Previziunile Ligii 1 (I)! De la glasul roților de matineu, la fâsâitul de pe Târnava Mare!

0
2562

^A300B654E917F6DE99EE71357E199B3474BB5B783043E125BF^pimgpsh_fullsize_distr
Vineri, 20.02.2015, cel mai puternic campionat din spațiu carpato-danubiano-pontic repornește la drum cu șocul Viitorul – CSMS Iași. Dacă în trecut v-am obișnuit cu RetroLiga1, acum venim cu o serie de previziuni menite să vă pună la curent cu realitățile fotbalistice interne. Cine a venit, cine a plecat, cine a falimentat, cine a înjurat, cine a fentat, pe toate le analizăm aici. Tot aici vom prognoza echipele care vor lua calea ceaiului din zori, dar și pe cele care vor intra în cupele europene direct din mocirla mioritică!

Înainte de a da bice și a lua la puricat prima echipă, haideți să aruncăm o privire asupra primei părți a campionatului și să vedem cu ce am avut de a face. În primul rând, am avut un campionat unilateral dezvoltat, cu Steaua încercând să se antreneze cu nimeni pentru cupele europene. Din păcate pentru steliști, atunci când te antrenezi cu nimeni, nimeni ajungi. Numai așa se explică faptul că trupa lui Gâlcă a ajuns să fie eliminată de Ludogorets în Ligă și de la Aalborg în Europa League.
Tot turul de campionat ne-a arătat cum arată durerea, sărăcia și falimentul. Am văzut un Dinamo ajuns o cârpă, un Rapid cerșind milă și un CFR Cluj cu aromă de Urziceni. În rest, nimic de remarcat, poate doar un Petrolul dus de capră la vale și o Astra Giurgiu cu un patron mult prea instabil. Dar gata!
Să începem acum Previziunile Ligii 1! Prima la tablă: Rapid București!

18. Rapid, glasul roților de matineu ? 

Gazu
Cristi Pustai, în epoca Gaz Metan, o vreme când avea ce călări
Ce a fost în tur ? 
A fost durere, amatorism și, ca de obicei la Rapid, multe promisiuni de mai bine. Din păcate pentru pătimașii fani giuleșteni, așa-zișii patroni de mușama nu au făcut decât să promită marea cu sarea, iar în final a rămas doar rana. Echipa, trecută prin mâinile lui Ganea și Rada, este acum (până la rezolvarea recursului CFR-ului) pe ultimul loc, unul în acord cu realitatea valorică. Apropo de ”valoare”, aceasta a fost extirpată în această iarnă de staff-ul format din Moraru-Pustai și, o perioadă, Vamă. Nu mai puțin de 20 de alergători au fost dați afară de la echipă. Printre ei putem număra nume mari pentru oina românească, precum Vali Negru, Ciolacu, Tânc sau Țânc (depinde de comentatori), Dăruială (ce ironie, tocmai pe ăsta să-l dai afară) și Mendy (dar nu ăla bătut de Bute).
Ce va fi în retur ?

Fără riscul de a ne îndoi, trebuie să spunem că Rapidul a realizat transferul inter-sezonului, semnând cu Cristi Pustai. Deși nu joacă, tehnicianul scuipat de bordelul de antrenori de la ASA Tg. Mureș face cât 100 de Ciolaci și 4567 de Țânci. Iar dacă profesorului îi mai adăugăm ceva valoare și experiență venită din partea nou-veniților, poate că Rapid mai are ”o șanse”, vorba prostului cu blocknotes. Când ne referim la valoarea celor noi, nu suntem inocenți să pariem pe ei, noi doar mergem pe cărțile lor de vizită. E adevărat, există și achiziții dubioase, precum unul de la Vișeu, însă per total New Rapid arată mai bine decât producția din toamnă.

Șanse de demitere a antrenorului: 46,7%

Șanse de scandal la echipă: 50%

Jucătorul returului: Cristi Săpunaru!

Decepția returului: Unul dintre exotici!

Previziunea autorului: Rapid se salvează! 

17. Oțelul, miros de ceai la malul Dunării! 

O mai știți pe Marina Almășan și celebrul ei ”Ceai de la ora 5” Ce emisiune, ce invitați, ce vremuri, ce ceaiuri. Toate erau însă după-masa. Revenind la fotbalul nostru mioritic, când spunem ceai și ne referim la Oțelul Galați, vorbim exclusiv despre ceaiul de dimineață, acea dimineață rece de toamnă din liga inferioară. Nimic nu ne dă iluzia că această echipă, INCREDIBIL, fostă campioană, are șansa de a se salva de la retrogradare. Dar haideți s-o radiografiem pe scurt…

Ce a fost în tur ?

