Povestea organizării primului Campionat European de fotbal inter-țări

1
2575
EURO: Origini EURO 1960 EURO 1964

 

Ideea organizării unui campionat de fotbal între ţările Europei a fost formulată  pentru prima dată în 1927 de către francezul Henry Delaunay, unul dintre susţinătorii proiectului nu cu mult înainte propus de Jules Rimet, acela al organizării unui campionat mondial de fotbal. Se voia practic realizarea unei competiţii europene paralelă cu cea mondială şi împreună să ducă la edificarea şi propăşirea evenimentului fotbalistic, la universalizarea lui.

Ideea nu a prea surâs unor federaţii europene, demararea competiţiei mondiale prinsese aripi şi  de aceea cea europeană apărea ca un plus care deocamdată nu-şi găsea oportunitatea. Proiectul lâncezea, anii treceau şi a izbucnit şi un al doilea război mondial. Nici o şansă aşadar…

@Getty Images

La jumătatea deceniului al şaselea demarase pe plan european o competiţie la nivelul echipelor de club, iniţiată de Gabriel Hanot, redactorul şef al cunoscutei publicaţii franceze “L`EQUIPE”, cel care ulterior avea să susţină pe Pierre Delaunay în a relua ideea tată- lui  său de a se institui o competiţie fotbalistică interţări la nivel european. Drept urmare, în 1957, la Congresul F.I.F.A., care s-a desfăşurat la Köln, s-a pus în discuţie  propunerea lui Pierre Delauney. Cu 14 voturi pentru, 4 abţineri (ţările din Marea Britanie) şi 5 împotrivă, propunerea a fost validată şi în anul următor a şi debutat sub denumirea de „CUPA NAŢIUNILOR  – HENRY DELAUNAY”.

Semnat: LeŞtie_ Mucală

EURO: Origini EURO 1960 EURO 1964
Articolul precedentLiga I! Etapa a 13-a în cifre!
Articolul următorNaţionala României din diaspora

1 COMENTARIU

  1. Desi ideea nu a suras la inceput astazi campionatele europene sunt in voga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here