Povestea tricourilor bleu cu care România a jucat împotriva Braziliei la Campionatul Mondial din Mexic, 1970

0
9428

Campionatul Mondial din 1970 a fost primul pentru România la care a participat după 32 de ani. Precedenta prezența data din 1938 atunci când am fost eliminați în chiar prima rundă de către Cuba – o mare surpiză a vremii.

România termina preliminariile pentru Mondialul din Mexic, 1970, pe primul loc într-o grupă de calificare cu Grecia, Elveția și Portugalia. La acea vreme, echipele naționale din Europa erau împărțite în 8 grupe și se calificau doar câștigătoarele fiecărei grupe. Alături de România, din Europa se mai calificau la Mondialul din Mexic 70 următoarele echipe: Cehoslovacia, Italia, URSS, Suedia, Belgia, R.D. Germania și Bulgaria. România a fost repartizată într-o grup 3, una infernală din care mai făceau parte precedentele două campioane mondiale Brazilia (1962) și Anglia (1966). A 4-a echipă din grupă a fost Cehoslovacia, o altă selecționată puternică.

Am pierdut la limită primul meci din grupă. Goeff Hurst înscria în minutul 65, unicul gol al meciului de debut din Grupa 3: Anglia 1-0 România. Englezii jucau în alb, noi în tradiționalul galben. În meciul doi al grupei pentru noi, a fost cel cu Cehoslovacia. La fel ca în meciul cu englezii, am jucat în galben. De această dată, am reușit să câștigăm cu 2-1 prin golurile lui Neagu din minutul 52 și Dumitrache din penalty în minutul 75. Cehoslovacii au deschis scorul în minutul 5 prin Petras.

Urma ultimă partidă din grupă, cea cu Brazilia iar ambele formații aveau tricouri de culoare galbenă. Federația nu asigurase un al doilea rând de echipement  așa că Mircea Lucescu, care era și căpitanul echipei a cumpărat un rând de tricouri bleu pe care jucătorii au lipit stema României de la acea vreme.

“Noi cu Brazilia când am jucat, îmi amintesc că nu aveam echipament cine știe ce. Aveam stema lipită pe tricou, așa, cu un bold și exista riscul să cadă la o simplă atingere a mingii. Atunci Lucescu s-a dus cu banii lui și a cumpărat niște tricouri bleu că Brazilia juca tot în galben. Mereu lua deciziile. Mircea așa a fost el, căpitanul nostru.”

Rică Răducanu în documentarul biografic despre Mircea Lucescu.

Echipamente România

România avea să piardă acel meci cu 3-2 însă jocul băieților noștri a fost unul foarte bun. Pentru noi au marcat Dumitrache (min. 34) și Dembrovschi (min. 34) în timp ce pentru brazilieni au marcat Pele (min. 19, 67) și Jairzinho (min. 33).

Articolul precedentPariuriX.com pune la bătaie 4 tablete Samsung Galaxy în luna Noiembrie!
Articolul următorPovestea golului cu numărul 1000 marcat de Pele
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here