Povestea lui Elemer Hirsch

0
1285

Elemer Hirsch s-a născut într-o familie de evrei latifundiari pe 14 mai 1895 în comuna Ceanu Mare din județul Cluj, care, la vremea respectivă făcea parte din Austro-Ungaria.

Elemer Hirsch
Elemer Hirsch / sursa foto: wikipedia.com

A studiat dreptul la Budapesta și Viena. La vârsta de 24 de ani a început să profeseze avocatura. A început fotbalul la formația Ferar Cluj unde a jucat câțiva ani după care s-a transferat la Universitatea Cluj, club la care a jucat și hochei pe gheață. De asemenea Elemer Hirsch a practicat și patinajul artistic câștigând trei titluri naționale (1924, 1925 și 1927). Mai târziu a devenit jurist în patinaj artistic. După ce s-a retras din cariera de fotbalist, a devenit arbitru.

Elemer Hirsch
Sursa foto: wikipedia.com

Datorită originilor sale evreiești, în anii 1940, autoritățile maghiare i-au interzis să mai profeseze avocatura iar regimul comunist român i-a confiscat toate proprietățile. Autoritățile au încercat să-l trimită într-un lagăr de exterminare a evreilor dar Elemer Hirsch a reușit să scape.

După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a întors la Cluj unde și-a început cariera de antrenor la formația CFR Cluj. În 1950 a preluat formația Armata Cluj. Pe 17 mai 1953, la doar 3 zile de când împlinise 58 de ani, după un meci la Baia Mare, în drumul de la vestiar spre autobuzul echipei, Elemer Hirsch s-a prăbușit la pământ. Portarul echipei Armata Cluj, Nicolae Szoboszlay i-a acordat primul ajutor însă insitențele sale de resuscitare au fost în zadar.

Elemer Hirsch a jucat cinci partide pentru echipa națională a României. A debutat în chiar primul meci din istoria tricolorilor, Iugoslavia 1-2 România (Cupa Regelui Alexandru I sau Cupa Prieteniei cum a mai fost numită). Hirsch a cumpărat echipamentul pe care tricolorii l-au purtat în acel meci. A participat cu prima reprezentativă și la Jocurile Olimpice de la Paris, 1924.

Articolul precedentEURO U21 va fi transmis de TVR1 – Cum arată urnele pentru tragerea la sorți și programul complet
Articolul următor#PronoLiga1! Lider solitar după etapa a 11-a. Urmează runda a 12-a

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here