Acel „fair-play“ financiar de care se vorbeste la UEFA de o buna vreme pare sa-si arunce razele asupra Premier League, cluburile engleze adoptand o decizie importanta prin care se urmareste intronarea unei noi discipline financiare si plafonarea castigurilor fotbalistilor.
Cele 20 de cluburi au stabilit o limita superioara insa flexibila a salariilor, in contextul unor posibile datorii (credite) care in perioada 2013-2016 nu pot depasi 105 milioane lire, adica circa 123 milioane euro. Depasirea acestei granite urmeaza a fi sanctionata cu scaderea de puncte in clasament. Decizia nu a fost adoptata unanim, se stie doar ca minimul necesar de voturi este 14. Nu s-a dat publicitatii numarul de voturi contra si nici numele acestor cluburi.
Este evident ca majoritatea cluburilor engleze urmaresc impedicarea in viitor a unor practici ca cele vazute la Manchester City sau Chelsea. „Proprietarii pot si in viitor sa imbunatateasca activitatea cluburilor cu sume rezonabile de bani, a spus seful ligii, Richard Scudamore, dar ei nu au voie sa pompeze intr-o perioada scurta sute de milioane.“ Este exact ceea ce s-a intamplat la Chelsea din contributia oligarhului rus, Roman Abramovici sau la Manchester City din partea unui investor din Emiratele Arabe Unite.
Premier League este cel mai bogat campionat din lume, numai din incasarile de televiziune se realizeaza incasari de 5,86 miliarde euro.
G.L. Neamtu