Previziunile Ligii 1 (III)! De la drama oltenească la drama roș-albastră!

1
2202

Liga 1Cu această parte a treia din ”Previziunile Ligii 1”, încheiem scurta recapitulare și prognoză a ceea ce este ultima ediția a Ligii 1 cu 18 muritoare. Dacă vom fi sănătoși și neatinși de războiul mondial care bate la ușă (sau în creierul lui Mîndruță), ne vom revedea la anul cu cele paișpe echipe beton ale României! Să vedem acum ultimele șasă echipe din ultimul campionat cu optișpe!

6. CSU Craiova, prea ”fragedă regulamentar” pentru Europa! 

Decenii la rândul au așteptat oltenii pentru ca echipa lor, U Craiova, să poată să obțină un loc care să-i permită o participare în cupele europene. Și au așteptat, și au tot așteptat, până când U Craiova a murit și a fost îngropată de Mititelu, Sandu & compania de bandiți din fruntea fotbalului românesc. Între timp, la Craiova a apărut o altă echipă. Alintată de unii ”clona” sau Craiolguța, iar de alții adevărata ”Știința”, CSU Craiova a făcut în 17 etape de Liga 1 ceea ce Mititelu nu a reușit cu a sa ”U” o viața întreagă: să aibă speranțe reale la o participare în cupele europene. Din păcate însă, CSU va murit cu speranțele în brațe, întrucât, fie că vor termina pe 2 pe 3 sau vor lua titlul, oltenii de rit nou nu au dreptul de a participa în Europa, dat fiind faptul că s-au născut după ultima ploaie. Dacă Europa o vor rata, măcar să urce în topul Ligii 1. Să vedem cum stau și ce se întrevede în retur!

Ce a fost în tur ?

Neam de diesel, oltenii au început ca din fundul grădinii acest sezon, cu eșecuri aproape pe linie în primele 7 partide ale sezonului, iar aici am inclus și un meci de Cupa Ligii Leucoplast cu Rapid. Explicația acestui parcurs a fost ”banca”. Acolo l-am găsit pe Jerry Gane, un oltean inimos, pătimaș, dar fără pic de talent în antrenorat. De acest lucru ne-am convins imediat după plecarea sa de la echipă. Deși împreună aveau un CV mai slab decât Ilie Stan, cuplul Sorin Cîrțu – Emil Săndoi a reușit să facă din mârțoaga CSU Craiova din startul sezonului, o echipă de temut care, astăzi, se bate cu șanse mari la un loc în top 4 sau chiar pe podium. La acest parcurs au contribuit din plin și fotbaliști precum Brandan sau Bawab, talente mult peste nivelul Ligii 1.

Ce va fi în retur ?

Oltenii vor trăi tot acest retur cu regretul că vor lupta în zadar pentru un loc de Europa League, pe care, deși îl vor ocupa, nu-l vor putea onora cu prezența la final. Cu toate acestea, ei vor putea să se concentreze pe ambițiile de ani ale Olteniei, acelea de a învinge Steaua și Dinamo, echipe care în acest retur vor juca la Craiova. Există și o parte negativă în ceea ce privește echipa, alta în afară de interdicția de a juca în Europa. Este vorba de faptul că CSU își va juca meciurile de acasă pe o ruină de stadion, dat fiind faptul că ”Ion Oblemenco” va fi demolat.

Șanse de demitere a antrenorilor: 7%

Șanse de scandal la echipă: 8%

Jucătorul returului: Thaer Bawab!

Decepția returului: Costin Curelea (dacă va juca)!

Previziunea autorului: top 4!

5. ASA Târgu Mureș, fără un antrenor nou nu face iureș! 

De obicei, atunci când vorbim de schimbările de antrenori din fotbalul românesc, echipele din sudul țării dețin supremația în acest domeniu. Aici, patronii sunt mult mai pretențioși și mai lipsiți de răbdare. E destul să ne uităm la Steaua anilor catastrofali sau la Astra din ziua de azi, pentru a vedea că asta e o realitate tristă. Ei bine, sezonul 2014-2015 din Liga 1 a făcut ca o echipă din Ardeal să ia fața ”sudiștilor” la capitolul ”românisme”, adică la lipsa de profesionalism. Aceasta este ASA Târgu Mureș. Aparent o echipă serioasă, cu planuri mărețe și investiții pe măsură, ASA a început să-și bată joc de orice urmă de respect pentru antrenorii pe care îi angajează. Să vedem mai pe larg, cum!

