Jocul și rezultatele Qatarului de la această ediție a Campionatului Mondial sunt de departe cele mai slabe pentru o țară gazdă a celei mai importante competiții fotbalistice. Micuța națională din zona Golfului a părăsit Cupa Mondială încă din faza grupelor. Qatarezii au avut înfrângeri pe linie, într-o grupă din care au mai făcut parte Olanda, Senegal și Ecuador. Putem spune că acele ponturi cupa mondiala au avut dreptate!
Prestația Qatarului este oarecum de înțeles, dacă ne gândim că este vorba despre o selecționată fără experiență la turneele finale. Pentru Qatar a fost prima oară când au participat la o Cupă Mondială, iar acest lucru s-a văzut. Jocul qatarezilor a mers de multe ori în direcția comicului, în special în partida de debut cu Ecuador, pierdută la 0-2. Aceștia au dat dovadă de amatorism la unele faze, dar au arătat ceva mai bine în următoarele două jocuri.
Acestea fiind zise, Qatar este doar a doua națională din istorie care nu trece din grupe la un turneu final de CM pe care-l organizează. Prima a fost Africa de Sud, în 2010. Dar sud-africanii au avut atunci patru puncte. De-a lungul timpului, au fost momente de bucurie și trofee câștigate chiar în fața propriilor suporteri pentru țările gazdă ale Mondialelor. În continuare, vă vom prezenta, pe scurt, parcursul tuturor gazdelor CM.
Uruguay 1930 – Campioană
Primul Mondial s-a desfășurat în condiții cu totul speciale. Au participat 13 selecționate în total și doar patru din Europa, având în vedere dificultatea de a călători la acea vreme. Câștigătoarele grupelor s-au calificat în semifinale. Gazdele s-au impus mai întâi în fața României și celor din Peru. A urmat apoi un festival de goluri în semifinalele vs Iugoslavia (6-1) și finala cu Argentina (4-2). Uruguay a câștigat astfel prima ediție a Cupei Mondiale, chiar acasă.
Italia 1934 – Campioană
La doar patru ani după succesul Uruguayului, țara gazdă avea să repete performanța. A fost rândul Italiei de această dată. Campionii en-titre nu au participat, răspunzând cu aceeași monedă europenilor pentru momentul 1930. Italia a câștigat finala cu Cehoslovacia, după ce a fost condusă.
Franța 1938 – Sferturi de finală
Franța a fost naționala care a disputat cele mai puține meciuri la turneul final în calitate de țară gazdă. ”Les Bleus” au disputat doar două meciuri, deoarece în 1938 s-au jucat doar faze eliminatorii, începând cu optimile. Gazdele au câștigat cu Belgia, dar au pierdut mai apoi cu Italia, viitoarea câștigătoare a competiției. A fost pentru prima oară când țară gazdă nu păstra și trofeul.
Brazilia 1950 – Loc 2
Brazilia a terminat pe poziția secundă primul Mondial găzduit. A fost literalmente un loc 2, deoarece s-a jucat în grupe și în runda finală. Meciul decisiv a fost contra Uruguayului, iar gazdele ar fi câștigat turneul dacă obțineau un rezultat de egalitate. Nu au reușit acest lucru și au pierdut cu 1-2. „Dezastrul de pe Maracana” a fost jocul de fotbal cu cea mai mare audiență din istorie. Între 175.000 și 200.000 au fost prezenți pentru a vedea pe viu dezamăgirea braziliană.
Elveția 1954 – Sferturi de finală
Elvețienii au egalat cea mai slabă performanță de atunci pentru o țară gazdă la un Mondial, fiind eliminați în sferturile de finală. Au învins de două ori pe Italia și s-au calificat în faza ultimilor opt, dar acolo s-au apropiat după un 5-7 vs Austria.
Suedia 1958 – Finală
Scandinavii s-au comportat excelent la Cupa Mondială. În 1958, au obținut cea mai bună performanță din istorie. Au ajuns până în ultimul act, dar acolo nu au putut face față Braziliei, pentru care evolua un tânăr în vârstă de 17 ani în atac. Da, este vorba despre Pele.
Chile 1962 – Loc 3
Chile s-a comportat onorabil la Mondialul găzduit în 1962. Naționala sud-americană a trecut de Italia în prima rundă. Acel meci s-a arătat cu o bătaie generală și a rămas cunoscut drept „bătălia de la Santiago”.
Anglia 1966 – Campioană
Anglia a fost prima gazdă a Campionatului Mondial care a fost anterior direct afectată de cel De-al Doilea Război Mondial. Inventatorii fotbalului au avut parte de o generație excelentă atunci și Bobby Charlton, Bobby Moore sau Gordon Banks au ridicat trofeul înmânat de Regina Elizabeta a II-a pe Wembley.