Mari diferențe între Oțelul și Rapid nu prea au fost în prima jumătate a campionatului. După ce s-au despărțit de un sas, Ewald Lienen, oțelarii au adus un altul, sperând că acesta va continua munca onorabilă a primului. Din păcate, lotul de o valoare sub nivelul Dunării și lipsa mărunțișului, au făcut ca Michael Weiss să fie dat afară după numai 7 runde. Pe bancă a stat puțin Daniel Florea, iar apoi a venit eternul antrenor de mâna a treia din fotbalul românesc, Tibor Selymeș. La ora la care vorbim, Tibi încă e la Galați, însă asta nu ne face să vă asigurăm că tricolorul de aur va fi acolo și prin martie.

Ce va fi în retur ?

În general, lotul Oțelului este unul care ne îndeamnă să ne pariem tot ce avem, casă, nevastă, soție și purcel pe o retrogradare clară. Există însă o condiție prin care echipa se poate salva de la retrogradare. Aceasta este infirmarea zicalei care sună cam așa: ”Cu o floare nu se face primăvară”. Această floare de la Oțelul, deși cam îmbătrânită și cu 3 petale, este compusă din Florin Cernat, Călin Cristea și Alexandru Tudorie. Dacă jucătorul de 34 de ani, venit din Turcia, va mai avea forța de a juca precum în tur, iar cei doi vor fi pe poziții în atac, atunci poate poate….. Dacă nu, totul e în zadar. Lotul Oțelului mai conține nume mari ale fotbalului mic din România, precum Dică (cel anonim), Jula, Popa sau Iorga, însă aceștia sunt genul de fotbaliști, fie expirați, cum e cazul celor doi Emil, fie lipsiți de constanță ca Popa și Iorga.

Șanse de demitere a antrenorului: 67%

Șanse de scandal la echipă: 30% 

Jucătorul returului: Florin Cernat!

Decepția returului: Răzvan Grădinaru!

Previziunea autorului: Șanse 50 – 50%

16. CSMS Iași, stânga împrejur către matineu! 

La începutul sezonului, în Copou curgeau tone de lapte și miere. Lăcătuș era pe banca tehnică, jucătorii erau plătiți la secundă, cel puțin așa ne spunea președintele Prunea, iar speranțele de rămânere în Liga 1 pentru încă un sezon erau uriașe. Din păcate pentru ieșeni, tuturor ingredientelor enumerate anterior nu li s-a adăugat unul fundamental: fotbaliștii! Să vedem pe larg cum merg treburile în Moldova…
Ce a fost în tur ?

Mult timp, echipa a fost pe ultimul loc, iar acest lucru a fost unul mai mult decât logic. Turul de campionat al ieșenilor a început cu Marius Lăcătuș pe bancă, a continuat cu ”Aisbergul” Ionuț Chirilă și s-a încheiat cu Nicolo Napoli, acesta din urmă fiind responsabil și acum de soarta echipei. În comparație cu ”Fiara” și ”Aisbergul”, care sunt praștie în domeniul antrenoratului, Napoli a reușit să scoată ceva din jucătorii ieșeni. A reușit, cum s-ar zice pe românește, să facă din rahat bici. Și, culmea, biciul a început să pocnească pe finalul turului, atunci când echipa a câștigat cu Rapid și Pandurii, reușind astfel să părăsească ultima poziție. În afară de aceste două succese, echipa a punctat numai prin egaluri.

Ce va fi în retur ?

Dacă la Oțelul și Rapid am văzut update-uri în componența loturilor, la CSMS Iași toată campania de transferuri s-a rezumat în aducerea lui Mădălin Ciucă. Este ca și cum într-o căruță cu 500 de kile de cartofi stricați ai mai arunca un kil, tot stricat, și ai spera să rezolvi problema. Nicăieri unde a jucat, acest Ciucă nu a arătat că are legătură cu fotbalul. Prin urmare, cu ce să-i ajute bietul Mădălin pe Plămadă, Bole, Crengăniș și Onduku în încercarea lor de a mai staționa un sezon pe prima scena ? Ce poate să facă Nicolo Napoli cu un astfel de lot ? Avem noi dreptul să dăm în el dacă va retrograda ?

Șanse de demitere a antrenorului: 87%

Șanse de scandal la echipă: 23%

Jucătorul returului: Alexandru Ciucur!