Ce a fost în tur ?

Ca orice nou promovată, ASA Târgu Mureș a început emotiv sezonul din Liga1, remizând pe teren propriu, scor 0-0, cu U Cluj. Perioada de acomodare nu a durat prea mult, iar track-ul a fost îndepărtat sub Pietricica, acolo unde elevii lui Falub (pe atunci) s-au impus clar, scor 4-1 și în Ștefan cel Mare, acolo unde numai ”nebunia” dinamovistului N’Doye a făcut ca ardelenii să plece acasă doar cu un punct. Primul pas greșit a venit la Brașov, însă nu a fost în urma unui meci slab al echipei, ci în urma unui ghinion imens, mureșenii ratând cât pentru un tur de campionat. Acestea avea să fie prima lumânare pusă lui Falub, cel care, imediat după eșecul din etapa a 9-a cu CSU Craiova, a fost trimis la plimbare. Era pe locul 6. Urmașul acestuia pe banca ASA-ului, Cristi Pustai, avea să continue drumul bun al lui Falub și să urce echipa pe locul 4, după o serie de victorii importante, printre care cu liderul Steaua și viceliderul CFR Cluj. Ce-a pățit Pustai după aceste fapte bune ? Exact! A fost demis.

Ce va fi în retur ?

Cu profesorul aruncat de la Mureș ca o măsea cariată, șefii de la Mureș au trecut repede la vânat de ”inocenți” și l-au adus pe timidul Liviu Ciobotariu. De ce ? Ca să-l dea afară în liniște prin etapa a 23-a! Până atunci, Liviuț are de depășit ceea ce a lăsat Pustai, adică locul 4. Va fi greu, chiar imposibil, însă lotul îl poate ajuta…iar conducerea, demite!

Șanse de demitere a antrenorului: 100%

Șanse de scandal la echipă: 100% (la ora ca care edităm draft-ul, Ousmane N’Doye îi dă cuțit lui Mureșan…sau viceversa. Ciobotariu se uită)

Jucătorul returului: Ioan Hora!

Decepția returului: Eduard Stăncioiu

Previziunea autorului: termină în top 6!

4. Astra-i unica adversara la titlu a Stelei ?

niculae ioan

Dacă ne uităm pe lista echipelor care după prima parte a campionatului păreau a se bate la titlul, vedem acolo o serie de cluburi aflate în comă economică, precum un CFR Cluj cu miros de Urizceni, un Petrolul ucis de ”Căprărie”… și cam atât. În aceste condiții, deși este la 13 puncte de Steaua, Astra Giurgiu pare, din punct de vedere al stabilității financiare, unicul adversar al roș-albaștrilor. Ei au tradiția unor succese de răsunet cu Steaua, e adevărat, nu în campionat, însă contează și alea pentru moral. Una peste alta, deși nu poate nimeni să ajungă liderul, haideți să spunem, de complezență, că acest campionat încă se joacă. Să vedem acum ce arme a avut și ce arme va propune Astra în retur!

Ce a fost în tur ?

Povestea de dragoste cu năbădăi dintre Isăilă și Ioan Niculae părea să dea naștere unui parcurs de senzație al echipei pe toate fronturile. Echipa a început sezonul cu succese pe linie în Cupa Ligii Leucoplast, în campionat și mai ales în Europa League. În competiția europeană, Astra a șters pe jos cu Liberec, după care s-a dus la Lyon și a învins fără drept de apel liderul campionatului Franței de azi. În retur a pierdut, însă doar cu 1-0, iar visul de a juca în grupe devenise o realitate. Ne amintim și acum hora bucuriei de la Giurgiu, cu Isăilă, Dinu Vamă și Ioan Niculae împreună ca o mare familie. Din păcate pentru giurgiuveni, cam atât a durat povestea frumoasă, întrucât imediat după, echipa a început să coboare pe toate fronturile. În campionat pierdea puncte importante rundă de rundă, iar în grupele Europa League era un sparring partner pentru toți adversarii. Drept urmare, Niculae nu a stat pe gânduri și l-a re-re-reîndepărtat pe Isăilă, numindu-l în locul lui pe Oleg Protasov. Acesta nu a adus chiar marea schimbare așteptată, doar un succes fără valoare în Europa, un alt eșec clar, tot acolo, la Salzburg, și o ”castrare” a lui Dinamo cu 6-1.

