Preview 2013/2014, Cupa Mondială de sărituri cu schiurile: Ahonen, a 2-a revenire. Schlieri, al 3-lea glob?

0
1794

skijump1

Sezonul 2013/2014 din Cupa Mondială de sărituri cu schiurile debutează în acest weekend, dar nu în Nordul Europei la Kuusamo sau Lillehammer cum eram obişnuiţi, ci în Germania, la Klingenthal. Schimbarea era demult în gândurile oficialilor, aşa cum afirmă Walter Hofer, iar ea a putut fi pusă acum în aplicare datorită tehnologiei avansate, dar şi a faptului că numărul de spectatori şi atmosfera creată la competiţiile din Germania este una deosebită. La fel ca în sezonul trecut  la Sochi, la Klingenthal au fost păstraţi 14.000m³ de zăpadă pentru ca etapa să se poată desfăşura în condiţii de iarnă în luna noiembrie, iar organizatorii au anunţat că totul merge conform planurilor şi nu vor exista probleme.

CALENDAR

Un astfel de “depozit de zăpadă” există şi la Titisee-Neustadt (Germania), permiţând revenirea locaţiei în calendar după o pauză de 6 sezoane. Alte noutăţi din calendar sunt etapele de la Bad Mitterndorf (Austria, revenire după un an), Falun (Suedia, revenire după 12 ani), etapa de la Harrachov (Cehia) nu se va mai disputa deoarece aceştia vor găzdui Campionatul Mondial, iar din schemă au ieşit Vikersund (Norvegia) şi Oberstdorf (Germania), care va face parte doar din Turneul celor 4 Trambuline.  În luna februarie, Cupa Mondială va lua o pauză, atenţia mutându-se către Olimpiada de la Sochi, iar ultima etapă va fi găzduită tradiţional de Planica, dar nu pe “Mecca” săriturilor cu schiurile, Letalnica, aceasta fiind în reconstrucţie.

Calendarul complet al sezonului 2013/2014 poate fi vizualizat AICI.

NOUTĂŢI

Acest sezon nu aduce modificări majore în sistemul de calcul al punctajului, însă vor exista două mici schimbări:

1. Dacă antrenorul va decide să modifice poziţia barei de start a unui concurent, acesta este obligat să zboare cel puţin 95% din lungimea trambulinei, altfel nu va primi punctele compensatorii

2. Factorul de compensare privind direcţia vântului într-un zbor a fost crescut cu 21%

O altă noutate este aceea că nu doar telespectatorii vor vedea acea linie de aterizare pe care schiorii trebuie să o atingă ca să treacă pe primul loc, ci şi cei aflaţi la faţa locului, inclusiv competitorii, care astfel se vor putea orienta mai bine.

REVENIREA REGELUI FINLANDEZ

skijump2

Unul dintre cei mai mari săritori cu schiurile din toate timpurile, finlandezul Janne Ahonen, revine la 36 de ani pentru a doua oară în Cupa Mondială, anunţând că va pune accent pe Olimpiadă, competiţie unde nu a reuşit să câştige o medalie individuală în cariera sa, şi pe Turneul celor 4 Trambuline, turneu pe care l-a câştigat de 9 ori. Un alt veteran, japonezul Noriaki Kasai (41 de ani), va începe a 23-a ediţie de Cupă Mondială. Ca fapt divers, primul său podium din carieră a venit la o lună de la naşterea actualului campion, Gregor Schlierenzauer. De la start va lipsi un alt mare săritor de succes, Martin Schmitt, antrenorul echipei Germaniei, Werner Schuster, declarând că Martin nu se află încă într-o formă deosebită.

ROMÂNIA PE HARTĂ

rasnov

După ce în această vară, la Râşnov, România a găzduit în premieră o competiţie de sărituri cu schiurile, în cadrul Cupei FIS de vară, staţiunea din judeţul Braşov va găzdui şi o etapă de Cupă Mondială la feminin, în perioada 1-2 martie. Este un pas important făcut de România, şi, cine ştie, poate în câţiva ani, Baza Olimpică de pe Valea Cărbunării va fi inclusă şi în calendarul masculin.

FAVORIŢI

Într-o astfel de competiţie e destul de greu să dai un favorit cert, ţinând cont de numeroşii factori care pot influenţa un săritor şi de faptul că în ultimele 8 sezoane au fost 6 câştigători diferiţi şi nici unul nu a reuşit să-şi apere globul de cristal. Conform caselor de pariuri, Gregor Schlierenzauer pleacă cu prima şansă în cursa pentru al 3-lea trofeu, urmat de Kamil Stoch, Anders Bardal şi germanii Severin Freund şi Andreas Wellinger, proaspăt câştigător al Grand Prix-ului din vară. Pe lângă aceştia există însă multe alte nume, precum Morgenstern, Kofler, Jacobsen, Ammann, Ahonen, care pot oferi surpriza. Ceea ce se poate garanta este spectacolul pe care îl vor oferi săritorii şi să sperăm că această ediţie va fi una mai strânsă.

Sursă foto: fis-ski.com, redbull.com, m2r-architecture.com, newsbv.ro, mytex.ro

Articolul precedent#PronoLiga1! Etapa a 15-a!
Articolul următor16.000 de km parcurşi pentru un meci! Topul celor mai lungi deplasări din campionatele interne
Football, bloody hell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here