Decepția returului: Andrei Enescu!

Previziunea autorului: Pole-position pentru Liga 2!

15. Există viață după ”Pinalti” sub Chietrișica ?

pinalti stefan

După ce Gheorghe Ștefan, alias Pinalti, a fost preluat de Direcția Națională Anticoruție, alias ”Sfânta DNA”, clubul de sub Chietrișica a fost și el preluat. Din fericire, nu de mascați, ci de italienii lui Massone. Gurile rele spun că italienii sunt tot un fel de ”mascați”, însă haideți să fim optimiști și să sperăm că, în memoria fostului patron, totul va fi bine la Piatra Neamț. Până să vedem cum se va descurca noua eră vafanculistă din Piatra Neamț, haideți să aruncăm o privire asupra trecutului…

Ce a fost în tur ?

Fără doar și poate, Ceahlăul Piatra Neamț a fost performera turului sezonului 2014-2015 din Liga 1. De ce ? Pentru că a fost singura echipă care a bătut PE TEREN pe Steaua, unica echipă care se bate la titlu. Am specificat PE TEREN, dat fiind faptul că Steaua a mai pierdut un meci, însă nu cu adversarul, ci cu ”omul negru” Istvan Kovacs. Revenind la acel succes, obținut chiar în Ghencea, trebuie remarcat faptul că el este cu atât mai prețios cu cât a fost obținut cu Florin Marin, alias Flocea, în funcția de antrenor. Practic, fără să exagerăm, acest eșec poate fi considerat rușinea supremă pentru Costel Gâlcă. Flocea nici nu-și cunoștea toți jucătorii la ora la care îl bătea pe Costel. Legenda spune că la finalul meciului, probabil afectat de euforia victoriei, Florin Marin l-a felicitat pe Costel Ilie pentru golul marcat. În afară de succesul cu Steaua, Ceahlăul a mai învins pe Chiajna și Pandurii… și cam atât.

Ce va fi în retur ?

În retur vorbim de trei factori fundamentali, conducere, banca tehnică și jucători, dintre care primii doi sunt schimbați față de tur. Domnitorii pământeni, dacă ne este permisă forțarea istorică, au fost înlocuiți de cei din Imperiul Roman. Odată instalați, aceștia au schimbat și banca tehnică, aducând acolo un Ze(u) Maria, pe numele său de naștere José Marcelo Ferreira, care va încerca să-l facă uitat pe Flocea. Cum sună Flocea și cum sună Ze Maria ? Capitolul jucători este singurul păstrat în mare măsură la fel ca tur. Unica noutate este aducerea lui Aldea, împrumutat de la Steaua. La plecări îl notăm pe Dumitraș, ajuns la speranța Băniei, CSU!

Șanse de demitere a antrenorului: 34%

Șanse de scandal la echipă: 28%

Jucătorul returului: Vlad Achim!

Decepția returului: Adrian Gheorghiu!

Previziunea autorului: Salvare/retrogradare la limită!

14. Concordia Chiajna sau cât de mare e un Șumudică mic ?

MARIUS SUMUDICA
sursa: fotbalită

Dacă Ion Luca Caragiale ar mai fi trăit și ar mai fi continuat să scrie comedii, probabil că s-ar fi reorientat de la cele axate pe moravuri sociale și politice, către cele pe moravuri social-microbistice. Iar o sursă îmbelșugată de inspirație ar fi Chiajna, Concordia Chiajna. Numai aici, primarul Minea a adunat de-a lungul ultimilor ani cele mai caraghioase comedii de antrenori, de la Ilie Stan la Ionuț Chirilă și de la Ionuț Chirilă la Marius Șumudică. Fără îndoială, Șumi-gol este apogeul. Acest individ este crema antrenorului de tip pamflet. Dacă s-ar face un top al celor mai caraghioase figuri microbistice, Șumi ar bate tot, și la propriu, și la figurat. Să vedem ce a făcut și ce va face figurantul în Liga 1!

Ce a fost în tur ?