Ce va fi în retur ?

În primul rând, dacă va fi lăsat în pace, Protasov va trebui să ducă rapid Astra pe locul 2, acolo unde, teoretic, ar aparține echipa. C-un CFR dispărut din peisaj și un Petrolul în chinuri, Astra ar trebui să defileze către locul secund. De acolo mai sus….greu de spus. Steaua-i Steaua, vorba poemului, iar detronarea ei va fi grea, dacă nu imposibilă, însă e bine să pară că avem un campionat care se joacă măcar între două echipe, măcar la nivel declarativ. Pentru întărirea lotului, Astra s-a dispensat în iarna asta de Bukari și Mățel, iar în locul lor au fost aduși Tembo, Calzada, Oujin și…alte câteva nume cu multe consoane.

Șanse de demitere a antrenorului: 55%

Șanse de scandal la echipă: 60%

Jucătorul returului: Gabriel Enache!

Decepția returului: George Florescu!

Previziunea autorului: locul 2 teoretic…practic…Niculae știe!

3. Petrolul, cu burta goală spre nicăieri!

Există multe basme cu final frumos în care, la un moment dat, fata săracă din punct de vedere material, se transformă într-o prințesă și ajunge să-și găsească prințul care s-o facă fericită. Ei bine, exact pe dos a stat situația la Petrolul. Dintr-o prințesă frumoasă la startul sezonului, cu un Prinț, așa zis Briliantul, Petrolul a ajuns acum o babă urâtă, pe care nu o mai iubește nimeni, iar la categoria nimeni includem patronii, cei care și-au bătut joc de una dintre echipele frumoase ale campionatului. Petrolul avea echipă, au distrus-o. Petrolul avea suporteri, i-au demoralizat. Petrolul avea speranțe, le-au spulberat. Pentru ce să mai lupte acum echipa, când majoritatea jucătorilor, pe bună dreptate, sunt cu gândul la plecare ? Dar haideți să vedem cum s-a ajuns aici și ce se preconizează a se întâmpla pe OZN Arena!

Ce a fost în tur ?

În sfârșit, după ani și ani de căutări, se părea că la Petrolul Ploiești performanțele echipei vor fi la egalitate cu cele ale atmosferei din tribune. După ce au abandonat Cupa Ligii Leucoplast, ploieștenii lui Răzvan Lucescu s-au axat doar pe competițiile care contau cu adevărat: campionat și Europa League. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. După 7 partide în toate întrecerile, echipa lui Răzvan deborda de entuziasm fotbalistic. Până și Mutu, văzut de toți un fotbalist terminat, avea să renască în tricoul lupilor, iar aici ne amintim cu toții de evoluțiile sale din dubla cu Viktoria Plzen. Ei bine, paradoxal, în loc să le dea aripi, calificarea în play-off-ul Europa League avea să însemne începutul sfârșitului la Ploiești. După acel succes, echipa avea să intre pe o pantă negativă a rezultatelor, și a început să rateze obiectiv după obiectiv. Mai întâi au ratat grupele Europa League, după eșecuri clare cu Dinamo Zagreb, apoi lupta pentru Liga 1. Cum era și normal, startul bun de sezon al lui Lucescu a fost uitat, iar Caprele din frunte l-au înlăturat. Pe bancă a venit veșnica manta Mulțescu. Acesta a avut ghinionul de a avea un program extrem de dificil. Mai întâi, a avut ghinionul de a debuta cu Steaua, meci pe care l-a pierdut, apoi de a fi martor la arestarea Caprelor din fruntea clubului. Ultima lovitură avea să fie și una decisivă pentru Mulțescu, jucători și destinele clubului. Antrenorul a plecat, jucătorii importanți au plecat sau sunt cu gândul la un transfer la mai bine, iar clubul e acum în insolvență.

