Huliti si iubiti, deopotriva, dinamovistii au luat parte, din plin, la povestile magice ale fotbalului de club scrise de formatiile romanesti in anii ’80.


Editia 1981-1982 a consemnat ce-l de-al 10-lea titlu pentru Dinamo Bucuresti. Victoria cu 4-0 din etapa 30-a obtinuta in fata craiovenilor a fost hotaratoare deoarece ea a facut diferenta de doua puncte dintre cele doua formatii consemnata la sfarsitul campionatului. Dinamovistii si-au adjudecat in acel an si Cupa Romaniei dupa ce au invins in ultimul act pe F.C.Baia Mare cu 3-2 (P.Iordache, Dudu Georgescu, Dudu Georgescu – Dragomirescu, A.Koller).

Scriitorul Eugen Barbu, un fin cunoscator al fotbalului romanesc spunea la sfarsitul acelei editii: “Era o victorie previzibila daca tinem seama de noile achizitii ale formatiie din Stefan cel Mare care tradau un ochi bine orientat si mai ales o cunoastere perfecta a punctelor slabe ale acestui unsprezece. Noii veniti: Moraru, Vlad, Orac si mai apoi Vaetus, demonstrau ceea ce sustin. Adaugati la toate acestea si forma foarte buna din acest an a lui Custov, Augustin, Dinu si mai ales revenirea lui Multescu, care alaturi de capitanul echipei, sunt la ora de fata cei doi conducatori de joc. …”.

Sezonul european 1982-1983 a readus, dupa 5 ani, pe Dinamo in competitia campioanelor. Acestia au intalnit in turul preliminar pe Vaaleregen Oslo iar primul meci s-a desfasurat pe un “23 August” plin. Dinamovistii s-au impus cu 3-1 prin dubla lui Dudu Georgescu dupa ce Augustin a deschis scorul.
In retur, Custov a marcat rapid, dar norvegienii au revenit si au obtinut o victorie de palmares cu 2-1.
Faza urmatoare a adus pe campioana Cehoslovaciei Dukla Praga. Turul a consemnat victoria cu 2-0 prin reusitele lui Multescu si D.Georgescu. La Praga, echipa lui Vizek si Nehoda a egalat rezultatul din tur, dar, Talnar a punctat in prelungiri si a consemnat calificarea in turul 2 unde au dat peste detinatoarea trofeului, nimeni alta decat campioana Angliei – Aston Villa.
Duelul a fost fara istoric. Bremmer, Evans, Cowans, Gibson, Withe, Morley sau Shaw au transat calificarea inca din turul desfasurat in fata a peste 70000 de spectatori prin dubla ultimului enumerat. Returul de pe “Villa Park” a fost mai echilibrat, Multescu si Iordache au izbutit sa marcheze dar Shaw avea sa reuseasca sa-l invinga pe Moraru de 3 ori si Walters a stabilit scorul final 4-2. Pompiliu Iordache a spus, dupa ani, ca cea mai frumoasa realizare a lui ca fotbalist la Dinamo a fost golul marcat pe terenul lui Aston Villa, in CCE: “A fost un gol englezesc, asa au scris ziarele de atunci. Un sut in diagonala de la 25 de metri, care a traversat careul si s-a oprit in vinclu”.

A urmat un nou sezon, unul in care visul “cainilor” s-a lovit de Liverpool, viitoarea regina a Europei.
….
Dinamo pe “Villa Park”: Moraru, Marin, Nicolae, Dinu, Stradie, Multescu (Vaetus), Custov, Talnar, Iordache, Orac (Augustin).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here