^A300B654E917F6DE99EE71357E199B3474BB5B783043E125BF^pimgpsh_fullsize_distr
După ce în primul episod am văzut ce s-a întâmplat cu ”portbagajul” sărac al Ligii 1, urcăm acum treptat către zona de mijloc, acolo unde găsim ceva calitate, însă nu destul exploatată de mineri și alți regi locali.

12. Pandurii, echipa care vrea să se salveze cu ”Iedi”!

Dacă cineva ne spunea la începutul sezonului că Pandurii Lignitul Târgu Jiu va fi în pauză competițională o echipă care își va face griji în privința rămânerii în Liga 1, îi dădeam două perechi de palme și un șut în fund. Ei bine, iată că fotbalul e fotbal, vorba lui Ionescu din PSD, iar oltenii au fost în turul precedent una dintre proastele satului în Liga 1. Deși aveau antrenor cu cap, jucători cu picior și un buget bunicel, Pandurii au dezamăgit crunt. Este incredibil cum, într-un campionat cu atâtea desculțe, o echipă ca Pandurii să înregistreze doar 4 succese în 17 runde!! Așa ceva este greu de explicat. Hai să aruncăm o mini-privire asupra parcursului lor:

Ce a fost în tur ?

Echipa gorjeană, lipsită de aportul unui Condescu mult prea penal pentru sport, începea turul cu o bancă extrem de puternică și de valoroasă pentru nivelul Ligii 1, cu un lot peste media campionatului intern în toate compartimentele și cu speranțe de un loc cât mai înalt. Era destul să ne uităm la linia mediană formată din Anton, Nistor, Răduț, Nicoară, Buleică, etc și pariam pe Pandurii toți banii. Apoi, în atac veneau Matulevicius și ultra-urmăritul de Steaua Mihai Roman. Parțial, unii dintre ei, în special Roman, și-au îndeplinit sarcinile, însă a fost mult prea puțin pentru pretențiile oltenilor. Practic, dacă ne uităm pe foaia cu rezultate din tur, ajungem la concluzia că Pandurii nu a câștigat niciun meci cu o echipă serioasă. A învinge Rapid, Gaz Metan sau Oțelul este pur și simplu apă de ploaie. Pe de altă parte, Grig a pierdut meciuri cu Ceahlăul sau CSMS Iași, ceea ce e strigător la 10 ceruri. Date fiind rezultatele modeste și locul din zona retrogradării, Petre Grigoraș și-a dat demisia de onoare.

Ce va fi în retur ?

Cel puțin din punct de vedere al băncii tehnice, acolo unde a fost adus Edi Iordănescu, aka ”Iedi”, va fi jale și amar. Paradoxal însă, această stare de amatorism de la nivelul tehnicianului ar putea fi ștearsă cu buretele de revenirea lui Eric la echipă. Brazilianul a fost, nu știm dacă va mai și fi, jucătorul care a tras după el echipa în sezonul când a jucat aici. Există și un pui de îndoială asupra acestei reveniri, dat fiind faptul că Eric vine după o accidentare. Rămâne de văzut cât din acel Eric de clasă mai există astăzi. Și 50% ar fi destul… La ora scrierii acestui articol, în drum spre Târgu Jiu este și mega-starul de la Al Hilal, Mihai Pintilii. Pentru că dădea clasa afară din el la arăboi, Mihăiță a fost trimis acasă… După cum observați, nu am spus prea multe despre puiul lui Tata Puiu. Păi, ce naiba să spui despre o epavă în domeniu ? Normal că nimic!

Șanse de demitere a antrenorului: 65%

Șanse de scandal la echipă: 31%

Jucătorul returului: Eric!

Decepția returului: Mihai Răduț!

Previziunea autorului: Urcare în primele 8-10!