Ce va fi în retur ?

Paradoxal, după plecarea lui Mulțescu la Ploiești a venit, țineți-vă bine: Mircea Rednic! Ei bine, deși toată lumea îl consideră ”Strâmbul”, date fiind abilitățile sale de a face ca ”bine” să i se întâmple doar lui într-un club, Puriul a dat dovadă de spirit de sacrificiu. E clar că în spate are ceva bănet promis, altfel nu venea, însă haideți să ne prefacem că Rednic e o nouă persoană, gata de orice sacrificiu pentru culorile echipei FC Petrolul Ploiești. În ceea ce privește viitorul, acesta e destul de strâmb la Ploiești. Cum spuneam și mai sus, se pare că jucătorii au bagajele făcute pentru plecare, astfel că lui Mircea îi va fi greu să găsească 11 bărbați dedicați 100% pentru echipa prahoveană.

Șanse de demitere a antrenorului: 0% de demitere, 90% va pleca singur!

Șanse de scandal la echipă: 99,9%

Jucătorul returului: Victoraș Astafei!

Decepția returului: Ciprian Vasilache!

Previziunea autorului: nu prinde locul 5

2. De la CFR (ce fericire) la CNN (ce nenorocire)!

cfr

”Anii care trec nu mai pot să revină/ Anii petrecuți cu rău și (cu mai mult) bine”, erau versurile care se potrivesc perfect situației din prezent de la echipa CFR Cluj. Băi, frate, cu ce imagini din Gruia au fost contemporane privirile noastre, ale muritorilor de rând. Cum se băteau ei, Arpi, Muri, jucătorii & tot familionul cu șampanie după fiecare titlu câștigat (mai mult sau mai puțin pe teren, asta nu mai contează acum). Cum veneau la Cluj milioane, zeci de milioane din participările, trebuie să recunoaștem, mai mult decât onorabile în UEFA Champions League. Cu câte milioane de Euro se vindeau jucători din Gruia, către cele mai puternice campionate din Vest sau cele mai bogate din Orient. Unde sunt acele vremuri ? Unde e chelia strălucitoare a lui Arpi ? Unde e aroganța debordantă a lui Muri ? Unde ??? Să vedem ce s-a ales de sezonul CFR-ului…

Ce a fost în tur ?

Situația grea de la CFR Cluj a început să se simtă încă de la startul sezonului, atunci când experimentata grupare ardeleană a întâmpinat mari probleme de calificare în al treilea tur preliminar din Europa League în disputa cu modesta Jagodina. Dintr-o echipă care zburda pur și simplu anii trecuți în aceste faze, CFR a avut nevoie de un gol târziu în retur. Chinul clujenilor din turul II al competiției avea să fie curmat în ultima fază înainte de play-off, atunci când Dinamo Minsk i-a învins tur-retur și i-a eliminat din drumul către grupe. Reveniți în campionat, ceferiștii au pierdut din nou, de această dată cu Steaua, și se părea că decăderea e pe drum. Paradoxal însă, echipa lui Miriuță s-a trezit din pumni și a devenit foarte rapid a doua forță a Ligii 1, înregistrând 6 victorii din tot atâtea partide (între et. 3 și et. 9). În ciuda jocului tot mai bun, conducerea (pe care nimeni n-o cunoaște nici acum) continua să-și bată joc de antrenori și jucători. Drept urmare, Miriuță și-a luat catrafusele și a plecat la unguri.

Ce va fi în retur ?

După plecarea lui Miriuță, s-a deschis și robinetul plecărilor de jucători. Monroy, Christian, Ivanovski, Chanturia, I. Rada sau Felgueiras sunt primii care au părăsit corabia aflată în curs de scufundare. De parcă plecările antrenorului și ale jucătorilor nu erau de ajuns, de la Cluj aveau să ”plece” și 24 de puncte, după ce clubul a rămas dator la foști jucători. Dacă nu vor câștiga la recurs, cei de la CFR vor pleca din pole-position către o retrogradare la care în urmă cu 4-5 ani nu visau nici în cele mai negre coșmaruri. Unde sunt milioanele din Ligă ? Unde sunt trofeele de altădată ? Unde e Arpad Paszkany, omul ”nou” din fotbalul românesc? Probabil că e acolo unde se află și Bucșaru. Ce mai poate face Eugen Trică în aceste condiții e greu de spus, însă cert e că va avea mult de muncit la Cluj.

