Poveștile anilor ’80 – Un Bacău – Steaua de altădată

0
3016

Sarbatoare-n Bacău! Formația de pe malul Bistriței primește vizita Stelei.

Întotdeauna duelurile dintre cele două formații au fost spectaculoase. Gazdele, altădată un nume important al primei divizii, au fost măcinați încontinuu de probleme financiare și scandaluri cu iz politic. Pentru fotbalul românesc, băcăuanii au însemnat o pepinieră ce a lansat mulți jucători spre cluburile importante sau chiar pentru Națională.

SC Bacău 1989
Steaua București 1989
 


5 noiembrie, 1989, Steaua s-a dus la Bacău hotărâtă să-și refacă moralul după înfrângerea umilitoare suferită, cu 4 zile înainte, în fața olandezilor de la PSV, 1-5. În campionat, bucureștenii se situau înaintea disputei, pe locul 2, Dinamo obținând la începutul lunii septembrie victoria chiar în Ghencea, alb-roșii oprind în același timp și invincibilitatea rivalilor pe prima scenă ce durase mai bine de 3 ani – 104 meciuri.

De partea cealaltă, jucătorii antrenați la vremea respectivă de Grigore Sichitiu, ocupau un loc de mijloc în clasament – 12, dar pe teren propriu erau neînvinși, 3 victorii și 2 egaluri. Lotul băcăuanilor era o îmbinare între experiența unor fotbaliști ca Soiman, Fisic, Tismănaru sau Alexa și tinerețea dornică de afirmare a lui Scânteie, Căpușă ori Condurache.

Opt din jucătorii care au făcut parte din lotul Stelei în începutul de sezon 1989/1990 s-au aflat în teren contra Danemarcei în memorabila întâlnire (Romania-Danemarca 3-1/ Balint 2 goluri) ce a consemnat calificarea la CM – Italia 90. Iată numele lor: Lung, Petrescu, Iovan, Rotariu, Hagi, Lacatus, Balint, Ungureanu.

Scorul final a fost 1-0 pentru vicecampionii Europei, însa, la sfârșitul acelei ediții roș-albaștrii au terminat campionatul în spatele celor de la Dinamo, “câinii” bazându-se pe un grup foarte valoros construit de Mircea Lucescu.

Articolul precedentMeci amical: Egipt 1-3 România, 28 martie 1990
Articolul următorLa mulți ani, Marius Lăcătuș!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here