Mexic 1970 – Sferturi de finală
Mexicul a găzduit Mondialul din 1970, unul în care România a jucat în grupă cu marea Brazilie. Generația de atunci a sud-americanilor, care a devenit și campioană, este considerată una dintre cele mai bune echipe din istoria fotbalului. Revenind la gazde, acestea au ajuns în sferturi, acolo unde au fost eliminate de Italia, cu 1-4. Anterior, Mexic avea o singură victorie la CM.
Germania de Vest 1974 – Campioană
Nemții au câștigat ediția găzduită în 1974, chiar prima la care s-a acordat actualul trofeu. Brazilia, după cele trei triumfuri anterioare, a primit definitiv cupa Jules Rimet. Germania de Vest a învins în finală Olanda, cu 2-1.
Argentina 1978 – Campioană
„Pumele” au câștigat prima Cupa Mondială din istorie în 1978, fiind conduși de Mario Kempes și Diego Maradona, aflat la primul moment important din carieră. Învinsa din ultimul act a fost tot Olanda, scor 1-3.
Spania 1982 – Runda secundă
Spania a fost eliminată în grupele principale. Ibericii au terminat pe ultimul loc, în spatele Germaniei de Vest și Angliei. Turneul final avea să fie câștigat de Italia.
Mexic 1986 – Sferturi de finală
Mexicul nu trebuia inițial să fie gazdă în 1986. I-a fost acordat turneul final pe ultima sută de metri și a devenit prima țară care a organizat două Cupe Mondiale. Formația din America Latină s-a oprit de această dată în sferturile de finală, unde a fost învinsă la penalty-uri de Germania de Vest, viitoarea finalistă. Argentina lui Maradona câștiga trofeul și în 1986.
Italia 1990 – Loc 3
La Mondialul din Italia, gazdele nu au avut parte de „notti magiche”. Roberto Baggio și Toto Schillaci s-au oprit în semifinale, iar mai apoi au câștigat finala mică cu Anglia. Trofeul i-a revenit Germaniei, după o victorie cu Argentina.
SUA 1994 – Optimi de finală
Mondialul de amintit pentru naționala României a fost unul bun și pentru țara gazdă. Am făcut parte din aceeași grupă și am reușit să-i învingem pe „yankei” cu 1-0. Ne-am calificat la braț în optimile de finală, acolo unde americanii aveau să se oprească după o înfrângere cu Brazilia, viitoarea campioană.
Franța 1998 – Campioană
„Cocoșii galici” au avut nevoie de un Mondial organizat pentru a pune mâna pe marele trofeu. Zinedine Zidane a fost omul decisiv pentru o generație fabuloasă a ”Les Bleus”. Finala a fost câștigată cu Braziliei, la scor de neprezentare (3-0).
Coreea de Sud și Japonia 2002 – Semifinale și optimi de finală
Primul Mondial și singurul de până acum găzduit de mai mult de o țară a fost și prima ediție asiatică. Coreea de Sud a ajuns până în semifinale, acolo unde a pierdut în fața Germaniei. S-a scris mult despre acel parcurs al coreenilor, care au fost evident ajutați de arbitri, în special într-un meci cu Italia. De cealaltă parte, Japonia a fost învinsă de Turcia în optimi, selecționata care trecea și de sud-coreeni în finala mică a competiției. Brazilia lui Ronaldo Nazario a devenit campioană, după 2-0 vs Germania.
Germania 2006 – Loc 3
Dacă tot a venit vorba despre Germania, următorul Mondial a avut loc chiar în această țară. Miroslav Klose a fost cel mai bun jucător al gazdelor și a devenit golgheterul competiției, cu cinci reușite. Nu a fost de ajuns pentru o finală, deoarece Italia, viitoarea campioană, i-a învins pe nemți în semifinale. Germania a câștigat finala mică în fața Portugaliei.
Africa de Sud 2010 – Grupe
Primul Mondial african a fost și prima ediție la care țară gazdă nu a reușit să treacă de grupe. Cupa Mondială devenită cunoscută pentru vuvuzelele din tribune nu le-a avut pe gazde în fazele eliminatorii. Aceștia au obținut totuși o victorie importantă în grupe, cu Franța. Dar ambele au plecat acasă după aceea. Spania a câștigat marele trofeu, după 1-0 în finala cu Olanda.
Brazilia 2014 – Semifinale
Pare că brazilienii sunt maeștrii dezamăgirilor atunci când evoluează la o Cupă Mondială pe propriile arene. După șocul din 1950, a urmat unul cu adevărat dureros. Semifinala cu Germania a fost una dintre cele mai drastice înfrângeri pentru o selecționată într-o fază atât de avansată. Cu 7-1 s-au impus nemții, care aveau mai apoi să câștige și trofeul, după 1-0 vs Argentina.
Rusia 2018 – Sferturi de finală
După câteva dezamăgiri, Mondialul precedent a fost din nou un moment de celebrare pentru țara gazdă. Aceasta s-a autodepășit, a trecut de grupe și mai apoi a eliminat Spania în optimile de finală. S-a oprit în fața Croației, după un eșec la penalty-uri. Croația a ajuns până în finală, pierdută cu Franța (1-4).