11. U Cluj, șepci mult prea mari pentru Ogăraru ?

Universitatea Cluj a fost una dintre multele echipe care promiteau să evolueze superb în turul de campionat. Cine a văzut meciul din Cupa Ligii Leucoplast dintre ”U” și Petrolul a rămas surprins de evoluția ”șepcilor roșii”. Sub comanda lui Mihai Teja, Lemnaru, Kovacs, Viveiros, Raul Costin și Mușat au defilat în fața formației pregătite de Răzvan Lucescu, care, la acea vreme, îl avea în lot și pe Adrian Mutu. Acesta chiar a jucat o jumătate de oră în acel meci. Din păcate pentru clujeni, evoluția din meciul cu Petrolul nu a mai fost repetată în debutul de sezon în Liga 1 și, în mod absurd și românesc, Mihai Teja a fost găsit principal vinovat, deși acesta construise la Cluj o echipă omogenă cu un material îndoielnic la dispoziție… Să vedem cum au evoluat ostilitățile pe Someș!

Ce a fost în tur ?

După succesul frumos cu Petrolul, echipa a trecut la munca din campionat, însă aici lucrurile s-au împotmolit. După un 0-0 cu mega-vedetele de la ASA Tg. Mureș, pentru U Cluj a venit un prim cataclism, chiar pe teren propriu. ”Studenții” au fost bătuți de Dinamo, scor 2-3, iar șefii deja strâmbau din nas: ”Cum, Dumnezeu, să te bată Dinamo ?!”. O prelungirea a mandatului lui Teja a fost succesul din etapa următoare de la Chiajna. Acesta nu a fost însă legat de alte evoluții bune, iar Teja a fost sacrificat după semi-eșecul cu Brașov, eșecul cu Botoșani și, culmea, succesul cu Iași. Oficial, s-a anunțat că Teja și-a dat demisia, însă doar un prost poate să creadă asemenea minciuni specifice unui fotbal mlăștinos. Odată demis Teja, la ”U” a ajuns nimeni altul decât George Ogăraru. Cu experiență în domeniu cât găina la Jocurile Olimpice de Iarnă, Ogăraru a arătat rapid ce ”poate”. Astfel, dacă U Cluj a scos 8 puncte cu Teja în 6 etape, Ogăraru a scos 10 în 11. Mai e ceva de spus ?

Ce va fi în retur ?

Finalul turului a arătat un U Cluj aflat pe val. Echipa lui Ogăraru și a olandezului Alfons Groenendijk a scos 5 puncte în ultimele 3 runde din tur, după remize cu Astra (deplasare), Oțelul (acasă) și un succes, 6-0, la Piatra Neamț cu Ceahlăul. Având această realitate îndemână, am fi tentați să spunem că ”Studenții” se vor salva lejer. În substrat însă, ”U” nu a făcut mare lucru. Ceahlăul era moartă, iar Astra își pierduse aura de echipă serioasă de etape bune. Ultimele etape din tur au găsit și o situație grea pentru Ogăraru prin prisma relației cu galeria. Nu mulți, însă foarte guralivi, clujeni au amenințat de multe ori cu ”decapitarea” în caz de rezultate negative. Rămâne de văzut când și dacă va veni aceasta. Vorbind și de lot, observăm la Cluj o armată de olandezi adusă în această pauză. Numele nu ne spun nimic, așa că haideți să așteptăm…

Șanse de demitere a antrenorului: 77%

Șanse de scandal la echipă: 32%

Jucătorul returului: Valentin Lemnaru!

Decepția returului: Unul dintre olandezi!

Previziunea autorului: Salvare de la retrogradare la limită!

10. FC Brașov, o fostă ”iubită” a lui Neculaie ?

niculae ion

Am auzit, auzim și, mai mult ca sigur, vom mai auzi de probleme financiare grave la clubul de sub Tâmpa. Nu foarte departe în timp, mai precis înainte de startul sezonului, jucătorii erau în grevă pentru restanțe salariale astronomice. Aceștia au amenințat că nu se vor prezenta la primul meci, unul din Cupa Ligii Leucoplast cu Astra. Din fericire pentru competiție și din păcate pentru buzunarele lor, Ioan Neculaie a reușit să-i prostească cumva, iar aceștia au intrat pe teren. Interesant este că același Neculaie care se plângea că n-are bani de salarii, este identic cu acel macho Neculaie care avea bani de alte chestii. Ei bine, dacă aceste ”chestii” vor câștiga teren în fața echipei, atunci e clar că echipa de sub Tâmpa va fi o altă defunctă celebră a fotbalului românesc. Dar haideți să revenim la fotbal, cât încă se mai joacă la FC Brașov:

Ce a fost în tur ?

