Primul meci din istoria echipei Dinamo București (11 iulie 1948)

0
1587

Primul meci din istoria echipei Dinamo București a avut loc pe 11 iulie 1948. Este vorba mai exact despre un amical disputat împotriva echipei SK Židenice din Cehoslovacia. 

Pe 14 mai 1948 se semnează actul de înființare a noii echipe, Dinamo București, aparținând Ministerului Afacerilor Interne. Noua formație reprezenta de fapt fuziunea echipelor dintre Unirea Tricolor București și Ciocanul București. În finalul sezonul 1947/48 găsim Ciocanul ocupând poziția a 8-a în clasamentul Diviziei A în timp ce Unirea Tricolor retrograda direct clasându-se pe locul 15 din 16 echipe. Astfel, cei mai buni jucători ale celor două formații erau repartizați noii echipe care avea să poarte inițial numele de Dinamo A (practic, echipa prelua locul Ciocanului în Divizia A). Ceilalți jucători au fost trimiși la Dinamo B și urma să activeze în Divizia B în locul retrogradatei Unirea Tricolor București. Dinamo B avea să fie mutată la Brașov (Orașul Stalin la vremea respectivă) și reușește o promovare pe prima scenă a fotbalului românesc la finalul sezonul 1951.

Revenind la vara anului 1948, Dinamo avea să profite de un turneu efectuat în țara noastră de către formația cehoslovacă, SK Židenice (astăzi FC Zbrojovka Brno) și a organizat un amical cu aceștia, consemnându-se astfel primul meci din istoria echipei! Partida s-a jucat pe 11 iulie 1948 și a fost câștigată de Dinamo cu 4-1.

Cele două echipe:

Dinamo: Varday (GK) – Ambru (Teodorescu), Novac – Niculescu (Paraschiva), Paraschiva (NIculescu), Șiclovan, Farcaș (Bartha), Ozon (Farcaș), Bartha (Petculescu), Moisescu (Petculescu), Ozon, Naciu.

SK Židenice: Kopecky (GK) – Vanek I – Zapletal, Vanek II – Slama – Buchta, Krescir-Solotka (Polacek), Trnka (Solotka), Moos – Rulc.

Primul meci din istoria echipei Dinamo București-echipele
Primul meci din istoria echipei Dinamo București-echipele

Golurile:

1:0 – minutul 33: Bartha execută o lovitură liberă de la marginea careului de la 16 metri în colțul stâng al porții apărate de Kopecky.

2:0 – minutul 37: Ozon driblează un apărător cehoslovac, pasează lui Farcaș care trage la poartă dar mingea este interceptată de Slama, acesta nu apucă s-o degajeze pentru că pe poziții este același Bartha care speculează excelent momentul și trimite plasat cu stângul.

3:0 – minutul 30: Moisescu îl deschide pe Farcaș care centrează în careul cehoslovacilor. Mingea este așezată lui Ozon cu pieptul de către Bartha. Ozon șutează fulgerător și marchează pentru 3-0, cel mai frumos gol al meciului.

4:0 – minutul 65: echipa noastră beneficiază de un corner pe care îl execută Naciu. Mingea ajunge la Petculescu. Acesta, dintr-o poziție dificilă reușește să șuteze dintr-o bucată iar mingea intră în poartă.

4:1 – minutul 82: o degajare lungă îl găsește pe Rulc într-o poziție favorabilă de atac. Acesta centrează, Sobotka primește și-l servește pe Polacek care marchează golul de onoare al oaspeților din apropiere porții.

Era cea mai severă înfrângere suferită de cehoslovaci în acel turneu. SK Židenice a mai jucat cu Metalochimic București (victorie cu 3-2), C.S.M.M. (înfrângere cu 4-3) și Universitatea Cluj (victorie cu 4-3).

Primul meci din istoria echipei Dinamo București
Primul meci din istoria echipei Dinamo București vs SK Židenice / Turneul lui Zidenice / Realitatea Ilustrată (Nr. 24, duminică, 25 iulie 1948, pagina 9)

Cronica meciului din revista Realitatea Ilustrată (Nr. 23, duminică, 18 iulie 1948, pagina 11)

Deși ne aflăm în plină epocă de vacanță, sportivii desfășoară o activitate intensă în aproape toate sectoarele, cu singura excepție a footballului, unde marea majoritate a echipelor mari și mici stau la odihnă. Ceeace n’a lipsit însă publicului bucureștean, de pildă, de spectacolul frumos pe care l-au oferit Diamno A. și echipa cehoalovacă Zidenice. Matchul s’a desfășurat într’o notă de perfectă sportivitate și a atins un ridicat nivel technic, la care au contribuit în egală măsură ambele formații. Dar dacă oaspeții au fost sterili în fața porții, Bucureștenii au creiat tot timpul panică în cercul advers, printr’un joc variat și plin de vioiciune, în ciuda căldurii excesive. Rezultatul de 4-1 (3-0) putea fi mult mai schimbat în avantajul lor, dacă bucureștenii urmăreau realizarea unui scor, în dauna jocului de câmp.
Prin combinarea fostelor formații Ciocanul și Unirea Tricolor, Dinamo și-a alcătuit o echipă echilibrată și plină de posibilități, deoarece apărarea excelentă a fostului Ciocanul, a primit aripi ofensive prin introducerea în linia de atac a trei jucători oboreni. În viitorul campionat al diviziei naționale A. Dinamo va fi una din echipele fruntașe.

Primul meci din istoria echipei Dinamo București vs SK Židenice
Primul meci din istoria echipei Dinamo București vs SK Židenice / Realitatea Ilustrată, Nr. 23, duminică, 18 iulie 1948, pagina 11

 

Articolul precedentCătălin Hîldan, unicul căpitan
Articolul următorEmeric Dembroschi – fotbaliști de legendă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here