Ca de obicei în ultimele sezoane, plecarea a fost una plină de speranțe la Chiajna. Mai pe la colțuri, mai prin crâșme, Minea spera la un loc de Europa. Din păcate pentru nea Minuț, echipa a plecat ca din pușcă, însă pușca nu avea gloanțe și, pe deasupra, ea se afla în brațele acestui geniu neînțeles, Marius Șumudică. Vrând mai degrabă să scape de rămășițele chirilice din lot decât să-și vadă de crearea unei echipe competitive, Șumi a început să fie un antrenor tot mai bun, însă nu în domeniul fotbalului, ci în cel al injuriilor la adresa bătuților de soartă reporteri de la Look TV. Ne amintim și acum de biata reporteriță care a fost luată la șuturi în fund de Șumi-gol, doar pentru că i-a spus bădăranului că apa e udă. Dar el nu, cum să fie apa udă?!! În rest, cam nimic pe la Chiajna. Fotbalul a fost precum iarba naturală, inexistent!

Ce va fi în retur ?

Multe lucruri nu se vor schimba la Concordia, dat fiind faptul că pe bancă va fi același Șumi extrem de secetos în idei, iar în lot vor apărea jucători de mâna a doua. Acestora din urmă li se vor adăuga genii apuse ale fotbalului autohton, precum Adi Prințul, Fane Grigorie, Florin ”Chibrit” Lovin, Mihai Dina sau George De la Pena. Paradoxal, salvarea de la retrogradare ar putea fi o chestiune relativ abordabilă pentru trupa de pe sinteticul de la Chiajna, dat fiind faptul că 7 echipe din Liga 1 sunt în stare de putrefacție.

Șanse de demitere a antrenorului: 47%

Șanse de scandal la echipă: 88%

Jucătorul returului: Florin Purece!

Decepția returului: Adrian Cristea!

Previziunea autorului: Salvare de la retrogradare!

13. Gaz Metan s-a fâsâit, Liga 2 a cam venit!

Echipa de pe malurile secate ale Târnavei Mari a traversat în Liga 1 etapele pe care le parcurge o butelie de gaz în casa omului. La început e plină, dă randament, îți faci grătarul și micii liniștit, iar apoi începe să se golească treptat de la o zi la alta. Și se golește și se tot golește până când te face să renunți la ea și să treci la cărbune sau la lemne. Ei bine, exact așa a fost echipa Gaz Metan. La început a fost bine, au fost bani, s-a construit stadion, s-au plătit salarii, au fost aduși fotbaliști, nu panarame, până la un moment când… Banii s-au terminat, Horoba a venit, iar echipa este secată din toate punctele de vedere. Anul trecut s-a salvat cu chiu cu blat (la Piatra Neamț), însă în acest an nimic nu pare să aducă fericirea la Mediaș.

Ce a fost în tur ?

Interesant sau nu, toate victoriile Mediașului au venit împotriva unor echipe mult mai bine cotate, iar acest lucru s-a văzut ulterior. Imediat după ce au fost învinse de echipa lui Dulca (pe atunci), majoritatea dintre aceste echipe au explodat. Vorbim aici de CSU Craiova, FC Botoșani și Viitorul. Cele trei sunt mult mai bine clasate decât Gazu și par favorite la salvare și chiar la locuri de Europa League. În schimb, Gaz Metan a suferit în unele meciuri în care putea scoate mult mai multe, iar aceste puncte ratate o pot costa scump la finalul sezonului.

Ca va fi în retur ?

Cu un antrenor nou, cu ceva curățenie în lot și cu mici cârpeli cu fotbaliști necunoscuți sau cu românași de mâna a 4-a, Gaz Metan încearcă minunea, adică salvarea de la o retrogradare mai mult decât logică și conformă cu realitatea. Dan Matei, noul nume propus pe banca Mediașului, este fostul secund al lui Dulca și are deja un succes istoric pe banca celei mai tari echipe din Mediaș. Acesta a reușit să învingă pentru prima dată în istorie pe FC Brașov. Se întâmpla chiar la debut, de Moș Niculae, atunci a îndeplinit funcția de interimar. Cât despre fotbaliștii care vor lupta pentru salvare, aici remarcăm numele noi Elton de Oliveira nu știu cum, Abrudan ”Gol în 5 secunde pe Anfield” și un anume Bekoe. Pot ei ca oameni să salveze Gazul ? Sau e nevoie de resetarea lui Curtean, Petre & garda veche ?

Șanse de demitere a antrenorului: 85%

Șanse de scandal la echipă: lipsă semnal!

Jucătorul returului: Aymen Tahar!

Decepția returului: Alexandru Târnovan!

Previziunea autorului: Retrogradare sigură!

Liga 1

Articolul precedentBarometrul stranierilor! Bogdan Stancu a marcat, dar s-a accidentat!
Articolul următorNBA All-Star Game 2015 / Cele mai frumoase momente

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here