Startul de campionat a adus ceva mai mult decât previzibil la Brașov: schimbarea lui Cornel Țălnar. După 3 eșecuri consecutive și un egal rușinos cu un Oțelul aflat în comă la acea vreme, Neculaie l-a dat afară rapid pe ”Țânțar”. A fost o demitere coaptă încă de la finalul sezonului precedent. În locul lui nea Cornel a fost adus eternul salvator Adrian Szabo, iar rezultatele au început să apară. De la 1 punct și favorită clară în ochii specialiștilor la o retrogradare sigură, echipa ardeleană a ajuns o mini-revelație a turului. Cu victorii la București cu Rapid și la Cluj cu CFR, Brașovul părea o echipă cu viitor sigur în prima ligă, iar Szabo părea un antrenor cu viață lungă pe banca tehnică. Din nefericire pentru bietul Adrian, finalul de tur a venit cu 6 eșecuri în 7 partide, iar Neculaie a început să gugălească pentru un nou antrenor.

Ce va fi în retur ?

Cu mâna sa dreaptă Zotta foarte activă, Neculaie s-a mișcat rapid și l-a adus la Brașov pe un anume Vjekoslav Lokica. Vă dați seama că pe ăsta, dacă va fi demis după o etapă, nu-l va reține nici nota de plată ? Oricum, cu Lokica sau orice alt nume, rezultatele echipei vor fi aceleași, adică dezastruoase. Asta atâta timp cât salariile vor fi întârziate, la Brașov poate să vină și Mourinho, că tot se vor duce către matineu sau desființare. Pentru a realiza pretențiile stegarilor în returul care va urma, aflați că aceștia tocmai l-au împrumutat pe Gabi Matei de la Steaua? Da, ați auzit bine: pe Gabi Matei, un jucător care nu mai știe nici măcar cum să alerge, darămite să mai și joace fotbal. Așadar, Lokica, Matei, Șeroni și Lepopold Novac (ultimii doi, alte achiziții), vor rezolva soarta Brașovului.

Șanse de demitere a antrenorului: 98%

Șanse de scandal la echipă: 22%

Jucătorul returului: Marian Constantinescu!

Decepția returului: Gabi Matei!

Previziunea autorului: Favoriții la retrogradare!

9. Viitorul cel Bătrân și ”Regele” de Aur! 

viitorul constanta

După ce în ultimele două sezoane ”omenia” a fost cuvântul care a definit existența Viitorului pe prima scenă a fotbalului românesc, iată că această ediție de campionat pare că a adus schimbarea mult așteptată de Gică Hagi. ”Regele” nu mai trebuie să plă… joace în omenii, ci doar pe teren, astfel că tinerele vlăstare de la Academie se pot dezvolta în liniște, pace și legalitate. Asta cu ”tinerele vlăstare” e doar de complezență, întrucât toți știm că ”moșnegii” vor țin viitorul în viață de-a lungul acestui retur. Înainte de ajunge la prezentarea pensionarilor, haideți să vedem ce a făcut Viitorul în acest tur!

Ce a fost în tur ?