Șanse de demitere a antrenorului: 5%

Șanse de scandal la echipă: 60%

Jucătorul returului: Ciprian Deac!

Decepția returului: 90% din lot!

Previziunea autorului: Nu neapărat desființare, dar soarta Unirii Urziceni da!

1. Steaua, echipa care bate tot, în afară de Armată! 

Fotbalul românesc este pe cale de a produce o premieră mondială care cu greu va mai putea fi egalată. Liga 1 este pe cale de a da campioană o echipă care nici măcar nu s-a înscris la startul sezonului. Plecată ca Steaua, echipa din Ghencea a ajuns acum o așa-numită FCSB, adică tot Steaua, dar în abreviere, care este pe cale de a câștiga campionatul la pas. Adevărul e că atunci când joci de una singură, poate să te cheme și WBA, WBC, PRM sau USL, că tot câștigi campionatul. Să vorbim acum de războiul dintre echipa lui Jiji și Armată este ca și cum am vorbi de gândacii de colorado, adică fără rost. Gândacii au exista și vor exista, așa cum și mafioții din fotbal și impostorii din CSA au exista și vor mai exista. Trist este că cele două tabere, FCSB și CSA și-au împărțit susținătorii. Unii, mai inocenți, cred că Armata e capabilă să formeze o nouă echipă, în timp ce alții merg pe mâna lui Jiji. Adevărul e… nici dracu nu știe care. Cert e că țigănia va continua, doar ne aflăm în România, nu ? Între timp, haideți să vedem ce a fost și să prevestim viitorul!

Ce a fost în tur ?

Despărțită de Reghecampf, plecat în Arabia Saudită la un salariu cu mai multe zerouri, Steaua s-a orientat către un antrenor fără pic de experiență în domeniu: Costel Gâlcă. De acest lucru avea să se convingă încă de la primul meci oficial al sezonului, atunci când Astra a învins-o în Supercupă. Făcând abstracție de meciurile din Liga 1, unele pe care echipa le-ar fi câștigat și fără antrenor, Steaua a început să arate după chipul și asemănarea lui Gâlcă în meciurile cu adevărat importante. Fără nicio excepție, roș-albaștri au pierdut toate meciurile importante: cu Ludogorets, de două ori cu Dinamo Kiev și cu Aalborg. Acestea au costat-o participarea în grupele Ligii Campionilor și ulterior primăvara europeană.

Ce va fi în retur ?

De returul Ligii 1 aproape că nici nu mai are rost să vorbim. Deși și-a pierdut singurul fotbalist din lot, pe Lucian Sânmărtean, care a plecat la buzunare mai groase, Steaua are încă 10-15 alergători care pot să mențină avantajul de 9-10 puncte față de urmăritoare. Pe bancă este tot Costel, însă asta nu prea contează în campionat. Probabil va conta în meciurile decisive din Cupă și Cupa Ligii, însă acestea nu sunt competiții cu miză deosebită. Adevărata miză e viitoarea participare în Liga Campionilor, acolo unde, cu acest lot și cu acest antrenor, Steaua, FCSB sau cum naiba s-o numi, nu are absolut nicio șansă.

Șanse de demitere a antrenorului: 50%

Șanse de scandal la echipă: 50%

Jucătorul returului: Claudiu Keșeru!

Decepția returului: Cristi Tănase!

Previziunea autorului: titlul la peste 10 puncte avans de locul 2!

Articolul precedentRoberto Baggio – Cavaliere della Repubblica Italiana
Articolul următorAutocarul lui Boca Juniors, atacat cu pietre în Chile…din greşeală!
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

1 COMENTARIU

  1. “Jucătorul returului: Claudiu Keșeru!” – la qatarezi poate – ar trebui re-editat articolul. În rest foarte pertinentă analiza… Keep up the good work!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here