Poveștile fotbalului: You’ll Never Walk Alone

0
1439

Carousel este un muzical compus de către Oscar Hammerstein și Richard Rodgers adaptat după opera Liliom a compozitorului maghiar Ferenc Molnar. Dacă Liliom avea ca fundal de desfășurare Budapesta, pentru Carousel a fost aleasă regiunea nord-americană New England. Muzicalul a fost destul de controversat, fiind o operă cu tentă destul de tragică, ceva foarte rar în acele timpuri iar în el erau incluse teme precum If i loved you, June is Bustin out all over și You’ll Never Walk Alone. Prima reprezentație a fost dată pe Broadway în 1945 și s-a repetat în 890 de ocazii. A avut chiar și o adaptare cinematografică în 1956.

images.performgroup.com

Probabil că majoritatea dintre voi consideră You’ll Never Walk Alone cel mai frumos imn cântat pe stadioanele lumii, însă puțini dintre voi știu adevărata poveste a acestui cântec. Bineînțeles că nici cei care îl prezentau pentru prima oară pe Broadway în 1945 nu s-au gândit nici un moment că You’ll Never Walk Alone va deveni unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale fotbalului.

În spectacolul respectiv You’ll Never Walk Alone este cântat de două ori: o dată, după moartea lui Billy Bigelow, pentru a o consola pe Julie Jordan, femeia cu care avea o fetiță, a doua oară atunci când Billy Bigelow se întoarce pe Pământ după 15 ani și îl cântă la majoratul fetei sale. Motiv și pentru care You’ll Never Walk Alone se cântă frecvent la petrecerile de majorat nord-americane.

You’ll Never Walk Alone a fost cântat printre alții de Frank Sinatra, Judy Garland sau Louis Armstrong, iar în 1963, un grup din Liverpool, Gerry and The Pacemakers, avea să îl înregistreze pentru prima oară pe pământ european și să ajungă în fruntea clasamentelor muzicale britanice, ocupând prima poziție timp de patru săptămâni. Cronicele acelor vremuri povestesc că Gerry Mardsen, liderul grupului mai sus menționat, i-a făcut cadou lui Bill Shankly, antrenorul celor de la Liverpool, un disc cu noul single, iar cântecul a ajuns repede la sufletul tuturor oficialilor clubului.

În anii 60, înainte fiecărui meci disputat pe Anfield Road, în difuzoare răsuna în ordine inversă topul celor mai ascultate zece melodii în acel moment în insula britanică. Logic, numărul 1 în top era ascultat ultimul, chiar cu ceva minute înainte de începerea partidei. Peluza The Kop obișnuia să cânte toate melodiile difuzate și după cum am spus mai sus, You’ll Never Walk Alone s-a menținut pe locul 1 în top timp de patru săptămâni, motiv pentru care a fost ultimul cântec cântat timp de o lună de zile. Curios este faptul că, chiar și după ce hit-ul a căzut din Top 10, You’ll Never Walk Alone încă se mai cânta în peluza The Kop de Anfield Road.

Pe Youtube este o versiune celebră a acestui cântec cântată de întreg stadionul Anfield cu ocazia meciului Liverpool – Juventus din 2005 (aproape șase milioane de vizualizări), însă suporterii echipei engleze au cel mai aproape de suflet aceste două versiuni; prima înregistrare în care se poate auzi cum este cântat You’ll Never Walk Alone pe stadionul Wembley, pe 1 mai 1965 , cu ocazia finalei FA Cup jucate împotriva celor de la Leeds United și corul comun făcut cu suporteri scoțienilor de la Celtic Glasgow într-un meci jucat în 2003.

De altfel, You’ll Never Walk Alone, nu este cântat doar de suporterii Liverpool-ului, Celtic Glasgow fiind o altă echipă care se indentifică cu acest cântec.

Alte echipe ai căror suporteri cântă You’ll Never Walk Alone: Kaiserslautern, Feyenoord, FC Tokyo, Twente Enschede sau Borussia Dortmund.

When you walk through a storm hold your head up high,
And don’t be afraid of the dark.
At the end of a storm there is a golden sky
And the sweet silver song of a lark.

Walk on through the wind,
Walk on through the rain,
Tho’ your dreams be tossed and blown.
Walk on, walk on with hope in your heart,
And you’ll never walk alone,
You’ll never walk alone!

Walk on, walk on with hope in your heart,
And you’ll never walk alone,
You’ll never walk alone!

Articolul precedentSuporteri sau clienți?
Articolul următorTrei, Doamne, şi toţi trei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here