Debutul de sezon ne-a arătat un Viitorul Voluntari via Chiajna identic cu cel din ultimele două sezoane. Am văzut niște tineri de viitor fără viitor, amestecați cu niște bătrâni fără trecut, toți încercând să răzbească într-o ligă mediocră. Echipa avea doar 3 puncte după șase runde, iar retrogradarea părea un lucru pe care nici 10 omenii nu o mai puteau salva. Din fericire pentru el, Hagi a avut norocul de a scăpa (naiba știe dacă prin demisie sau demitere) de Bogdan Stelea, un membru al generației de Aur care se pricepe la antrenorat precum Lăcătuș, adică deloc. După Stelea, la Viitorul a venit Bogdan Argeș Vintilă, adică Hagi neoficial, iar echipa a început să acumuleze puncte și victorii. Pentru a nu i se atribui rezultatele lui Vintilă, Hagi și-a oficializat postul în etapa a 10-a. Acum, Viitorul are destule puncte pentru a sta liniștită și departe de posibile omenii, însă totul se poate schimba.

Ce va fi în retur ?

Teoretic, partea a doua a sezonului ar trebui să fie floare la ureche pentru Hagi & compania. Acum, echipa nu mai trebuie să aștepte finalul pentru a cerși puncte. E suficient pentru a-și continua parcursul din finalul turului, iar punctele care vor asigura matematic salvarea vor veni. Apropo de venit, la Viitorul au mai ajuns în această iarnă o serie de jucători foarte experimentați, precum Cătălin Munteanu, Bănel Nicoliță sau Paul Pârvulescu. Nu sunt ăștia chiar zeii fotbalului mare, însă te salvează de la retrogradare într-o clipită dacă e nevoie. Lângă ei mai aleargă un Tănase, un Benzar sau un Mitriță, și uite așa echipa poate crește, nu neapărat în valoare, cât în puncte.

Șanse de demitere a antrenorului: WTF?!

Șanse de scandal la echipă: WTF II?!

Jucătorul returului: Bogdan Mitrea!

Decepția returului: Paul Pârvulescu!

Previziunea autorului: Loc liniștitor la mijlocul clasamentului!

8. Șase spre șapte, vine Dinamo, spartanii ajunși sparții! ! 

danciulescu ionel

Vă mai amintiți acele imagini cu jucătorii și conducătorii lui Dinamo, printre care și Regele Buteliilor, Cristi Borcea, cu toții îmbrăcați în spartani ? Ce vremuri în Ștefan cel Mare! Ce echipă! Ce rezultate! Ce bla…! Mai mult sau mai puțini răutăcioși, indiferent de bubele pe care le-au avut, cei din ”Groapă” au fost o echipă redutabilă a Ligii 1. Cu sau fără ”iarba cumpărată”, câinii din perioada domniei lui Borcea lătrau bine și o făceau la vârful clasamentului. Astăzi însă, echipa lui Negoiță nu este decât o umbră a acelui Dinamo solid la toate nivelurile. Dacă e s-o spunem pe bune, numai cine nu vrea n-o bate pe Dinamo… Dar hai s-o analizăm punct cu punct.

Ce a fost în tur ?

Cu un Stoican sigur pe el în funcția de antrenor, Dinamo a avut un start de sezon ca din tun, cu zero eșecuri după primele 6 etape. E adevărat, ”câinii” nu jucaseră cu nimeni în această perioadă, însă, din postura lor de echipă devenită mică, era și asta o performanță. Din etapa a 7-a încolo a urmat o confruntare cu realitatea cruntă, aceea a unui Dinamo lipsit de valoare. Prima bubă a fost eșecul de la Botoșani, unul dramatic, însă unul care începea să arate eterogenitatea echipei în toate compartimentele. De la Botoșani, echipa s-a întors proaspătă în Cupă (succes cu o echipă de amatori din Câmpina), apoi succes cu un Rapid decedat și o remiză cu CSU Craiova în campionat. Aceste trei meciuri aveau să fie doar un foc de paie, dat fiind faptul că după ele a urmat o serie de 5 eșecuri din 8 partide. Printre aceste eșecuri s-au numărat: unul rușinos cu CS Mioveni (Cupă), două tradiționale cu Steaua și Viitorul, și unul istoric cu Astra, scor 1-6. În această perioadă, mai exact după ”tradiționalul” cu Viitorul, Flavius Stoican a zburat de la echipă, înlocuit fiind de Ionel ”Habarnam” Dănciulescu. Corbul și-a luat ulterior setul de la Ole6 Protasov.

