“Fotbalul ne-a făcut din nou să ne simţim oameni, pentru că fără sport, viaţa ar fi fost frustrantă, însa sportul ne-a facut să ne simţim altfel, a fost un factor de unitate.”

Campionatul Mondial din 2010 s-a disputat în Africa de Sud, fiind pentru această ţară cel mai mare eveniment fotbalistic din istorie, o oportunitate de mediatizare şi o reală sursa economică, însa pentru mulţi dintre sud-africani acest turneu nu poate egala sentimentul produs de turneul de fotbal organizat în celebra închisoare de pe Insula Robben.

cdn.cnn.com

În această închisoare situată la aproximativ zece kilometri de coastă şi de orasul Cape Town, au fost închişi opozanţii guvernului în epoca apartheid, printre deţinuti numărându-se şi Nelson Mandela, care şi-a petrecut aici 18 din cei 27 de ani de detenţie. Cel care avea să fie noul preşedinte al Africii de Sud a avut ocazia de a asista la lupta dusă de prizonieri pentru a-şi organiza propria ligă de fotbal în închisoare. De-a lungul anilor deţinuţii au cerut să fie lasaţi să practice sport, însă s-au lovit de fiecare dată de refuzul şi opoziţia autorităţilor. Aceştia erau conştienţi că orice formă de organizare între mişcările politice care erau în opoziţie cu guvernul trebuia evitată. În final, mulţumită presiunii exercitate de Crucea Roşie, autorităţile au cedat şi astfel a luat naştere Makana Football Association în 1966, care a organizat turnee de fotbal în închisoarea de pe insula Robben tocmai în 1991.

De la început organizatorii au vrut să demonstreze că sunt capabili să creeze un organism complet şi serios, pentru care au aplicat regulile stricte ale FIFA. Liga se dividea în trei categorii, în funcţie de nivelul jucătorilor, cuprinzând antrenori, manageri, arbitrii şi preparatori. Meciurile se disputau în toate sâmbetele de-a lungul a nouă luni, pana la sfârşitul verii. Liga cuprindea şi diferite comitete, care se ocupau de problemele de disciplină sau alte probleme care apareau de-a lungul competiţiei.

Aici au fost închişi unii dintre principalii opozanţi ai puterii, impărţiţi in două tabere, care de asemenea nu erau în relaţii foarte bune – Congresul Naţional African şi Congresul Panafrican, însă de-a lungul turneului au avut ocazia de a colabora pentru prima dată. Printre organizatorii turneului s-au numărat unii dintre viitori lideri ai Africii de Sud. 

Din închisoare la putere

Dikgang Moseneke – născut în 1947, a fost închis timp de 10 ani în închisoarea de pe insula Robben. A ajutat la înfiintarea Makana Football Association, a fost judecător la Curtea Constituţională din Africa de Sud.

Steve ‘Tangana’ Tshwete – a decedat în 2002, a fost Ministrul Sporturilor sub preşedinţia lui Nelson Mandela. Mandela spunea despre el că “incarcerarea sa a fost o piatra pentru viitor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here