata.

primul meci din istoria Stelei

Primul meci din istoria Stelei:
A.S.A. București – Dermata Cluj, 24 august 1947

Cronica meciului din ziarul Adeverul (n.r. Adevărul), 25 august 1947:

Aproape 10.000 de spectatori au asistat ieri după amiază la reluarea Diviziei Naționale în București. Deși ploaia a căzut în abundență până aproape de ora începerii și deși banul fusese socotit cu parcimoniozitate de cea mai mare parte dintre spectatori, tribunele “Venus”-ului gemeau de lume.

Nu este mai puțin adevărat că și spectacolul promitea foarte mult. Atât raportul ineditului pe care-l prezentau trei dintre cele patru combatanți cât mai ales sub acela al unei rivalități sportive recrudescente între Unirea Tricolor și Ciocanul. Sacul mare cu care se înghesuie lumea la pomul lăudat a rămas însă aproape gol pentru că nici spectaculozitatea partidelor n-a corespuns așteptărilor și nici rivalitatea atât de promițătoare n-a putut fi concretizată de actorii pieselor de rezistență.

✴︎

Prima partidă a adus într-o arenă pe jumătate desfundată de ploaie, cu pământul noroios și cu mocirlă impracticabilă în fața ambelor părți. Două echipe întâmpinate cu o bună doză de interes: A.S.A., formația nou alcătuită a armatei și Dermata, o echipă promovată în prima Divizie după o campanie extrem de fructuoasă. În ceea ce privește echipa armatei, ineditul era și mai interesant pentru că apărea în luptă o formație alcătuită din fragmente, fără trecut și fără altă carte de vizită decât dorința plină de elan a întâlnirilor de a face folositoare scopul propus.

Partida nu a răspuns așteptărilor pentru că un teren noroios nu poate fi utilizat în condițiuni acceptabile decât de jucători tehnici. Ceilalți nu reușesc decât rareori un control aproximativ al balonului. Îngreunat de noroi și presărat cu băltoacele răspândite la tot pasul. Dar, pentru ca jucătorii cu posibilități tehnice recunoscute se poată fi totuși în largul lor pe un astfel de teren, se cere în mod imperios să fie înzestrați și cu condiția fizică necesară. Ceea ce nu a fost cazul pentru niciunul dintre adversari și jocul este scuzabil mai ales pentru că ne găseam la prima partidă a sezonului. Dermata a realizat totuși fragmente de joc mai bine închegat datorită faptului că ea continuă ceea ce se numește “o echipă” pentru că și-a asigurat serviciile unui antrenor priceput. Până la consumarea celor 90 de minute, nu s-a marcat nimic.

Într-o cronică ceva mai scurtă, în ziarul Scînteia: Dermata ar fi meritat victoria. În repriza secundă a desfășurat un joc de câmp admirabil. Dar apărarea “armată” a fost la post. A.S.A. nu este încă o echipă. Cu jucători valoroși dar diferiți în concepție, A.S.A. mai are de parcurs o bună perioadă de aclimatizare.

primul meci din istoria Stelei - Scinteia
Ziarul Scînteia despre prima etapă a sezonul 1947/48

Echipe Stelei: Lăzăreanu – Panait, Cernea, Jivan, Tabolschi, Marc – Naciu, Tălmaciu, Kotty Bernhardt, Fl. Marinescu – Gică Popescu I.
Antrenor: Coloman Braun

Clasamentul după prima etapă
Primul meci din istoria Stelei - clasament.jpg
Articolul precedentCifrele etapei a 6-a din Superliga, sezonul 2022/23
Articolul următorValeriu Călinoiu – fotbaliști de legendă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here