Ce va fi în retur ?

După ce Danciu-gol-gol-gol-gol-gol-gol a fost mutat într-o altă poziție, mai pe românește ”ejaculat”, Negoiță a adus la club un suflu proaspăt și flegmatic, prin angajarea în postura de manager pe nimeni altul decât Daniel Stanciu, zis și Narcis Răducan II. Acesta nu a venit cu mâna goală, ci l-a adus cu el pe Mihai Teja, un antrenor, nu cu pedigree, ci cu wiskas, dacă ne uităm la rezultatele echipei din perioada de pregătire. În 8 ”amicale”, Dinamo a luat, ATENȚIE, 22 de goluri, cam cât în 17 runde de campionat. Printre aceste boabe, se numără și 7 de la nișe puștani de la Danemarca U21. Așadar, iată semnul cel mai clar că Teja nu e un antrenor deloc rău, ba dimpotrivă, el e foarte bun. În aceste condiții, pentru Dinamo va urma un retur interesant. Interesant va fi turul nu doar prin prisma băncii tehnice, ci și a lotului de jucători, acolo unde numărăm multe achiziții, printre care preistoricul Marius Niculae, odihnitul Gicu Grozav,  refuzatul Astrei, Cristescu, rapididistul Grigore și câțiva Mohamezi și Enrici. În amicale, aceștia au fost destul de ”exotici”. Rămâne să vedem ce vor face în campionat.

Șanse de demitere a antrenorului: 87,7%

Șanse de scandal la echipă: 80%

Jucătorul returului: Vali Lazăr!

Decepția returului: Marius Niculae!

Previziunea autorului: termină peste Botoșani!

7.  Numai lapte și ”Șfaițer” la Botoșani! 

Dacă aruncăm o privire asupra situației în care se află primele 8 clasate, observăm că nu mai puțin de 50% dintre el sunt ”pe ducă”, adică în insolvență. Ei bine, deși vine dintr-o zonă a României de la care Dumnezeu și-a întors privirea, FC Botoșani devine, încet încet, una dintre echipele în care va trebui să ne punem bază în anii următori. De ce? Simplu! În condițiile în care CFR, Petrolul, CSU Craiova și Dinamo sunt în colaps, moldovenii ar putea să fie cei care să ne reprezinte în cupele europene. Va fi doar un tur, maxim două, însă cu toții vom devenii ”botoșăneni de mici”. Oricum, mai rău decât Dinamo nu au cum să fie atunci când vor părăsi granițele patriei. Dar până să treacă peste hotare, haideți să vedem cum se descurcă pe plan intern.

Ce a fost în tur ?

Echipa Grozavului Șfaițer sau a Șfaițerului Grozav, depinde cum vreți să le atribuiți meritele, a avut un debut catastrofal de tur. După primele două runde, FC Botoșani consemna două eșecuri clare, cu Gaz Metan (0-3, acasă) și cu Petrolul (1-4, deplasare), iar specialiștii le puneau deja eticheta de principali favoriți la retrogradare. Ei bine, spre surprinderea tuturor, după acest start ratat, pentru Leo Grozavu & compania au urmat 5 partide în care au înregistrat 4 succese, dintre care unele de răsunet, cu Astra și Dinamo. Apoi, după un accident în Cupă cu Rapid, echipa și-a continuat seria bună, înregistrând, până în etapa a 10-a, alte 5 meciuri fără eșec. Finalul de tur a fost ceva mai slab, însă locul 7 este unul cât se poate de bun.

Ce va fi în retur ?

Fără dunga roșie de echipă insolventă, cu același antrenor și cu același lot de jucători, FC Botoșani nu are cum să dezamăgească. De retrogradare nici nu se poate pune problema, ci doar de locul pe care ei îl vor ocupa la final.

Șanse de demitere a antrenorului: 26%

Șanse de scandal la echipă: 0,1%

Jucătorul returului: Quenten Martinus!

Decepția returului: –

Previziunea autorului: termină în primele 7!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here